Ziua Logo
  Nr. 4112 de sambata, 15 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2007-12-15

Comentarii: 5, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

synd
2007-12-14 23:05:05

Realpolitikadica o politica europeana pragmatica, dedusa din faptele si realitatile existente si orientata in functie de consecintele ce se impun, ar pretinde, in circumstantele actuale, integrarea rapida a Serbiei in hotarele sale international recunoscute in UE. Dilema "nodului gordian" european si-ar putea gasi, eventual, rezolvarea prin integrarea concomitenta a Serbiei si a Croatiei in UE.

Obiectiile ridicate de Olanda si alte cateva tari, care conditioneaza "apropierea" Serbiei de UE de arestarea lui Radovan Karadzic si Ratko Mladic, mi se par, in momentul de fata, irelevante in comparatie cu consecintele politice potential fulminante pentru Europa si intreaga lume, care ar rezulta din declararea unilaterala a independentei provinciei Kosovo si recunoasterea ei de USA si UE.

In ultima instanta, militarii olandezi nu vor putea fi disculpati niciodata de partea lor de vina in masacrul de la Srebrenica! Vanitatile europenilor ar trebui substituite printr-o Realpolitik

Sparge-L
2007-12-15 06:00:27

N'apai ... precis USA se vor baga la scandal, ca alta treaba n-or fi avand, n'asa?

Probabil ca n-au chef de-un nou NORIEGA sau Saddam-Hussein in Kosovo. Stiu ei ce stiu. Dar de data asta NU Statele Unite au facut pocinogul al mare, ci bivolul de Genscher urmat de Klaus Kinkel, refegistii. USA a crezut ca scoate un beneficiu din afacere daca tot strica bunatate de cherozina si rachetele Cruise de milioane pe cotetzele de gaini sarbesti de 25$/bucata. S-au lamurit repede ca grasana de Albreight IARASI a dat o palma la placinta-natur de vacutza. Iar acum toata lumea paseaza matzul, in frica LOGICA de altfel, ca le vine si alora de-acasa de pe la ei ideea sa faca o mica rascoala. S-o boteze eliberare si sa-si puna mafiotii LOR la sefie: bascii, reincep irlandezii, fac gusha toeckeshii, poate pun mexicanii steagul lor in TEXAS. Ca-s deja majoritari muchacjos kosovarros cu venitu' si facutu-de-plozi in stil tziga...rrom, pardon! Na also, va doresc un Craciun super, pazea sa nu iese si d'un Ramadan , he-hee!

XL5
2007-12-16 15:15:42

Pentru Synd

D-le Synd , va vad bine informat in probleme de istorie est-europeana . Am insa o nelamurire . Zilele trecute , intr-o postare replica lui Zaharia2 ati afirmat urmatoarele :
" Sarbii au parasit Kosovo in 1680 cu patriarhul lor in frunte
De nevoie si nu de buna voie! Din cauza turcilor. Si romanii au parasit in anul 1940 partea cedata a Transilvaniei! "
Eu stiam ca romanii NU au parasit in masa zonele cedate Ungariei in urma diktatului . Cei care au plecat au fost reprezentantii autoritatilor romane
( prefecturi , politie , jandarmerie , fisc etc ) dar marea masa a populatiei a ramas pe loc . Au plecat taranii , preotii si invatatorii ? Intrucit nu am date concrete poate aveti dv . amabilitatea sa aduceti unele lamuriri . Va multumesc anticipat .

synd
2007-12-16 16:21:55

Re: Pentru Synd

La 2007-12-16 15:15:42, XL5 a scris:

> D-le Synd , va vad bine informat in probleme de istorie est-europeana
> . Am insa o nelamurire . Zilele trecute , intr-o postare replica lui
> Zaharia2 ati afirmat urmatoarele :
> " Sarbii au parasit Kosovo in 1680 cu patriarhul lor in frunte
> De nevoie si nu de buna voie! Din cauza turcilor. Si romanii au
> parasit in anul 1940 partea cedata a Transilvaniei! "
> Eu stiam ca romanii NU au parasit in masa zonele cedate Ungariei in
> urma diktatului . Cei care au plecat au fost reprezentantii
> autoritatilor romane
> ( prefecturi , politie , jandarmerie , fisc etc ) dar marea masa a
> populatiei a ramas pe loc . Au plecat taranii , preotii si invatatorii
> ? Intrucit nu am date concrete poate aveti dv . amabilitatea sa
> aduceti unele lamuriri . Va multumesc anticipat .
>La 2007-12-16 15:15:42, XL5 a scris:

