Ziua Logo
  Nr. 3881 de vineri, 16 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2007-03-16
vida clara (...@yahoo.es, IP: 84.123.116...)
2007-03-16 14:37
Sunt multzi ce-i care cred ca sunt in stare sa compare

Cand vrei sa compari,calificat,trebuie sa ai capacitatea de a te pune in "pielea" vanzatorului in chiar momentul cand eshti cumparator,shi sa te pui in "pielea"cumparatorului,imediat ce eshti de partea cealalta a tejghelei.
Un om care nu poseda capacitatea de a se pune de un mod aproape perfect in "pielea"subiectului asupra caruia face comparatzia(indiferent ca e vorba despre ceapa,iepuri sau viatza),nu shtie ce spune,adica,e afara.

Daca nu-l lua gura pe dinainte pe Creanga,zicand cu mult inaintea mea ca "sarac ca anul asta,ca anul trecut si ca de cand sunt,n-am fost niciodata",as fi putut spune ca este chiar definitzia propriei mele vietzi.
Nu-s nici mandru,dar nici nu-mi e rusine cu propria-mi viatza.
Am facut,shi fac tot ce-mi este(ca putere)omeneste posibil pentru a nu face in viatza,vreun gest de care,propria-mi constiintza sa rosheasca vreodata.
M-a costat extraordinar de scump,dar a meritat.
Ma simt,implinit,ca om.
Nu ma cunoasteti,nu va cunosc.
Aici,scriu ca in fatza oglinzii.Daca suntem doi,shi impartzim vreodata,o bucata de paine impreuna,niciodata mana mea nu v-a porni spre bucata mai mare.
Daca avem de muncit,shi ne indreptam spre doi saci de ciment,dintre care unul este inceput iar celalalt e plin,niciodata nu voi sta in cumpana sa aleg greul.Aici,in Spania,am intalnit,oameni,a caror mana se intinde in acelashi moment cu a mea,spre sacul mai greu.Am intalnit multzi,in diferite ocazii shi locuri.In tzara mea,deshi i-mi presez memoria,n-am gasit,reciproca.
Sunt,si printre ei "romani",nu exista padure fara uscaturi,diferentza o da insa proportzia de oameni din modelul pe care eu i-l caut.
O-r fi,nu zic,lumi mai bune.Eu vorbesc,intotdeauna,doar despre lume,viatza,care i-mi este concreta mie.Tanjire a mea,continua,v-a fi sa intalnesc,sa traiesc,sa ma pot pune in pielea unui american,din randul cel mai de jos(economic)a-l lor.
Dar,lantzuri invizibile,ma opresc sa-mi intind gatul,mai departe.
Asa stand lucrurile,shi neputand visa sa ajung in lumea pe care o socotesc potrvita mie,nu-mi ramane decat o varianta,aceea de a face toata lumea,cel putzin egala cu modelul tanjit.
Lucrez la o carte.Care carte,ori v-a ramane un simplu si nestiut caiet,ori v-a schimba din temelii,o lume.

