Ziua Logo
  Nr. 3866 de marti, 27 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2007-02-27

Comentarii: 13, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Arefu
2007-02-27 00:42:24

DA DA DA

Numai alegerile uninominale nu pwermit strecurarea sub o mantie inselatoare a unor neaveniti, slugi a corifeului cu sanse ceva mai mari de alegere.
Ce-mi spune mie un sir de nume alt ceva ca-s din Partidul cutare?
Dar daca il stiu, ca doar FIECARE ar trebui sa se explicee public, si NU m-a convins...NU -l votez!
Dar daca votez pe cutare iar el cu partiduletul lui strecoara tot felul de sclavi de ai lui....s-avem pardon! Nu listelor. Omul si votul!

Fulga
2007-02-27 01:18:07

De acord!

Sa votam OMUL!

Aladin
2007-02-27 02:57:58

Sa votam pentru cei pe care ii cunoastem si gandesc ca NOI !!!

Sa se termine cu hopa-mitica scos din traista partidului !!
Acei baroni (care-si cumpara scaunul in parlament )sau tot felul de fosti infractori comunisti care vor sa fie aparati de mantia parlamentului ( Iliescu, Vadim etc )

logofatul de taina
2007-02-27 04:50:15

DA, DA, SA MEARGA BASECU ........ cu flota din judet in judet si sa egzplice ce si cum

De acord, sa mearga domnul Basescu cu flota din judet in judet si sa egzplice ce si cum, ca nu e greu de loc, ca ce a mai ramas din flota? Face un vaporas de hartie si sa-l poarte ca un coif pe cap, care are i avantajul ca apara de rosii si de oua.

Machiavelli
2007-02-27 05:06:35

Propunere de Amendament la Constitutie pentru o Nou Structura Parlamentara

1) Fiecare Judet va fi constituit din un numar de districte egal cu catul impartirii numarului total de alegatori din judet la cincizeci de mii; si numarul de alegatori din un district nu va fi mai mare de o suta de mii sau mai mic de zece mii; si numarul de alegatori din un district va fi direct proportional cu densitatea populatiei din district.

2) Camera Deputati va fi constituita din cate un deputat ales din fiecare district la fiecare al doilea an.

3) Nu va fi Deputat o persoana care nu va fi implinit varsta de douzeci si cinci de ani si nu va fi fost de cel putin sapte ani cetatean roman, si care nu va fi, cand este aleasa, un locuitor de cel putin un an in districtul in care ea va fi aleasa.

4) Nici o persoana nu va fi Deputat mai mult decat de patru ori; si nici o persoana care a fost Deputat timp de mai mult de un an, nu va fi Deputat mai mult decat de trei ori; si fiecare Deputat va lucui in districtul in care va fi fost ales.

5) Cand un loc de Deputat din districtul unui judet va deveni vacant, consiliul acelui judet va organiza alegeri pentru ocuparea permanenta a acelui loc.

6) Camera Deputatilor se va organiza dupa un regulament propriu si isi va alege un presedinte.

7) Senatul va fi alcatuit din cate un senator din fiecare judet, ales de cetatenii cu drept de vot din judet, cu un mamdat de sase ani.

8) Nu va fi Senator o persoana care nu va fi implinit varsta de treizeci de ani si nu va fi fost de cel putin noua ani cetatean roman, si care nu va fi, cand este aleasa, un locuitor de cel putin un an al judetului in care ea va fi aleasa.

9) Imediat dupa ce Senatorii se vor fi intruni ca urmare a primei alegeri pentru Senat, ei vor fi imparti prin tragere la sorti in trei grupuri cat mai egale; mandatele Senatorilor din primul grup se vor termina la sfarsitul anului al doilea, celui de al doilea grup la sfarsitul anului al patrulea si celui de al treilea grup la sfarsitul anului al saselea.

10) Nici o persoana nu va fi Senator mai mult decat de doua ori; si nici o persoana care a fost Senator timp de mai mult de trei ani, nu va fi Senator mai mult decat odata.

11) Cand un loc de Senator din un judet va deveni vacant, consiliul acelui judet va organiza alegeri pentru ocuparea permanenta a acelui loc.

12) Senatul se va organiza dupa un regulament propriu si isi va alege un presedinte.

13) Locurile in care se vor tine alegerile pentru Deputati si Senatori vor fi hotarate de Consiliul fiecarui judet.

