Ziua Logo
  Nr. 4093 de joi, 22 noiembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-11-22

Comentarii: 4, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

GiorgiBuj
2007-11-22 03:22:55

Sunt curios ce-o zice Grupul Zwilimb

Va ploua cu laude de la Tel-Aviv la adresa d-lui Ciachir.

mirceapopa1979
2007-11-22 16:16:23

O INTREBARE LOGICA si ESENTIALA

Ca absolvent de SNSPA Stiinte Politice nu pot spune nimic rau de domnul Mirel Banica ca fost profesor fiind un profesor care pe langa faptul ca venea bine pregatit si citit,facea si atractiv in primul rand interesul pentru cultura.Plus ca domnul Banica a plecat din SNSPA dat fiind reputatia si credibilitatea mai mult decat discutabila a majoritatii celor de acolo in special din conducere.
Dar tocmai aici este toata problema.De curand am avut o corespondenta cu domnul Banica in care i-am amintit un articol legat de religie si care prin continut incerca sa "intzepe" oarecum religia ortodoxa.I-am adresat totusi o intrebare logica pe care as vrea sa i-o pun:care este religia dumnealui si din ce pozitie analizeaza Biserica Ortodoxa.Cand i-am adresat aceasta intrebare a incetat sa imi mai raspunda la mailuri si prin urmare am incetat corespondenta.
Aceasta intrebare este deci una destul de logica si esentiala.Eu unul sunt crestin ortodox si in general cred ca orice religie nu trebuie criticata sau culpabilizata pentru unele probleme ci doar unii oameni din interiorul ei daca exista dovezi clare a unor comportamente neadecvate.

M_D_L
2007-11-22 17:15:47

Credeam ca vorbiti de vreun septar, zecar sau as

Ca altfel nici nu citeam mermeleala asta. O ametiti aici cu legionarii si cu biserica, de parca evreii ar fi fost sfinti.

Ion Caramache
2007-11-22 20:58:40

Sunt in unamitate de acord.....

....cu recomandarile analistului recenzor Dan Ciachir

Recomandarea lui Dan Ciachir, specialist in teologie si odrasla de istoric care si-a renegat tatal, este binevenita si demna de privit cu atentie.
Imi permit citeva observatii
1. Omiterea unor nume de clerici ai BOR ca fiind membri ai Miscarii legionare, sau fiind numai simpatizanti ai acesteia, este irelevanta deoarece, avind in vedere imensul numar al membrilor si simpatizantilor Legiunii din toate categoriile sociale si profesionale, nu era destul spatiu, iar cartea recomandata de profesorul Dan Ciachir nu este o carte de telefon.
2. Este foarte bine faptul ca specialistul Dan Ciachir atrage atentia despre preotii greco-catolici care au facut parte din Miscarea Legionara. Era normal, deoarece ambele biserici, atit cea ortodoxa cit si cea greco-catolica, erau in perioada interbelica recunoscute drept biserici nationale. Numai ca teologul Dan Ciachir cade singur in groapa careia i-a deschis capacul. Deoarece titlul cartii recomandate este "Biserica Ortodoxa Romana, stat si societate in anii '30" rezulta implicit ca Biserica greco-catolica, statul roman si societatea romaneasca ( inclusiv comunistii de toate nationalitatile ) din perioada studiata se aflau intr-o unitate de monolit strinse unit in jurul BOR si Sfantului Sinod.
3. Afirmatia istoricului <<< intelectual cinstit >>> Mirel Banica cum ca <<< "preotii castigati de cauza Garzii de Fier, de nationalism in general, erau in acelasi timp si critici severi ai masurilor antisemite din domeniul religios, luate de regimul nazist in primii ani dupa preluarea puterii." (p. 25). >>> si care provoaca aprobarea deosebita a fiului de istoric Dan Ciachir este hilara, deoarece duce la concluzia implicita ca preotii legionari criticau sever numai masurile antisemite luate de reimul nazist in domeniul religios, dar aprobau in unanimitate Legile rasiale de la Nuremberg din anul 1935, legi care se ocupau cu relatiile civile si nu cu cele religioase.
4. In ce consta, in opinia teologului Dan Ciachir afirmatia lui Mirel Banica ca <<< "Guvernul Antonescu - Sima nu este un guvern legionar, ci un cabinet de coalitie." >>> ? Cine erau partenerii de coalitie ? Ce reprezentau ei si pe cine ?
5. O alta concluzie care se trage din citirea analizei literare semnata de Dan Ciachir este ca intelectualii romani sunt de doua categorii : o minoritate cinstita din care face parte Mirel Banica si majoritatea urechista legionaro-marxist-leninista-ceausista. Evident este faptul ca Dan Ciachir nu face parte din nici-una din cele doua categorii intelectuale. Dinsul este un intelectual, onest, cinstit, liber profesionist specializat in trasul cu urechea si vindutul celor auzite pe un pachet de tigari si un coniac mic.
« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Feuda lui Patapievici (3414 afisari)
 Operatiunea Dragonul (2786 afisari)
 Si-a dat sotul in judecata ca a castigat la loterie (2766 afisari)
 Boicot prezidential (2622 afisari)
 Presedintele Elodia (2286 afisari)
 Lagarele staliniste din Kazahstan, "Auschwitz-ul" militarilor romani (1875 afisari)
 Rudele Elodiei chemate la Parchet (1470 afisari)
 Traficul din Bucuresti are o harta online (1206 afisari)
 Criza economica din Transnistria poate determina o revolta populara (1082 afisari)
 Amenintarea fisticului si criza nucleara iraniana (952 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01432 sec.