Ziua Logo
  Nr. 4003 de joi, 9 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-08-09

Comentarii: 3, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Mos_Tautu
2007-08-09 07:04:08

Buna guvernare si importanta calitatii vietii

Buna guvernare si importanta calitatii vietii.

Foarte multi cetateni,si nu numai dintre cei needucati au parerea ca politica este componenta murdara a societatii,ca politicienii sunt persoane veroase,neinteresate decat de averea si acumularile personale.
De fapt,principial nu este asa dar,in realitate adesea aceasta prezumtie apare ca reala.
Cineva spunea ca intr-o carciuma din Zabrauti(Ferentari) in care ar fi tot atatea persoane cate sunt in guvern ar totaliza mai putini delincventi decat in guvern.
Marea problema este ca majoritatea politicienilor din tara noastra,dupa socul democratiei,au intrat in politica,cu singurul scop de a-si asigura lor sau grupului din care provin si i-a propulsat, conditii ilegale de castig si imbogatire.
In realitate politica este o ocupatie foarte veche (omul este un zoon politikon) si de fapt este vorba de organizatori ai societatii si care in majoritatea cazurilor se pun in serviciul concetatenilor lor,uneori cu mari sacrificii(chiar riscandu-si viata).
Marea problema este insa cultura politica ce ii face pe politicienii nostri sa se considere deasupra societatii,stapanii oamenilor,in timp ce de fapt ar trebui sa fie in slujba oamenilor(ministru=servitor).
De fapt pretentiile cetatenilor tin de ceea ce sociologic se numeste calitatea vietii ,motiv pentru care ne vom opri putin asupra acestei notiuni.
Intelegem prin calitatea vietii un concept mult mai complex care se refera nu numai la factori materiali dar si la cei culturali sau de alta natura,factori care contribuie la realizarea acestei calitati, influentnd att biologicul ct si psihicul uman si comportamentul moral.
In societatea noastra exista adesea o neconcordanta intre ritmul vietii biologice si ritmul vietii sociale.
Programul de lucru nu respecta anumite bioritmuri iar accelerarea vietii sociale tulbura de asemenea ritmul biologic (HTA a devenit boala secolului).
Calitatea vietii poate fi privita att in raport cu individul ct si cu societatea (depinznd de starea de saracie,personalitatea individului, varietatea vietii,infuenta cmpului social si comportamentul individului.
Nu exista un domeniu,o meserie(chiar medicina,dreptul etc) care sa poata rezolva singura problemele majore ale societatii si de aceea ea trebuie sa se integreze masurilor sociale si economice.
Ori aceasta capacitate si datorie nu pot sa le aiba decat organizatorii sociali,adica tocmai oamenii politici.Ei trebuie sa se ridice la nivelul exigentelor populatiei sau sa plece,sau printr-un mecanism constitutional sa poata fi demisi chiar in perioada mandatului lor.
Transformarile rapide sociale,greutatile adaptative pot determina decompensari fizice si psihice serioase ale indivizilor.
Astfel tarile sarace au ceea ce se numeste o patologie de "tip primar" (caracterizata prin boli infectioase,parazitare) in timp ce tarile industrializate au o patolgie de "tip evoluat" (boli cardiace, metabolice,tulburari psihice etc).

Saracia este unul dintre factorii cei mai importanti si mai frecventi,la noi indicele de saracie fiind dintre cele mai crescute din lume(80% din populatie se afla sub limita saraciei).
Dupa Reissman saracia ar duce chiar la modificarea personalitatii umane.Saracii au o personalitate orientata spre fizic si vizual si mai putin spre psihic.Ei ar fi personalitati mai degraba extrovertiti dect introvertiti,orientati mai mult spre concret,sunt mai inceti,cu grija,rabdatori,perseverenti, neortodoxi.
Saracii,sunt impulsivi,orientati mai mult spre prezent sau trecutul imediat,cu o toleranta foarte mare fata de tulburarile somatice si psihice.
Politic vorbind,a mentine saracia si denivelarea sociala a veniturilor,mentinerea saraciei generalizate,este sinonim cu a invita fortele politice extremiste sa preia controlul societatii.
Contrar celor predicate de Marx,comunismul a fost posibil doar in tarile cele mai sarace iar daca privim si azi harta lumii vom observa ca inclinatia spre comunism sau fundamentalism religios este in primul rand al tarilor sarace(America Latina,Asia,lumea araba, Belarus,Moldova lui Voronin etc).
Daca Isus Cristos a spus ca mai degraba va trece camela(nu camila ci camela un odgon gros necesar vapoarelor de acum 2000 ani) prin urechile acului decat bogatii in imparatia cerurilor, comunismul,prin Marx,a fost mult mai transant cand a afirmat ca propritatea privata exagerat de mare este un furt.
Iata dece saracia in care ne mentin partidele care se succed la putere nu fac decat sa stimuleze in populatie fie fundamentalismul religios(la noi biserica este perceputa pozitiv in 80% din cazuri),fie ideiile comuniste.
Nu este de mirare ca si la noi,timp de peste 10 ani dupa 1989 populatia saracita a fost alaturi de criptocomunisti si acest fenomen se va reintoarce cu PSD daca politica dezastruoasa a PNL,cu favorizarea oligarhilor si desconsiderarea saracirii populatiei romanesti nu va fi corectata.

avarfreson
2007-08-09 14:29:00

Romania . . . . cum altfel !?

cine se misca are parte de toate .... liberalii sunt prin excelenta vintul din pupa

toata lumea vrea bani (indiferent cum); poporul interesat in buna guvernare - ioc !

gigione
2007-08-09 23:02:03

Da da

Imprumutati-va si fi-ti datori toata viatza..traiti bine ..tari dezvoltate...nu mai bate ba cimpii!


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Minciunile anti-Teoctist (6570 afisari)
 Care cu care in cursa pentru Patriarhie (3455 afisari)
 China ameninta SUA (2990 afisari)
 Paravan pentru Basescu (2474 afisari)
 Cu cine se va alia Rusia? (2334 afisari)
 Americanii nu cred in "varianta nucleara" a Chinei (757 afisari)
 Un roman si-a injunghiat fiica (325 afisari)
 Dan Fatuloiu pleaca de la sefia IGP (178 afisari)
 Georgia cere ONU sa ancheteze atacul aerian rusesc (149 afisari)
 Pavarotti, spitalizat de urgenta (129 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00601 sec.