> D-le Synd , va vad bine informat in probleme de istorie est-europeana
> . Am insa o nelamurire . Zilele trecute , intr-o postare replica lui
> Zaharia2 ati afirmat urmatoarele :
> " Sarbii au parasit Kosovo in 1680 cu patriarhul lor in frunte
> De nevoie si nu de buna voie! Din cauza turcilor. Si romanii au
> parasit in anul 1940 partea cedata a Transilvaniei! "
> Eu stiam ca romanii NU au parasit in masa zonele cedate Ungariei in
> urma diktatului . Cei care au plecat au fost reprezentantii
> autoritatilor romane
> ( prefecturi , politie , jandarmerie , fisc etc ) dar marea masa a
> populatiei a ramas pe loc . Au plecat taranii , preotii si invatatorii
> ? Intrucit nu am date concrete poate aveti dv . amabilitatea sa
> aduceti unele lamuriri . Va multumesc anticipat .


Domnule,

Cateva precizari la intrebarea Dvs.:


1. Kosovo. In jurul anului 1680, in urma presiunilor si abuzurilor autoritatilor Imperiului Otoman, un numar de cca 30.000 familii sarbe, avandu-l in frunte pe Arsenie, Patriarhul de Pec, au abandonat provincia Kosovo. Aceasta inseamna ca aproximativ 150.000 sarbi (coeficientul 5/familie) au abandonat provincia.

Ulterior, catre sfarsitul secolului al XVII-lea, o mare parte a acestor refugiati sarbi au fost colonizati in Kraina, cu centrul in jurul cetatiii Knin. Aceasta mare comunitate ortodoxa a incetat sa mai existe abia in august 1995, in urma operatiei militare "Furtuna", condusa, printre altii, si de actualul "prim-ministrul" al provinciei Kosovo, Agim Geku (la vremea respectiva colonel in armata croata)

In schimbul unor privilegii acordate de imparatul Leopold I , dintre care cel mai important a fost libertatea religioasa - asadar, sarbii au avut dreptul sa ramana ceea ce au fost, adica crestini ortodocsi-, ei au avut sarcina apararii hotarelor Imperiului German. Aceasta granita militarizata se intindea de la Marea Adriatica pana in nord-estul Transilvaniei.
>2. Arbitrajul de la Viena. Acest "arbitraj", de fapt un dictat in toata regula, impus Romaniei de Galleazzo Ciani, ministrul de externe al Italiei, si de ministrul de externe al Germaniei, Joachim von Ribbentrop - "nobilitat" prin infiere (sic!) la varsta de 32 ani- a constrans Romania sa cedeze Ungariei o suprafata de 43 492 km patrati si o populatie de 2,6 milioane oameni. Din acest total, 50,2 %, adica majoritatea absoluta o formau romanii, pe cand maghiarii reprezentau doar 37,1% din totalul populatiei provinciei cedate.

Din aceasta zona au fost retrase de catre Romania autoritatile statului, respectiv militari, politisti, jandarmerie, judecatori, procurori, administratia financiara, etc. impreuna cu familiile lor. Un numar semnificativ de intelectuali, in special profesori universitari la Universitatea din Cluj, s-au refugiat in exteriorul granitelor teritoriului cedat Ungariei. Universitatea de la Cluj a functionat pana in anul 1944/45 la Sibiu.

Numarul total al populatiei romanesti refugiate inregistrate s-a ridicat la 221 697 oameni. Potrivit altor surse numarul romanilor refugiati ar fi ajuns la 290 000 suflete, iar alte surse indica cifre de peste 300.000 romani. Sigur este, de asemenea, ca cca 1 000 000 romani, asa cum ati precizat Dvs. - tarani, preoti, invatatori - au continuat sa traiasca pe glia lor, asa cum au facut-o si mosii si stramosii lor timp de secole. Ei au platit insa un crunt tribut de sange.

Numai bine

synd


XL5
2007-12-16 17:26:32

Multumesc d-le Synd

Va multumesc d-le Synd de interesantele informatii pe care mi le-ati dat . Stiam si eu ca unii intelectuali de frunte din Cluj s-au refugiat . Evident ca functionarii de stat s-au retras cu familiile lor . Nu stiam insa cifra exacta .


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Misterul rachetelor nucleare "pierdute" de SUA (3215 afisari)
 Vanzarea evreilor nu a inceput pe vremea lui Ceausescu (3209 afisari)
 Avarie externa (2971 afisari)
 Viata revine la Cernobal (2561 afisari)
 Kosovo, consecintele razboiului (2413 afisari)
 A murit Mihai Pelin (1710 afisari)
 Si politistii plang... (907 afisari)
 Cel mai periculos "capo" din Napoli a fost arestat (763 afisari)
 Stefan Banica este tata pentru a doua oara (754 afisari)
 Premierul polonez considera "inacceptabile" declaratiile Rusiei privind scutul antiracheta (646 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01546 sec.