Ziua Logo
  Nr. 4001 de marti, 7 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-08-07
andreifodor din Milano (...@ieo.it, IP: 85.18.64...)
2007-08-07 11:49
modelul medicului roman, din pacate

Din pacate cele intamplate sunt unul din rezultatele modului in care este organizata activitatea medicala in Romania. Medicul este medic, profesor si manager. Pentru fiecare dintra aceste activitati ar avea nevoie de o viata dedicata.
In vest activitatile au fost separate. Managerii sunt manageri, putinii medici care aleg aceasta cale nu sunt cu nimic mai presus decat colegii lor economisti, desi fac un masterat economic de cel putin 2 ani. Si renunta la pacienti.
Profesorii sunt profesori. De cele mai multe ori se ocupa de partea teoretica, adica cerceteaza si publica. Aici ar fi de discutat si despre plagiat. Cand se scrie o lucrare evident ca trebuie sa se tina seama de ceea ce a aparut anterior. Volumul de cunostiinte in anatomie, de exemplu, se dubleaza la 25 de ani, asa ca toate cartile vor avea, pentru lungi perioade, exact aceeasi descriere a anatomiei. Oncologia, care are unul dintre perioadele cele mai scurte de dublare a volumului de cunostiinte, presupune punerea cap la cap a studiilor celor mai recente si interpretarea lor. Nici intr-un caz, nici in celalat, nu se poate reface totul de la 0 si obtine cu totul altceva...Dar traducerea cuvant cu cuvant a unor lucrari intregi , fara a mentiona autorii reali, este un furt intelectual. Pe care il incurajeaza modelul romanesc. Doctoru' nu e doctor daca nu e si primar si profesor si director...
Medicul poate fi numai medic si sa fie foarte priceput. In vest s-a renuntat si la primariat, faima o obtii prin activitate si prin publicatii, nu prin o mie de titluri academice si publicatii.
Domnul profesor Sinescu este probabil urologul cu cea mai buna mana din Romania. Conditionarea sistemului a dus din pacate la necesitatea aparitiei cartilor, pentru care nu exista timp, la necesitatea titlului de profesor, pentru care trebuiau carti si o activitate de cercetare pentru care nu existau baze si fonduri, la necesitatea functiei de director...
Cat despre posibilele greseli...la articolul alaturat.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cauzele mortii Patriarhului (9004 afisari)
 Masoneria, bau-baul suprem si ultim (7428 afisari)
 Plagiatul care ucide (3377 afisari)
 Sondaj fantoma cu PD in prabusire (2660 afisari)
 Pittis ingropat azi la Bellu (2540 afisari)
 Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni (819 afisari)
 Cod Galben in 23 de judete (177 afisari)
 Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist (159 afisari)
 Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau (140 afisari)
 Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00720 sec.