E cam jenant ca la nivel diplomatic,
cind subiectul de dezbatere este ``XYZ``,
iar diplomatul ``A`` prezinta niste argumente legate de subiectul ``XYZ``, ...
diplomatul ``B``, in loc sa prezinte contra-argumente despre subiectul ``XYZ``,
schimba subiectul si sare sa-l atace pe diplomatul ``A`` ... (ca la noi pe forum)
Citind articolele si unele comentarii pe forum, ...
ai crede ca ambasadorul american Taubman, s-a cocotzat pe un scaun intr-un parc, si cu microfonul in mina a inceput sa se adresesze poporului roman, tragindu-l de mineca, criticindu-l ba de una, ba de alta, asa tam-nesam ...
ei da, atunci ar fi normala reactia locala (parafrazez):
``da cine te crezi ba, obraznicule ... tu care de la pash`opt ... slugaresti administratia americana, ... pai las`ca va aratam noi ... we are going to be your worst nightmare !! ... ``
Cind COLO,, discursul ambasadorului a avut loc in cadrul unui ceremonial de inchidere a programului cu tema:
``CONSOLIDAREA SOCIETATII CIVILE DIN ROMANIA``... , care supunea dezbaterii taman subiectul la care s-a referit ambasadorul.
Pai atunci care e treaba ?
V-ati obisnuit ca ambasadorii sa tina doar discursuri ``bla,bla,bla ...``?
E normal pentru ambasadorii americani sa se implice in problematicile tarilor in care functioneaza, ... dintotdeauna au facut-o.
Prin anii 1980 era unul Funderburk, care incerca din rasputeri sa-i informeze pe americani despre problemele din Romania ... Nu facea bine ? Nu se gindea la poporul roman ??
De altfel, discursul lui Taubman contine, inainte de toate un paragraf in care arata ``universalitatea`` problemelor care se manifesta in Romania:
<<Ca american, stiu ca mentinerea dinamicii si robustetii oricarei democratii – inclusiv a noastra – este o slujba cu norma intreaga, an de an, generatie dupa generatie. Si chiar si atunci, dupa mai mult de doua secole, democratia noastra este departe de a fi perfecta. Nu ne putem culca pe proprii lauri. Progresul inregistrat in ceea ce priveste promovarea democratiei, constructia societatii civile si combaterea efectelor corozive generate de propriul interes politic, de oportunismului si de coruptie nu este niciodata ireversibil.
Sunt destul de ingrijorat, de exemplu, cu privire la recentele actiuni ale Parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a autoritatilor de aplicare a legii in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia. Stim ca aceste probleme exista in Romania; exista in orice societate, inclusiv in cea din care provin eu... >>
http://bucharest.usembassy.gov/US_Policy/Press_Releases/Ambassador_Taubman_11152007-ro.html
|