Ziua Logo
  Nr. 3891 de miercuri, 28 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-03-28

Comentarii: 22, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

vida clara
2007-03-28 01:22:25

Intelectual

Romanul,ar trebui mai intai sa stie clar,ce este definit ca fiind "intelectualul"si abia mai apoi sa se caute de eventuali telectzi.
Asa,luat la gramada,"intelectual"in intzelesul romanesc,este acela care prin diferite metode a reushit sa smechereasca sapa(la propriu).
Eu unul,deshi am tot adormit cu capul pe cate-o carte,cautand,alt intelectual decat numitul M Eminescu,n-am gasit.
Ceilaltzi,sunt lucratori cu vorba,sau cu cuvantul,sau cu mapa,dar sunt lucratori,ceea ce-i incompatibil cu "intelectualul".

Liviu2002j
2007-03-28 02:50:59

Re: Intelectual

A defini "intelectualul" este o chestiunee complicata care nu cred ca se poate rezolva aici in Romania ... Dar ce va pot spune cu siguranta este ca totusi aici in Romania, in afara incontestabilului si genialului Eminescu pe care am reusit sa-l omoram, mai au fost in decursul timpului si chiar mai sunt inca destui intelectuali. Nu s-au vazut si nu se vad ca sunt izolati, sunt "acoperiti" bine de "telectualii" de care scrieti ... Am facut si facem tot ce ne sta in putiinta sa-i distrugem, sa-i discreditam, sa nu le recunoastem valoarea ... Timpul insa isi va spune cuvantul !

doctorul
2007-03-28 07:53:56

Intelectualii la gramada....

.....doar avem atati intelectuali.......Dr.George Calalb

georgems
2007-03-28 08:15:48

ce e ala 'intelectual' ?Citeste DEX-ul ca acesta e totusi reperul pt. limba romana.

Intelectual ce apartine intelectului.Intelect ,capacitatea de a gandi rational ,de a cunoaste ,de a sti,a intelege.Dupa revolutie ,se inoculeaza ideea ca intelectuali sant umanistii,poetii ,artistii ,ceea ce mi se pare fortat ,deoarece acestia opereaza mai mult cu subiectivismul decat cu rationalul ,care ce defineste fundamental 'intelectualul' .

moroianu
2007-03-28 10:09:49

De ce nu va duceti ideea pana la capat?


Parerea mea este ca, in perspectiva secolului care abia incepe, intelectualii - singurii adevarati intelectuali - sunt inginerii in sens larg (inclusiv economistii), deci ei vor ajunge sa dea tonul in societate. Iar asta nu numai fiindca umanistii "opereaza mai mult cu subiectivismul"; motivul mai adanc este ca, dupa ce au proclamat falimentul umanismului si al artei, dupa ce au renuntat la limbile clasice, la franceza si la germana, limitandu-se la o unica "lingua franca" si la o unica (in)cultura globala, cu un cuvant, dupa ce au renuntat la magie de dragul realismului pragmatic si al politicii, ar fi si putin absurd sa mai emita vreo pretentie in materie de primat al constiintei. Situatia lor actuala seamana din ce in ce mai mult cu cea a unui preot predicand ateismul de la amvon.

PS Dar Dvs, stimate adept al reperelor oferite de DEX, ce specialitate aveti?
La 2007-03-28 08:15:48, georgems a scris:

> Intelectual ce apartine intelectului.Intelect ,capacitatea de a gandi
> rational ,de a cunoaste ,de a sti,a intelege.Dupa revolutie ,se
> inoculeaza ideea ca intelectuali sant umanistii,poetii ,artistii ,ceea
> ce mi se pare fortat ,deoarece acestia opereaza mai mult cu
> subiectivismul decat cu rationalul ,care ce defineste fundamental
> 'intelectualul' .
>

moroianu
2007-03-28 10:53:07

Re: Intelectualii - un substantiv fara singular!


Acum cateva saptamani, raspunzand cuiva care vorbise despre "Cazul intelectualului Isus" (!!), am incercat sa explic ca:

1. Notiunea insasi de intelectual, aparuta acum o suta de ani in Franta pe vremea afacerii Dreyfus, are o conotatie eminamente politica, prozaica si lipsita de orice aura de magie pe care sunt tentati sa i-o atribuie cei care transfera asupra ei etalonul valoric al marilor epoci ale spiritului.
2. Ca spre deosebire de "artist", "savant" etc, "intelectualii" nu exista si nu se declina decat la plural, deci a vorbi despre "intelectualul Pascal" sau
"intelectualul Eminescu" e o gluma aproape la fel de proasta ca si cea despre
"intelectualul Isus".

Fara nici un fel de succes, dupa cum se vede...

