Ziua Logo
  Nr. 4126 de marti, 8 ianuarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2008-01-08
MariuStoica din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 81.181.94...)
2008-01-08 18:22
Aplicatii militare ale Ucrainei pe baza unui scenariu al confruntarii cu Romania


Aplicatii militare ale Ucrainei pe baza unui scenariu al confruntarii cu Romania

iulie 2007

Ministerul Apararii de la Kiev a desfasurat recent o serie de aplicatii complexe de stat major pentru pregatirea cadrelor de conducere ale fortelor militare terestre, navale si aeriene ucrainene. La aceste exercitii teoretice au participat reprezentanti ai serviciilor de informatii militare si civile ale fostului stat sovietic, structuri ce au avut un rol important in pregatirea desfasurarii exercitiului.

Conform unor surse din cadrul Marelui Stat Major ucrainean, aplicatiile teoretice au presupus identificarea de catre ofiterii participanti a unor solutii viabile la posibilele conflicte de natura militara cu care s-ar putea confrunta Ucraina, solutii ce vor sta la baza strategiei militare a statului vecin.

Aceleasi surse au precizat ca o parte a acestor scenarii vizau in mod direct posibilitatea unor confruntari militare minore dintre Ucraina si Romania, stat membru al Uniunii Europene si Aliantei Nord-Atlantice.

Strategii de la Kiev considera drept principale cauze ale unui eventual conflict militar dintre cele doua tari diferendele juridice privind statutul Insulei Serpilor si al platformei sale continentale, precum si opozitia statului roman fata de construct ia „canalului“ Bastroe de catre Ucraina.

Citand membri ai conducerii Ministerului Apararii de la Kiev, revista „Flot Ukrainii“, oficiosul fortelor navale ucrainene, a cerut, intr-un articol recent, atat suplimentarea numarului de vase militare ucrainene in regiunea „insulei“, cat si transformarea unei importante regiuni maritime limitrofe acestei stanci in zona militara exclusiva, unde sa se poata desfasura exercitii complexe.

Pe de alta parte, importanta „canalului“ Bastroe, in viziunea elitei politico-militare postsovietice de la Kiev, reiese din analizele strategice publicate de catre „Narodnaya Armia“ si „Flot Ukrainii“, prin care membri ai conducerii flotei militare ucrainene solicita o majorare semnificativa a bugetului alocat pentru anul 2008, precum si preluarea de catre Kiev a unor nave militare fluviale de la Flota Marii Negre a Federatiei Ruse.

Aceleasi surse au solicitat consolidarea prezentei flotei militare fluviale ucrainene in regiunea „canalului“ Bastroe, prin inzestrarea cu nave militare noi sau folosirea celor preluate de la flota rusa, si construirea unor baze permanente ale flotei fluviale in aceasta zona.

„Flot Ukrainii“ a mai subliniat ca pentru 2008 sunt prevazute, in regiunea Bastroe, mai multe manevre militare complexe, cu participarea unor nave straine.

Ucraina are o armata de peste 400.000 de oameni, autoritatile de la Kiev alocand sume imense pentru modernizarea echipamentului, in pofida nivelului de trai extrem de scazut al populatiei ucrainene.


MariuStoica din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 81.181.94...)
2008-01-08 18:26
URSS voia sa detoneze Marea Neagra


"In exclusivitate pentru ziarul ZIUA, Emil Strainu a declarat: "De multi ani se stie ca Marea Neagra este un pericol pentru toata Europa de Est, iar Romania, pana in acest moment, cand Senatul a declansat ancheta, nu a facut nimic pentru a se proteja. Da, a fost vorba despre o agresiune meteorologica care a dirijat cantitati mari de apa, evaporata artificial din mare, inspre Romania. Problema este insa mai complicata, deoarece asemenea experimente, pe care nu se stie inca cine le realizeaza, ar putea detona uriasul rezervor de hidrogen sulfurat din adancurile marii. Pe vremea razboiului rece, Uniunea Sovietica avea in vedere producerea unei explozii catastrofale, prin aprinderea hidrogenului sulfurat din Marea Neagra, in cazul unei agresiuni NATO dinspre sud, respectiv Turcia. Ar fi fost solutia finala pentru sovietici, in caz ca alte tipuri de arme ar fi dat gres", spune Emil Strainu. "Explozia acestei pungi de hidrogen sulfurat este echivalenta celei unei bombe atomice..."
Conform unor cercetari realizate pe parcursul mai multor decenii, adancul Marii Negre este un rezervor urias de hidrogen sulfurat, un gaz solubil in apa, care se aprinde in contact cu oxigenul atmosferic si care are o putere calorica mai mare decat cea a gazului metan. In caz de cutremur major, sau in caz de interventie umana, acest rezervor urias, de mai multe miliarde de metri cubi, ar putea iesi la suprafata si s-ar putea aprinde instantaneu in contact cu aerul.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Azi noapte a inceput razboiul la Marea Neagra (7925 afisari)
 Razboi Rece la Marea Neagra (3438 afisari)
 Ne-o trag si bulgarii! (3388 afisari)
 Sfarsitul politic al lui Titulescu (2015 afisari)
 Borfasii zapezii (1858 afisari)
 Taxe mici pentru masini vechi (2142 afisari)
 Masina cea mai ieftina costa 2500 dolari (2073 afisari)
 Ucigasul lui Benazir Bhutto a fost identificat  (1847 afisari)
 Traian Basescu nu o vrea pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei  (1373 afisari)
 Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad nu mai este in gratiile ayatollahul Ali Khamenei (1367 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01540 sec.