Ziua Logo
  Nr. 4023 de sambata, 1 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-09-01

Comentarii: 2, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Dinu D.
2007-09-01 19:30:49

Umilinta

Oare cat timp vom mai auzi ineptiile acestui ministru facut la apelul de seara?

radur
2007-09-02 20:34:41

Legea votului prin corespondenta - propuneri de imbunatatire

Prefer sa postez aici propunerile mele, avand in vedere ca proiectul legii e supus dezbaterii publice.
Sper ca MAE sa urmareasca comentariile cetatenilor pe aceasta tema. Cel putin cred ca asa ar trebui sa faca intru-cat suntem in faza dezbaterii publice. Nu am reusit sa gasesc pe sit-ul MAE dezbaterea pe aceasta tema.
Al doilea motiv pentru care am ales aceasta cale e ca in acest fel propunerile pot fi vazute si de alte institutii din tara, care le-ar putea prelua si sustine. (Mai au preocupari legate de procesele electorale ONG-uri ca LADO, Pro Democretia, APADOR-CH ?)

Apreciez foarte mult aceasta initiativa a MAE si o consider bine venita si necesara. As dori ca propunerile mele sa nu fie considerate drept critici ci sugestii de imbunatatire.

1. Prima propunere este legata de asigurarea respectarii unui element de baza al procesului de votare: secretul votului.
Concret, propun urmatoarele:
- Art. 15 (2) sa fie completat cu mentiunea ca plicul interior sa fie inchis si sigilat de catre alegator (evntual prin folosirea unui plic cu adeziv ce nu permite dezlipirea fara a fi deteriorat ori altceva similar).
- Art 18 sa specifice clar ca in prima faza doar plicul exterior se deschide si se verifica validitatea votului exprimat de acel alegator, pe baza prezentei in plicul exterior a cartii de alegator, a verificarii datelor din ea cu cele din registrele electorale si a prezentei plicului interior cu sigiliul nedeteriorat si fara alte marcaje ori inscrisuri pe el. Dupa ce toate acestea sunt verificate, se introduce plicul interior NEDESCHIS in urna de vot pentru votul prin corespondenta. Urna aceasta se va pastra sigilata pana in ziua votarii. Apoi se va bifa respectivul alegator din lista electorala pentru a se consemna faptul ca el si-a exprimat dreptul de vot.
- Art. 18 sa specifice in clar ca in ziua votarii, in prezenta membrilor comisiei se va verifica intergitatea sigiliului de pe urna cu voturi prin corespondenta si apoi se vor transfera toate plicurile interioare din ea, NEDESCHISE, in urna de vot principala, verificandu-se daca numarul lor corespunde cu numarul alegatorilor bifati deja in registrele electorale si daca toate plicurile interioare au sigiliile intacte ori nu poarta marcaje. Aceste plicuri interioare continand buletinele de vot marcate de alegatorii prin corespondenta vor fi deschise numai in momentul numaratorii finale iar buletinele de vot continute vor fi supuse validarii finale si numararii alaturi de restul celorlalte buletine rezultate in urma votului direct exprimat, la sediul sectiei de votare.

2. A doua propunere e legata de reducerea birocratiei. Propun sa se renunte la mentiunea de "copie autentificata" din Art. 5 (2). O simpla fotocopie ar fi suficient intru-cat oricum seria pasaportului, data expirarii si toate celelalte detalii cerute de alin. (1) sun suficiente pentru identificarea si verificarea validitatii respectivului pasaport. O simpla copie ar mai dovedi ca alegatorul respectiv este fizic in posesia propriului pasaport. Daca i-ar fi fost furat oricum posesorul ar fi trebuit sa-l declare ca atare si la verificarea seriei s-ar descoperi tentativa de frauda si s-ar invalida votul prin corespondenta primit. O copie autentificata creste inutil cheltuiala alegatorului (ori a organizatorului - vezi propunerea a treia).

3. Sunt de parere ca intr-adevar toate cheltuielile legate de alegeri ar trebui suportate de institutia organizatoare, cam asa e uzanta prin lumea de zi. Cred ca sunt si ceva prevederi constitutionale in aceasta directie. Sigur ca ele pot fi mari la scara globala dar se mai pot optimiza (vezi propunerea a doua).« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Neokominternistii lui Tismaneanu, demascati de Victor Frunza (3082 afisari)
 Rusia-SUA, alianta incredibila (3054 afisari)
 Mincinosul de la Chisinau si natangii de la Bucuresti (2743 afisari)
 Cazul Israel Beer (2214 afisari)
 Unde a disparut Mubarak? (2200 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00645 sec.