Ziua Logo
  Nr. 4071 de sambata, 27 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Dosare ultrasecrete

2007-10-27
arsenic (...@lycos.com, IP: 89.123.179...)
2007-10-28 11:37
Revolutia anticomunista din decembrie 1989 vazuta, traita si facuta de Dumitru Dinca (1)

Revolutia din decembrie 1989 in Romania s-a circumscris in fenomenul revolutionar ce-a cuprins aproape tot estul Europei, care se afla sub influenta URSS.

Dupa opinia mea, istoria trebuie scrisa respectand adevarul istoric, iara nu falsificand realitatea in interesul unor grupari ce isi adjudeca pe nedrept victoria unui intreg popor impotriva comunismului, a dictaturii si a lui Ceausescu,… este cunoscuta starea societatii romanesti dupa instaurarea comunismului in aceasta tara,... este cunoscuta mizeria materiala si morala in care traia un intreg popor intr-o perioada ca aceea a sfarsitului de secol XX, in care societatea civilizata, libera si democratica a planetei inregistra un progres accelerat in toate domeniile; este mai putin cunoscuta insa manipularea la care natiunea romana a fost supusa, tocmai pentru a o determina sa regrete cea mai neagra perioada din istoria acesteia, si anume perioada comunista.

Nu voi prezenta argumente, deoarece ele sunt arhicunoscute, mai ales de cei care au trait in aceasta perioada… voi aminti totusi cateva, cum ar fi: lipsa de libertate, nerespectarea drepturilor omului, foamea si frigul din casele romanilor, dar mai ales, lipsa de speranta a tuturor intr-un viitor mai bun, pentru ei si pentru copii lor.

Pe fondul acestei situatii, dar si in contextul schimbarilor ce se produceau in unele tari din estul Europei, Romania intreaga, toti cetatenii acesteia, indiferent de nationalitate, au decis sa rupa lanturile cu care era legata, si sa darame zidurile celei mai mari inchisori (ce a existat de-a lungul existentei societatii omenesti) constituita din lagarul comunist; astfel, o banala revolta – generata de situatia pastorului reformat Laszlo Tokes s-a transformat intr-o revolta a tuturor timisorenilor, care pe data de 20 decembrie 1989 au declarat orasul Timisoara “oras liber”, moment care, dupa parerea mea, declanseaza inceputul revolutiei anticomuniste din punct de vedere teoretic si istoric.
Spun acest lucru, intrucat, pe data de 21 dec. ’89, Ceausescu, cu ocazia mitingului din Piata Palatului C.C. al P.C.R., credea ca va obtine de la participantii la acesta, girul de a “rade” Timisoara de pa harta Romaniei.

Indiferent de ce vor spune unii sau altii, eu consider ca, in situatia in care se afla Romania in 1989, sub teroarea securisto-pecerista, orice miscare in tara putea fi reprimata foarte usor deoarece lipsa de informare dar si teama tuturor romanilor nu putea duce la o rasturnare spectaculoasa a situatiei, atata timp cat locuitorii capitalei, unde se afla centrul de putere, si care constituia “butoiul cu pulbere”, nu se implica, din cauza lipsei unui pretext.

Din fericire pentru poporul roman, pretextul a fost creat de chiar Ceausescu, prin convocarea faimosului miting din 21 dec. ’89, in timpul caruia a explodat o petarda care a generat indisciplina, groaza si haos, facand posibila trezirea la realitate a unor cetateni, printre care ma aflam si eu.
Desi ma aflam acasa, in fata televizorului, care transmitea mitingul in direct, avand cunostinta de cele petrecute la Timisoara, de la postul de radio Euroap Libera, am simtit ca ceva trebuie sa se intample si la Bucuresti; cand am vazut ca s-a intrerupt mitingul si ca participantii la acesta nu mai ascultau de Ceausescu si de activistii P.C.R. care ii indemnau sa scandeze lozinci si sa-l aplaude, am fost convins ca trebuie sa se produca trezirea capitalei, motiv pentru care am plecat catre centru, acolo unde credeam ca exista ceva care sa puna capat mizeriei in care traiam toti.

Ajuns in centru, am observat grupuri – grupuri care se indreptau spre casele lor, unii ingroziti, altii facand glume pe seama situatiei, iar cand i-am intrebat de ce pleaca si nu raman sa declansam o demonstratie de protest, multi dintre ei imi spuneau ca nu este posibil si ca daca ma gandesc la asa ceva, pur si simplu, sunt nebun. In “nebunia mea”, disperat de imposibilitatea unor oameni care, desi puteau face ceva, se abtineau, refuzand invitatia pe care le-o facusem, am plecat din Piata Unirii, singur, catre ceva ce nu stiam cum va fi si, sincer sa fiu, nu stiam cum ma voi manifesta chiar eu – acesta este motivul pentru care eu sunt convins ca in dec. ’89 in Romania a fost o revolutie care a pornit din dorinta intregului popor, de a se elibera de comunism, de dictatura si de Ceausescu – pentru mine, care am condus manifestatia de protest din Piata Universitatii din 21 decembrie ’89, toate inchipuirile unora cu privire la o seama de scenarii, cu privire la infaptuirea revolutiei nu au nici o valoare intrucat, pe mine nu m-a cunoscut nimeni, nu m-a indemnat nimeni sa-mi asum rolul de conducator al manifestatiei si nimeni nu mi-a sugerat ceva ce am spus vorbindu-le oamenilor; de un singur lucru sunt insa convins, si anume acela ca americanii au obtinut garantia din partea lui Gorbaciov, ca nu va interveni in forta in nici unul din statele est-europene care doresc sa-si faureasca singure viitorul, garantie pe care URSS a respectat-o, cu convingerea lui Gorbaciov; aceste state vor imbratisa teoria perestroikista cu privire la unele reforme de natura socio-economica si politica a acestor state; nu as fi sincer pana la capat daca nu as spune ca perestroika lui Gorbaciov insemna totusi ceva, cel putin pentru Romania, tara in care exista un comunism exacerbat si o conducere de tip absolutist a lui Ceausescu.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Putin ameninta Romania (7611 afisari)
 Premise pentru dezmembrarea Romaniei (6878 afisari)
 Raportul Tismaneanu pus la zid de un analist CIA (3933 afisari)
 Presedintele Basescu a intrat din nou in incurcatura (2156 afisari)
 Singur cuc in gradina lu' Ion (2089 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00561 sec.