Ziua Logo
  Nr. 4069 de joi, 25 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-10-25
Zozo (...@yahoo.com, IP: 209.101.50...)
2007-10-25 15:53
Sola Scriptura

"singurul temei al refacerii unitatii ecleziale este Cuvantul lui Dumnezeu, cu precadere Noul Testament. Iar instrumentul, buna credinta."

Exact acelasi lucru predica toti protestantii si neoprotestantii. Badilita nu este nici ortodox nici orthodox. Pentru asta trebuie sa crezi si in Sfanta Traditie, pe care dansul o ignora complet. Iti trebuie insa un doctorat la Sorbona sa atingi aceste "piscuri" din intelepciune...

Bumerang din Frankfurt (...@gmx.de, IP: 62.157.215...)
2007-10-25 17:36
Re: Sola Scriptura

La 2007-10-25 15:53:29, Zozo a scris:

> "singurul temei al refacerii unitatii ecleziale este Cuvantul lui
> Dumnezeu, cu precadere Noul Testament. Iar instrumentul, buna
> credinta."
>
> Exact acelasi lucru predica toti protestantii si neoprotestantii.
> Badilita nu este nici ortodox nici orthodox. Pentru asta trebuie sa
> crezi si in Sfanta Traditie, pe care dansul o ignora complet. Iti
> trebuie insa un doctorat la Sorbona sa atingi aceste "piscuri" din
> intelepciune...


La ce traditie te referi? Cumva la pomul de Craciun de ex.? Sau la ce te referi mai exact

CALUGARUL din usa (...@yahoo.com, IP: 63.99.16...)
2007-10-25 19:41
Re: Sola Scriptura

La 2007-10-25 17:36:46, Bumerang a scris:

La 2007-10-25 17:36:46, Bumerang a scris:

La ce traditie te referi? Cumva la pomul de Craciun de ex.? Sau la ce te referi mai exact

______


Iar te opintești ca oaia !

Zoro se referă la Sfânta Tradiție. Chiar dacă Iisus n-a scris nimic și chiar dacă El nu a poruncit niciunui apostol să scrie ceva, în schimb le-a poruncit să predice Învățătura Lui. Iisus a fost primul care și-a vestit Evanghelia înainte ca aceasta să fi fost scrisă, pentru ca apoi, cei care au auzit-o au propovăduit-o prin viu glas. Însuși Sf. Apostol Pavel a dat învâțături prin viu grai. Tradiția este egală cu Scriptura. Ia uita-te ce spune la 2 Tesaloniceni 2,15 : ,,Deci, dar, fraților, stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră". Sau tot la 2 Tesaloniceni 3,16 : ,,Fraților, vă poruncim în numele Domnului nostru Iisus Hristos, să vă feriți de orice frate care umblă fără rânduială și nu după predania pe care ați primit-o de la noi". Sau nu știi ce înseamnă aia predanie ? Că în ungurește nu știu cum se zice !

Tot Sf. Ap. Pavel ne spune că învățăturile prin viu grai trebuiesc ținute sau aceste învățături sunt din auzit : Romani 10,17-18 : ,,Prin urmare, credința este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos. Dar întreb: Oare n-au auzit? Dimpotrivă: "În tot pământul a ieșit vestirea lor și la marginile lumii cuvintele lor." Deci ? Credința este din auzite și nu din citirea Scripturii !

Sf. Scriptură nu cuprinde toată descoperirea dumnezeiască. Ioan 20,30 : ,,Deci și alte multe minuni a făcut Iisus înaintea ucenicilor Săi, care nu sunt scrise în cartea aceasta", sau, tot Ioan 21,25 :,,Dar sunt și alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus și care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărțile ce s-ar fi scris. Amin."

Din Vechiul testament lipsesc multe cărți, iar din Noul testament lipsește Epistola către Laodicieni amintită la Coloseni 4,16 : ,,Și după ce scrisoarea aceasta se va citi de către voi, faceți să se citească și în Biserica laodiceenilor, iar pe cea din Laodiceea să o citiți și voi", deci, dacă toată credința s-ar cuprinde în Sf. Scriptură, cum aceasta nu este întreagă, n-am putea avea nici revelația întreagă.

Învățătura Mântuitorului s-a păstrat și predicat în Biserică INAINTE de a se fi scris vreo carte din Noul Testament. Așa că tradiția este mai veche decât Sf. Scriptură.

Fără Sf. Tradiție nu se poate cunoaște care sunt cărțile Sfintei Scripturi, autenticitatea, integritatea ei. Dacă întrebi pe cineva care neagă Tradiția : de unde știi că aceasta este evanghelia, să zicem, după Matei ? ea nu spune că Matei a scris-o, nici celelalte cărți ale Scripturii nu spun acest lucru. Și chiar dacă ar spune, ar fi mărturie despre sine, care se poate tăgădui. Dacă acela care întreabă are cunoștințe biblice cât-de-cât, trebuie să recurgă la istoria canonului Sfintei Scripturi, adică la Tradiție. Chiar dacă neagă cineva Sf. Tradiție ca izvor a credinței, trebuie să o recunoască cel puțin ca istorie, așa că argumentele este obligat să le primească.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul selectionerului Gigi (3506 afisari)
 Un baptist orthodox (3314 afisari)
 Misterul mortii lui Edgar Allan Poe (2855 afisari)
 Constitutia, hartia igienica a presedintelui tarii (2787 afisari)
 Azi e Ziua Regelui (2581 afisari)
 George Bush avertizeaza: Romania, in raza rachetelor iraniene (648 afisari)
 Isteria Elodia: Inarmat, a intrat la un procuror sustinand ca are probe despre caz (465 afisari)
 Surprize, surprize: Basescu s-a dus la lansarea candidatilor PSD pentru euroalegeri (436 afisari)
 AC Milan - Sahtior 4-1 (315 afisari)
 Martirii nasaudeni din secolul al XVIII-lea vor fi canonizati (279 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.26603 sec.