Lui Shadow,sa-i spun,ca modelele(in postarea aceea,cele din lumea unui sport pe care eu insu-mi i-l practicam(traiam,il jucam) tzinand intr-o mana o felie de paine de 4lei unsa cu magiun,si am dat in "basica",nu-mi aduc aminte de cand shi dau si azi,macar si intr-un bidon de plastic gol,totdeauna ca "amator"dar cu o traire profesionista,shi nu ma dau nici azi,pe un Ronaldino pe care-l admir pt jocul lui,cu diferentz ca de vreo 20 de ani,n-am vazut vreun meci intreg,pt ca nu ceea ce e consacrat ca "fotbal"i-mi place ci arta din el.
Sunt nascut,intr-un sat de deal,in incretziturile caruia nu gasesti o suprafatza plana propice fotbalului.Dar asta,nu ne-a oprit,pe noi,copii acelei lumi,sa jucam prin livezi in care,in afara "adversarului"trebuia sa driblezi tot,si prun,si nuc si par (care face pere)si musuroi,si groapa de la "guie"sau de la "purcea"(un fel de base-bal).Descultz,n-am putut,de mic,juca,desi situatzia o cerea.Rupeam,la teneshi,shi doar maicamea saraca stie,cum facea rost de ast echipament.
Prin clasa-ntaia,invatzatorul meu,a profitat de mine si m-a facut de l-am bagat in "casa-mare"unde tzineau ai mei "alb-negrul"abia cumparat,intr-un sat in care cred ca al nostru a fost al 3-4lea televizor,si impreuna cu invatzatorul,am stat,n-am avut ce face,in fatza televizorului.
Intre timp,a venit si taica-miu,care "oficial",n-a zis nimic.
Eu,nu prea intzelegeam de ce se uitau,si n-as fi tzinut in amintirea-mi acea zi,daca nu m-as fi trezit,asa deodata,brusc,din copilul absent la cele ce se petreceau,cu capul drept in tavan,concomitente cu niste rag(n)ete shi tropaituri.
Sunt in dubiu,azi,daca atunci am vazut(pt ca din acel moment,m-am uitat),ca prim meci "adevarat" al vietzii mele,meciul cu Grecia sau cu Portugalia,din preliminariile pt Mexic.Sa fi fost 68,sau 69.Sau eu,printr-a 2-3a.
Cert e ca mi-au ramas,sunandu-mi si azi in cap,nume ciudate ca,Domazos,Eusebio,Satmareanu(nr 2 al natzionalei de atunci.
De ce mi-o fi placut mie numele lui Satmareanu,atragandu-mi astfel atentzia asupra jocului lui,nu mai stiu sa i-mi raspund.
Cert este,ca ani buni,in meciurile noastre dintre pruni,eu eram Satmareanu.
In viatza,nu mi-am ales modele,prefabricate,indiferent de domeniu.
Am propriile mele criterii,am propriile mele gusturi,am propriile mele idei.
Nu merg la gramada,ca oaia,decat doar daca ale mele se potrivesc intr-adevar cu ale majoritatii.
Viatza,mi-a demonstrat,chiar si in cazuri,cu fotbalisti,ca am stiut intotdeauna,sa apreciez valoare in detrimentul non-valorii.
La vremea cand gustul meu era magnific mangaiat de unul dintre cei mai mari(pt mine)artisti ai balonului pe care i-am vazut vreodata(Piturca),o tzara-ntreaga i-l inghesuia in fatza pe Camataru,si mai apoi,pe Hagi.Ce este azi,unul,ce este azi,celalalt(in afara de bani).
Am batut mingea,si prin terenurile de zgura,iarba sau bitum ale Sportului Studentzesc,cotonogindu-ma in miutze si cu Rica Raducanu,pe vremea cand M Sandu era "jupan"in echipierii Sportului,cu Cazan,cu Coras,cu Iorgulescu shi cu acela caruia,in afara de talentul indiscutabil,toata suflarea romaneasca i-a suflat in spate,pt ca romanul are musai nevoie de un iepure-mecanic dupa care sa alerge,Hagi.
Despre Hagi,spun doar atat.La meciul lui de re-adio(la 2 ani dupa adio)am dus niste baietzi,cu masina.Aveam intrarea,platita.Am preferat sa dorm,in mashina,la poarta stadionului,asteptand sa se termine mascarada shi sa-mi duc baietzii,la casele lor.
Sa-tzi mai zic,ca,pt a nu trece degeaba prin viatza,omul e dator sa shi-o traiasca,la modul corect.
Pt asta e nevoie,sa combini practica vietzii tale,cu teorii venite din trairi proprii ale altora care au patzit-o(viatza)mai inaintea ta,si care prin bunatatea lor sau straduit sa lase scris,unde anume au dat cu capul de au facut cucui.
Daca te duci sa pashti doar caprele,fara sa citeshti "amintirile"lui Creanga cele cu caprele(si casa)Irinucai,n-ai sa patrunzi niciodata intzelesul povestii,dupa cum n-ai s-o intzelegi nici daca stai doar s-o citeshti(cum zicea antzartz Diana-Andreea),fara sa pashti caprele.
Eu,nu am alte studii,decat scoala generala.Am completat,mai apoi,din pur amatorism,cu literatura si cu mult,mult rebus(nu integrame.
Peste teoria asta,am asezat trairea in mai mult de 400 de localitatzi di tzara(bifate intr-un atlas),traire incepand de la un minimum de 4 zile shi ajungand laun an jumate.
Apoi,mainile mele au mangaiat pitre ale leaganului civilizatziei omenesti,Grecia,atingand cu mana mea,Acropole,Corint,Meteora,Salonic,apoi Rila,Istambul,Budapesta.
Pt unii,nu-i mult,dar pt mine,uitandu-ma de unde am plecat,e imens.
Acum,traiesc,cu propriile mele maini,o Spanie,a care-i limba incercam s-o invatz dintr-un dictzionar,prin clasa a 8-a(aprox anul 73-74.
Vida Clara (VIATZA,privita,de mine,atat de,de jos,in sus).

neamtu tiganu din nemtia (...@aol.com, IP: 172.177.167...)
2007-03-16 21:00
Multimea vida

La 2007-03-16 14:37:28, vida clara a scris:

> Cand vrei sa compari,calificat,trebuie sa ai capacitatea de a te pune
> in "pielea" vanzatorului in chiar momentul cand eshti cumparator,shi
> sa te pui in "pielea"cumparatorului,imediat ce eshti de partea
> cealalta a tejghelei.
--------------------------------
Draga Clara,

ai scris o epistola f. frumoasa si emotionanta, da mi s-a-impaienjenit privirea de lacrimi chiar de la-nceput si n-am reusit sa aflu sfirsitu. Sper ca e cu happy end.


     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cat ne costa "Principalul" (3721 afisari)
 "300" vs 70 de milioane de iranieni (2394 afisari)
 Cine stie - castiga? (1876 afisari)
 Putin l-a certat pe Abramovici (1779 afisari)
 Povestea decretului pierdut (1433 afisari)
 Romani, vi se pregateste ceva (680 afisari)
 ''Vladutz'' compromite pentru a treia oara securitatea eBay (233 afisari)
 Batalia verbala intre Palate s-a mutat la BBC in "Europa astazi" (102 afisari)
 Curtea de Apel Bucuresti l-a arestat pe omul de afaceri Sever Muresan (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01870 sec.