Ziua Logo
  Nr. 4108 de marti, 11 decembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-12-11
Mos_Tautu din Paris,Franta (...@yahoo.com, IP: 86.107.253...)
2007-12-11 13:45
Antiiudaismul crestin

Intrebarile : “ce este un evreu?” sau “de unde vin evreii?” sunt foarte complexe. Ele au totusi consecinte foarte actuale. Poporul evreu s-a constituit pornind de la Cartea (Biblia) care i-a dat ratiunea de a fi. Dintotdeauna a existat la evrei o dezbatere, o confruntare intre cei care il acceptau pe “Celalalt” (altadata divinitatile altor popoare sau dominatia romana) si cei care considerau ca evreii nu puteau sa traiasca decat intre ei. Aceasta confruntare continua si astazi. Diferitele identitati evreiesti si antisemitismul sunt esentialmente legate de dispersiunea (diaspora) care a inceput inaintea celor doua distrugeri ale Templului. Majoritatea evreilor continua sa traiasca in afara Israelului.
Cu mult inaintea ebraicii, care este este o limba reconstituita pornind de la limba religioasa, au existat limbile evreiesti ale diasporei: ladino, iudeo-araba, yiddish. Cei care incearca sa “inchida” istoria iudaismului afirmand centralitatea Israelului, prezentand diaspora ca pe o lunga paranteza sau construind mitul unui pretins regat unificat care ar trebui reconstituit, comit o minciuna istorica. Nu exista, evident, o “rasa” evreiasca. Evreii de azi rezulta din numeroase amestecuri. Descendentii celor care au parasit Palestina dupa distrugerea celui de-al doilea Templu s-au amestecat cu berberii, cu spaniolii, mai tarziu cu slavii si khazarii (2). Si poporul palestinian, care este un popor autohton, a iesit partial din lumea ebraica. Trebuie deci sa se vorbeasca despre evrei ca popor (ar fi mai exat sa se puna “popoare” la plural) si de o comunitate al carei destin este legat de o religie.
Istoria iudaismului din diaspora este adesea prezentata ca un lung sir de persecutii si de masacre. Au existat totusi perioade mult mai favorabile: sub Charlemagne, in Andaluzia, in timpul sosirii in Polonia sau in Imperiul Otoman.
Inaintea secolului al XIX-lea, crestinismul este principalul vector al persecutiilor antievreiesti. In Imperiul Roman tarziu, iudaismul este prozelitist si in concurenta cu alte religii. Imediat ce crestinismul triumfa si devine religie de stat, incep persecutiile. Evreii sunt victimele a numeroase interdictii (printre care cea a posesiunii de pamant), a neincetate expulzari, a jafurilor si uneori a masacrelor. Sunt acuzati de deicid si de comiterea de crime rituale, li se asociaza cele mai rele stereotipuri: banul, vointa de a domina lumea… In Evul Mediu se codifica o intreaga serie de stereotipuri. Ca si in cazul leprosilor, a ereticilor sau a “vrajitoarelor”, evreii sunt alungati si inchisi in cartierele lor care vor lua numele de juderias in Spania si de ghettouri in restul Europei. Masacrele in masa incep odata cu prima cruciada care distruge comunitatile evreiesti din Valea Rhinului.
Pogromurile cele mai ucigase vor avea loc in Spania (Ecija, 1391, secolul care va urma va fi o lenta agonie pentru iudaismul spaniol) si in Ukraina in secolul XVII cu cazacii lui Khmelnitki.
Istoria evreilor spanioli prefigureaza antisemitismul modern. Transformarea Spaniei in stat modern centralizat se traduce prin masacrul, conversiunea fortata sau expulzarea maurilor si a evreilor. In 1492, evreii trebuie sa paraseasca o tara in care erau 10% din populatie si careia ii adoptasera limba. Descendentii lor deveniti crestini (Marranes) vor fi alungati de catre Inchizitie in numele “puritatii sangelui” care prefigureaza rasismul modern.
A existat o persecutie a evreilor in lumea arabo-musulmana inaintea colonialismului si a zionismului? In mod clar, nimic comparabil cu ceea ce au suferit in tarile crestine. Ca si alte “religii ale Cartii”, in lumea musulmana, evreii au un statut, desigur “inferior” (3), dar care este totusi o forma de protectie. Au existat momente de tensiune ca in perioada invaziei Almohade in Andaluzie (care provocat exodul a numerosi evrei andaluzi spre Spania crestina), dar aceste tensiuni nu au avut nici un caracter special anti-evreiesc.
Dupa: Pierre Stambul

Seherezada din din 1001 de Zile (...@yahoo.com, IP: 87.64.7...)
2007-12-11 15:19
Re:ce-ti veni ?


aici trebuia doar sa spui
``Happy Hanukkah !!``La 2007-12-11 13:45:23, Mos_Tautu a scris:

gefiltefisch (...@actcom.co.il, IP: 80.230.203...)
2007-12-11 20:20
Re: Antiiudaismul crestin

Ar fi pacat sa fie eventualii cititori indusi in eroare:

"Poporul evreu s-a constituit pornind de la Cartea (Biblia) care i-a dat ratiunea de a fi. "

Poporul evreu nu "s-a constiuit" ci exista! iNTII a fost poporul si apoi Cartea; nici un popor nu se constituie din carti. "Cartea" i-a conferit poporului evreu religia mozaica, poporul a existat inaintea religiei mozaice, era pagin.