La 2007-03-28 02:50:59, Liviu2002j a scris:

> A defini "intelectualul" este o chestiunee complicata care nu cred ca
> se poate rezolva aici in Romania ... Dar ce va pot spune cu siguranta
> este ca totusi aici in Romania, in afara incontestabilului si
> genialului Eminescu pe care am reusit sa-l omoram, mai au fost in
> decursul timpului si chiar mai sunt inca destui intelectuali. Nu s-au
> vazut si nu se vad ca sunt izolati, sunt "acoperiti" bine de
> "telectualii" de care scrieti ... Am facut si facem tot ce ne sta in
> putiinta sa-i distrugem, sa-i discreditam, sa nu le recunoastem
> valoarea ... Timpul insa isi va spune cuvantul !
>

simiondan
2007-03-28 11:06:53

de ce vorbim aici?

Socrate
2007-03-28 11:11:26

Intelectual - o notiune confiscata de o minoritate galagioasa

In plus, utilizata in scopuri politice. Semnalmente - minoritatea galagioasa este omiprezenta in media, sufocand cititorii si telespectatorii ; de asemenea, sufera de o agresivitate iesita din comun, in cazul in care sunt contrazisi.

alwis46
2007-03-28 11:41:00

Mdeah....

Citind randurile autorului mi-am adus aminte cum se strigau, inainte de 1989, tiganii bisnitari de pe strada Covaci intre ei atunci cand vroiau sa-si bata joc unul de celalalt : Ba intelectualule, ba inginerule !
Regasesc in acest text acelasi ton si aceiasi conceptie, ba mai mult, domnul autor chiar ii indeamna pe intelectuali la munca si nu la semnat apeluri.
Se pare totusi ca autorul ignora un singur lucru, intelectualii muncesc cand gandesc si nu apartin categorie celor care strigau "noi muncim, nu gandim !".
Domnule Stoenescu, oamenii nu mai au nevoie de unii care sa le arate firul rosu calauzitor si de idemnul la munca, stiu ei foarte bine ce au de facut.

Iskander Akbar
2007-03-28 14:04:20

Re: ce e ala 'intelectual' ?Citeste DEX-ul ca acesta e totusi reperul pt. limba romana.


Domule Moroianu,
Remarc si la dumneavoastra aceeasi repulsie (sugerata de cuvinte sau poate si reala) fata de limba globala, pe care o avea la congresul bizantinistilor profesorul Schreiner din Germania. Si el ca si dumneavostra deplangea situatia ca s-a ajuns aproape a nu se mai auzi greaca, rusa, italiana, franceza si germana - toate limbi oficiale de comunicare la congresele bizantinistilor si pe care marturisesc ca el le stapaneste afara de limba materna germana excelent - ci numai o singura limba (ca si dumeavostra nomen odiosum s-a ferit sa o numeasca) ca la congresele de stiinte reale.
Ei bine limba asta se cheama engleza si este o realitate. Daca spuneti ca "intelectualii" au abandonat eu as spune ca din contra a crescut numarul lor in asa masura ca nu au ce face decat sa coboare stacheta. Acelasi Schreiner incerca sa-si aduca aminta cu placere de vremea cand toate limbile oficiale se vorbeau pe rupte iar un om ca Ihor Sevcenko putea vorbi 17 limbi. Ceea ce facea intreg discurul (tinut in franceza) orecum rizibil era faptul ca pe vremea lui Igor Sevcenko erau 80 de participanti la un congres iar acum erau cam 1200!! din care in jur de 800 tinusera comunicari.
Recunosc ca am cedat si ca mi-am rescris comunicarea cu 2 zile inainte in engleza si bine am facut. Asistand la o sectiune unde majoritatea absoluta a comuncarilor era in germana mi-a fost dat sa realizez ca 85% din cei prezenti in sala erau vorbitori nativi de germana (nemti, austrieci, elvetieni). Comunicarile erau extrem de interesante dar "public" ioc! Ma intreb de ce nu au ramas in Germania si au mai venit la un congres international. Se puteau intalni toti linistiti la un congres al bizantinistilor germani (adica vorbitori de germana): ar fi avut cu foarte mici exceptii exact acelasi public.

avarfreson
2007-03-28 15:09:14

popdan
2007-03-28 15:54:06

Dar tu ?

Oare tu , cu educatia pe care o ai , te poti numi intelectual , Alexule ?

Roxana
2007-03-28 16:59:37

Eu stiu...

Roxana
2007-03-28 17:08:39

Re: Mdeah....Eu cred ca autorul are dreptate...

moroianu
2007-03-28 17:13:45

Re: Eu stiu...: Luminati-ma si pe mine: Voltaire se intitula oare "intelectual", duduie Roxana?

alwis46
2007-03-28 17:32:44

Re: Mdeah....Eu cred ca autorul are dreptate...

