Ziua Logo
  Nr. 3975 de sambata, 7 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-07-07

Comentarii: 7, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

doctorul
2007-07-06 22:27:12

Paler

Subiectul si autorul articolului,s-au situat todeauna,pe cealalta parte a felului meu de-a gandi.Dar ce conteaza?A fost in seara asta,pentru mine o desfatare sa citesc,randurile Profesorului.Asa ar trebui sa judecam,hai,daca nu toti,dar cel putin,marea majoritate George Calalb

vida clara
2007-07-07 02:17:05

TIMPUL,aseaza pe fiecare acolo unde ii e locul.

Fluturii de lampa,cad repede in uitare.Vom mai citi,si v-om mai vedea.
Din referire,sunt excluse(romaneshte) persoanele de fatza.

avarfreson
2007-07-07 09:20:59

pesimismul , arma celor fara cartuse ..

pozitivismul impune lupta si victoria ; cei fara de credinta = perdanti !

George de Ro
2007-07-07 12:18:41

Libertatea de a spune adevarul


Ca si Paler, domnul Eugen Simion, si-a permis "libertatea .....de a nu minti".

Accesul la adevarurile profunde, "libertatea ca drept de a nu minti" (Ev. Ioan, 8.32 "Adevarul va va face liberi"- Biblia, Bartolomeu Valeriu Anania, pag.1567), le-a dat forta sa fie voci cu rezonanta in ceea ce spun.

Amandoi sunt martori onesti, profunzi. Ei "iau" cu adevarat lucrurile in serios, nu ocolesc fondul tragic al lucrurilor.

Aceste trasaturi fac diferenta fata de ceilalti "moderatori" si formatori de opinie.
Valoarea acestora e autentica.

Ion Caramache
2007-07-07 17:54:57

O opinie academica " cinstita"

Academicianul Eugen Simion se destainuieste public:
<<< Il regasesc, citind aceste convorbiri dominate de o compacta amaraciune, asa cum il stiam: "un om cu probleme", un om serios, suparat ca prea ia totul in serios, dezamagit de lumea prin care trece, convins, indeosebi in ultimii ani de viata, ca natia romana este in deriva pentru ca celula ei morala s-a degradat. Nu l-am acceptat integral, la acest punct, l-am combatut chiar, amical desigur, in cateva randuri, pentru ca am convingerea ca o natiune culturala nu poate pieri atat de usor din istorie. >>>>
Domnule academician, ce legatura exista intre deriva datorata celulei morale degradate si moartea unei natiuni culturale ?

<<< Daca este ceva de obiectat fata de raportul oficial prin care presedintele Romaniei a denuntat ilegalitatile sistemului totalitar este faptul ca a eludat tocmai tragismul din interiorul acestei istorii. S-a facut o istorie, cum ar zice Camil Petrescu, a suprafetelor, nu a profunzimilor. >>>
Domnule academician Eugen Simion, este simptomatic faptul ca, desi ceea ce a facut regimul comunist au fost CRIME, in opinia dumneavoastra ele sunt mentionate drept ceva ilegalitati facute de sistemul totalitar. De ce nu aveti onestitatea sa folositi expresia <<< sistemul comunist >>>, sau expresia <<< regimul comunist >>> ?
Daca nu ma insel, Presedintele Romaniei a denuntat crimele regimului comunist din Romania, si nu <<< ilegalitatile sistemului totalitar >>> cum sustineti dumneavoastra.
Cine citeste rindurile asternute de dvs, poate ramine cu impresia ca Presedintele Romaniei a denuntat regimurile nazist si fascist care, sper ca stiti, erau regimuri totalitare. Cred ca nu este admisibil pentru cineva care a fost presedintele Academiei romane sa fie asa de ambiguu si neclar in exprimare. Sau, cine stie, nu v-a convenit ca Presedintele Romaniei a denuntat crimele regimului comunist din Romania. Sa fie cumva faptul ca, printre alti incriminati, se afla si numele lui Adrian Paunescu caruia, dupa 1989, i-ati fost mentor la doctorat ?
Ar mai fi de adaugat faptul ca citarea lui Camil Petrescu este hilara, tinind cont ca respectivul, dupa ce l-a pupat bine remunerat pe Carol al doilea, s-a apucat sa pupe din gros, evident si mai bine renumerat <<< sistemul totalitar >>> de care academicianul Eugen Simion se face ca nu cunoaste ca a fost pur si smplu un regim comunist criminal. Evident ca a fost mai mult decit o tragedie faptul ca regimul comunist a fost posibil dar, si mai criminal a fost faptul ca o gramada dintre aceia care pot fi considerati a fi facind parte din <<< natiunea culturala >>> care <<< nu poate pieri atat de usor din istorie. >>>> cum ii place academicianului Eugen Simion sa spuna, s-au prostituat si s-au vindut regimului criminal comunist pe bani grei, bucurindu-se de toate favorurile regimului si, mai mult, avind nesimtirea sa-si insuseasca bunuri mobile si imobile confiscate de la victimele inocente ale regimului criminal comunist. Daca Octavian Paler a avut cel putin mustrari de constiinta, nu acesta este cazul cu academicianul Eugen Simion care, evident amical, l-a combatut pe Octavian Paler cind acesta a sustinut ca <<< celula morala >>> a natiunii s-a degradat. Ce a facut academicianul? A sarit in apararea nepieritoarelor valori pupincuriste si ahtiate la ciolanul azvirlit de putere, indiferent daca ea a fost albastra, verde sau rosie. Ciolan sa fie !
Si, ca sa ne mai dovedesca faptul ca, in opinia academicianului Eugen Simion, critici literari sunt aceia care au scris cea mai frumoasa proza din literatura romana, distinsul stilist nu uita sa foloseasca, atunci cind se refera la Octavian Paler, termenul <<< om cu probleme >>>, expresie tipica limbii de lemn folosita de regimul criminal comunist - pardon, ca sa nu il supar pe eminentul academician corespondent la Sectia generala a Academei de stiinte morale si politice a Institutului Frantei - sistemul totalitar care a comis ilegalitati.

<<< Nu-mi este greu sa recunosc ca aceasta este calea adevarului, calea care ma intereseaza.>>>
Adevarul rastalmacit, sau adevarul spus pe jumatate, domnule academician Eugen Simion ?
Eu ma simt liber, deorece am dreptul de a spune lucrurilor pe nume. Dumneavostra cum va simtiti, domnule academician Eugen Simion ? Va bucurati de libertate ? Sau va intereseaza mai mult calea bine platita a <<< adevarului >>> propovaduit de dvs ?

John.Valjean
2007-07-08 01:43:06

Dumnezeu sa-l ierte

Paler, Don Quijote in Est cu Rosinanta lui, "Romania Libera"

lunares
2007-07-08 18:17:40

incantator

Constat, cu deosebita incantare, ca d-l academician Simion se straduieste sa scrie fi cat se poate de confuz, dovedind pentru a nu stiu cata oara ca nu mai are nici o treaba cu cultura. Bine, asta daca am putea pretinde ca a avut vreodata legatura cu ea... Si, in alta ordine de idei, va asigur ca dorinta de adevar de care vorbiti aici (chiar daca poate fi considerata pura fictiune...) n-are nici cea mai vaga legatura cu talentul.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Bilderberg 2007: "Inaltii prelati ai globalizarii" la Istanbul (3141 afisari)
 Comorile secrete (3119 afisari)
 Romanii de dincolo de granitele Romaniei (2590 afisari)
 Balcicul Reginei Maria (2317 afisari)
 Evul Mediu din Kosovo (2196 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00685 sec.