Ziua Logo
  Nr. 3987 de sambata, 21 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-07-21

Comentarii: 2, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

haril
2007-07-22 11:07:39

Turcia si UE.

Cu ocazia acestor alegeri se va putea spune clar daca Turcia mai are ce spera in legatura cu primirea sa ca membru al Uniunii Europene.Daca poporul turc va intelege acest lucru,cu toate ca ma indoiesc de acest lucru,atunci Turcia va mai avea sanse,daca nu va intelege atunci singura uniune in care va putea intra va fi una fundamentalist islamica.Sunt curios sa stiu, daca turcii din afara granitelor vor putea sa voteze in mod liber.Oricum situatia acestora va fi f.grea, daca vor ajunge sa ceara azil politic in tarile europene.

Mache
2007-07-22 22:02:52

Despre clericalism si emancipare

Desigur ca evolutia experimentului turcesc este remarcabila. Probabil ca nimeni nu poate contesta curajul, clarviziunea, patriotismul si abilitatea lui Mustasfa Kemal Ataturk. A preluat o Turcie zdrobita de razboi, cu teritoriul ocupat de greci, englezi, italieni si francezi. Prin lupta sau negociere a reusit sa recupereze cea mai mare parte a teritoriilor locuite majoritar de etnicii turci. Mai mult decat atat a asigurat (prin reformele sale radicale) supravieturirea statului turc.

Totusi el a realizat probabil ca reformele sale nu s-au incheiat si ca mai sunt multe de facut. Partea proasta e, ca in aparenta cel putin, la 150 de ani de la primele reforme ale sultanului Abdul Medjid si la aproape 90 de ani de la inceptul reformelor lui Kemal, islamul radical traieste o adevarata resurectie. De decenii, singura garantie a supravietuirii Turciei moderne este armata turca. Din nefericire in Turcia nu s-a produs niciodata o mutatie atat de profunda si definitiva ca in Japonia epocii Meijii.

Este imbucurator ca zeci sau sute de mii de turci au iesit in strada pentru a apara statul laic, democratic si modern. Totusi nu trebuie sa creeze ingrijorare faptul ca alte milioane de turci voteaza pe tacute cu partidele clerical islamice...

Din pacate nu cred ca exista atat de mult o confuzie a valului cum spune autoarea, ci mai ales un pericol al valului... Pericolul ca intr-o buna zi multimi fanatice si abrutizate sa faca una cu pamantul mausoleul lui Kemal si viitorul Turciei...


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Securitatea si romanii din "exil, emigratie si diaspora" (3219 afisari)
 Bombardierele rusesti fac manevre langa Scotia (3043 afisari)
 Basescu s-a tradat? (3038 afisari)
 Americani, vi se pregateste ceva! (2654 afisari)
 Efectul Coldea (2362 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00605 sec.