Roxana
2007-03-28 17:33:51

Re: Dar Zola se intitula oare intelectual ?

moroianu
2007-03-28 17:57:59

Iskander Akbar // Basileia ton Romaion


Stimate interlocutor,
Combatandu-ma pe o chestiune de amanunt (problema jargonului unic al comunicarilor la congresele stiintifice) si plasandu-va explicit pe terenul realismului pragmatic, nu faceti decat sa-mi dati dreptate in chestiunea de fond a postarii mele, care se reducea la intrebarea daca nu cumva a sosit momentul ca fostii umanisti (actualii hibrizi post-moderni) sa cedeze sceptrul suprematiei "in intellectualibus" confratilor lor mai vigurosi si mai dinamici - inginerii si economistii. Stiti foarte bine ca vina celor dintai nu se reduce la tradarea plurilingvismului ca atare, ci la abandonarea umanismului in sine si a unei traditii spirituale multiseculare, care constituia ratiunea lor propriu zisa de a fi.
Nici argumentul invocat pentru a justifica necesitatea "coborarii stachetei" (care, inca o data, este generala si nu e o problema de cunostinte lingvistice) nu mi se pare atat de neproblematic cum pareti sa-l considerati dvs. In definitiv, de ce inmultirea cu 10 a numarului participantilor la congresele de stiinte umane trebuia sa fie insotita de o scadere cu acelasi procent a nivelului general al participantilor? Iar daca lucrul era inevitabil, n-ar fi fost mai bine sa ramanem la cei 80 de participanti de odinioara, in loc sa ajungem la cei 1200 de semi-roboti de astazi (printre care ma indoiesc ca se pot gasi macar 40 comparabili cu cei de la 1900 sau 1930)?
In fine, coborarea stachetei n-a fost nici ea hotarata de "intelectualii" insisi ca indivizi, ci de universitatile care i-au pregatit si care au decis la un moment dat (silite de presiunea guvernelor si a "opiniei publice") ca numarul studentilor
trebuie sa creasca de 10, de 20 sau de 30 de ori, deci numarul profesorilor trebuie sa urmeze aceeasi curba, ceea ce bineinteles nu se putea face decat operand o drastica reducere a nivelului si a pretentiilor.

In calitatea de bizantinolog, toate acestea nu va sugereaza ca traim o epoca relaiv tarzie a noii "Basileia ton Romaion"?...

PS A propos de limba universala a stiintei, tin sa va comunic parerea unui chinez de la Michigan Institute of Technology din Boston, care si-a exprimat in fata unui cunoscut de-al meu parerea ca in viitor limba aceasta ar putea fi chineza... deoarece se invata mai usor si e vorbita de mai multi oameni!
Asadar, sa mai asteptam un pic.

La 2007-03-28 14:04:20, Iskander Akbar a scris:

>
> Domule Moroianu,
> Remarc si la dumneavoastra aceeasi repulsie (sugerata de cuvinte sau
> poate si reala) fata de limba globala, pe care o avea la congresul
> bizantinistilor profesorul Schreiner din Germania. Si el ca si
> dumneavostra deplangea situatia ca s-a ajuns aproape a nu se mai auzi
> greaca, rusa, italiana, franceza si germana - toate limbi oficiale de
> comunicare la congresele bizantinistilor si pe care marturisesc ca el
> le stapaneste afara de limba materna germana excelent - ci numai o
> singura limba (ca si dumeavostra nomen odiosum s-a ferit sa o
> numeasca) ca la congresele de stiinte reale.
> Ei bine limba asta se cheama engleza si este o realitate. Daca spuneti
> ca "intelectualii" au abandonat eu as spune ca din contra a crescut
> numarul lor in asa masura ca nu au ce face decat sa coboare stacheta.
> Acelasi Schreiner incerca sa-si aduca aminta cu placere de vremea cand
> toate limbile oficiale se vorbeau pe rupte iar un om ca Ihor Sevcenko
> putea vorbi 17 limbi. Ceea ce facea intreg discurul (tinut in
> franceza) orecum rizibil era faptul ca pe vremea lui Igor Sevcenko
> erau 80 de participanti la un congres iar acum erau cam 1200!! din
> care in jur de 800 tinusera comunicari.
> Recunosc ca am cedat si ca mi-am rescris comunicarea cu 2 zile inainte
> in engleza si bine am facut. Asistand la o sectiune unde majoritatea
> absoluta a comuncarilor era in germana mi-a fost dat sa realizez ca
> 85% din cei prezenti in sala erau vorbitori nativi de germana (nemti,
> austrieci, elvetieni). Comunicarile erau extrem de interesante dar
> "public" ioc! Ma intreb de ce nu au ramas in Germania si au mai venit
> la un congres international. Se puteau intalni toti linistiti la un
> congres al bizantinistilor germani (adica vorbitori de germana): ar fi
> avut cu foarte mici exceptii exact acelasi public.
>

moroianu
2007-03-28 18:01:15

Re: "Dar Zola se intitula oare intelectual ?": Si atunci de ce-l mai dezgropam pe Voltaire?

calator
2007-03-28 20:55:37

definitia intelectualului....

Roxana
2007-03-28 21:51:09

moroianu
2007-03-28 22:45:53

Re: definitia intelectualului....


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 DEMERSUL PACEPA (9478 afisari)
 Comisia Europeana face praf taxa de prima inmatriculare (4443 afisari)
 Viitorul Partid Democrat (4367 afisari)
 Noul Guvern (4212 afisari)
 Amor ghebos (1837 afisari)
 Alianta DA mai supravietuieste o zi (235 afisari)
 Penalizare din salariu pentru fuga lui Hayssam (151 afisari)
 CSAT cu scantei (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00996 sec.