"Diferitele identitati evreiesti si antisemitismul sunt esentialmente legate de dispersiunea (diaspora) care a inceput inaintea celor doua distrugeri ale Templului. "
2. Nu exista "diferite identitati evreiesti" ci una singura, cea de evreu. Dupa cum nu exista diferite identitati romanesti sau chinezesti.
3. Diaspora NU A INCEPUT INAINTEA celor doua distrugeri ale Templului ci dupa aceastea: in anul 73 e.n. dupa distugerea celul de al doilea Templu de catre Imperiul Roman.

"Cu mult inaintea ebraicii, care este este o limba reconstituita pornind de la limba religioasa, au existat limbile evreiesti ale diasporei: ladino, iudeo-araba, yiddish. "
4. Limba ebraica nu este o limba "reconstituita" si nici "religioasa". Este o limba din familia limbilor semite de nord-est alaturi de araba, feniciana , canaaneana, vorbita si scrisa de catre poporul evreu pina la reconstructia celui de al doilea Templu find inlocuita atunci cu aramaica deprinsa in exilul babilonian, limba lui Isus.
5. Limbile evreilor din Europa (ladino si idish) precum si iudeo araba nu au cum sa fie "cu mult inaintea ebraicii" deoarece apar in diaspora ladino dupa reconquista spaniola iar idishul ca dialect al limbii germane din sec 10 e.n. Atit germana cit si spaniola nu existau la data cind evreii vorbeau in Israelul antic ebraica intrucit respectivele popoare incep abia sa se formeze in evul mediu timpuriu - sec 7 e.n.

"Nu exista, evident, o "rasa" evreiasca. Evreii de azi rezulta din numeroase amestecuri. Descendentii celor care au parasit Palestina dupa distrugerea celui de-al doilea Templu s-au amestecat cu berberii, cu spaniolii, mai tarziu cu slavii si khazarii (2)."
6. Nu exista intradevar nici o rasa evreiasca si nici frantuzeasca, este vorba de popoare; din rase deriva popoare si famiii de popoare si nu invers. NU evreii s-au amestecat cu berberii, spaniolii, etc ci elemente ale primilor au fost asimilate poporului evreu in diaspora, fenomenul de imixtiune apare oriunde in istorie;analiza genetica indica un profil unitar al evreilor din Suedia pina in Yemen, clar distinct de al popoarelor cu care au venit in contact.

"Si poporul palestinian, care este un popor autohton, a iesit partial din lumea ebraica. Trebuie deci sa se vorbeasca despre evrei ca popor (ar fi mai exat sa se puna "popoare" la plural) si de o comunitate al carei destin este legat de o religie."
6. "Poporul palestinian" nu este decit o populatie araba, semita, care isi cistiga determinativul de "palestinian" in 1948 ca reactie la declararea Statului Israel. Nu a iesit din "lumea ebraica" ci din lumea araba. Nu se poate vorbi de evrei ca "popoare" ci ca popor dat fiind genetica comuna, istoria comuna, obiceiurile comune, identitatea si constiinta identitatii.
Happy Hanukka !

Mos_Tautu din Paris,Franta (...@yahoo.com, IP: 86.107.253...)
2007-12-11 21:31
Re: Antiiudaismul crestin:cu scuze


     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Organul in flagrant (5672 afisari)
 Dezinteresul national (3724 afisari)
 Gaura neagra a mafiilor din Balcani (2612 afisari)
 PD - L(ichele) (1965 afisari)
 Tariceanu nu o vrea pe Norica (1839 afisari)
 Eros Ramazzotti, indragostit de top modelul Madalina Ghenea (2781 afisari)
 Actrita Jodie Foster recunoaste ca e lesbiana (2560 afisari)
 Spartanii nu isi ucideau copiii aruncandu-i in prapastie (2556 afisari)
 Basescu l-a invitat pe Tariceanu sa imparta avionul spre Lisabona (1141 afisari)
 Un lider politic de la Chisinau sustine ca are dovezi ca Voronin e cetatean rus (1080 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00673 sec.