14) O majoritate din fiecare camera va constitui un cvorum pentru a activa; dar un grup mai mic poate amana lucrarile de la o zi la alta si poate fi autorizat sa oblige participarea membrilor absenti, in asa fel si cu asemenea penalizari cum vor fi prevazute de fiecare camera.

15) Fiecare camera poate hotara un regulament al sesiunilor sale, pedepsi membrii sai pentru comportare necorespunzatoare si cu aprobarea a doua treimi din numarul din membrii sai, poate exclude un membru.

16) Nici un Deputat sau Senator nu va avea vreunt castig material venit din afara Parlamentului; si fiecare membru nu va avea o alta activitatea in afara de cea parlamentara.

17) Nici un Deputat sau Senator nu va putea fi numit in timpul exercitarii mandatului sau intr-o alta functie in Romania.

18) Nici o persoana care detine o functie oficiala in Romania nu va putea fi membru in vreuna din Camere atata timp cat isi continua exercitarea functiei.

N.M.

Machiavelli
2007-02-27 05:10:42

Votului (Uni)nominal are mai Multe Avantaje decat Dezavantaje

Avantajele sau dezavantajele unei forme de guvernamat (sau proceduri de alegere) se determina dupa o indelungata experienta istorica prin "incercare si eroare" din cauza ca statul este un sistem extrem de complex.

Orice propunere in domeniul organizarii statului, oricat de logica pare sa fie ea, trebuie sa fie experimentata un timp indelungat pana se pot vedea avantajele si dezavantajele acesteia.

Deci, din experienta istorica a ultimilor 200 de ani este clar ca sistemul american este cel mai eficient si eficace. In ultimele doua decenii, europenii s-au inspirat puternic din constitutia americana (vezi constitutia Elvetiei dela 1848).

Americani au adoptat votul (uni)nominal pentru parlament [congres] prin constitutie pentru ca au considerat ca acest lucru este atat de important incat nu l-au lasat la discretia legislativului sa-l modifice prea usor. De asemenea, votul (uni)nominal este folosit in alegerea conducatorilor nu numai la nivel federal ci si la nivel statal, judetean (county) si local.

Este important de mentionat ca in conformitate cu constitutia federala americana de la 1787, deputati [reprezentanti] au fost alesi (uni)nominal iar senatori de catre legislativul fiecarui stat (deci nu uninominal).

Dupa mai mult de 100 de ani, americani au ajuns la concluzia ca alegerea senatorilor nu era eficienta in constitutia originala si au facut un amendament [numarul 17] in 1913 prin care senatori sunt alesi (uni)nominal.

Alegerile pe liste de partid incalca doctrina fundamentala a sitemului de guvernamat democratic.

Aristotel a scris acum 2500 de ani: <<Si in alegerea conducatorilor, a alege dintre candidatii alesi prezinta un pericol: caci daca unii vor sa se coalizeze, fie ei si in numar mediu, intotdeuna alegerile se vor face dupa vointa lor>> . [Politica,1266a].

Autorii constitutiei americane mentioneaza ca lucrarea <<Despre Spiritul Legilor" al francezului Montesquieu a fost una din surselor lor principale de inspiratie. Iata ce scrie Montesquieu: &#8216; Poporul care detine puterea suprema trebuie sa faca el insusi tot ceea ce poate indeplini el bine; iar ceea ce nu poate, trebuie sa faca prin reprezentantii imputerniciti de el. Acestia insa nu sunt imputernicitii sai daca nu-i desemneaza el insusi; asa ca un principiu fundamental al democratiei este ca poporul sa-si aleaga el insusi reprezentantii>>. [p.19]

Pentru cei ce se tem ca alegerile uninominale vor rezulta intr-un un parlament mai ineficient decat cel da acum, tot Montesquieu scrie: <<Poporul se pricepe de minune sa aleaga pe cei carora trebuie sa le incredinteze o parte din puterea sa. Pentru aceasata el nu are decat sa se calauzeasaca dupa lucruri care nu le poate ignora si dupa fapte evidente. El stie foarte bine ca cutare barbat a fost adesea in razboi si ca acolo a avut cutare sau cutare izbanzi: el este deci foarte capabil sa aleaga un comandat de oaste. El stie ca un judecator este zelos, ca multi oameni pleaca multumiti de la tribunalul sau si ca nimenu nu l-a dovedit vinovat de coruptie: aceasta ii este de ajuns sa aleaga un bun conducator>>. [p.20]

Daca Montesquieu ar trai in ziua de azi probabil ca ar propune: dosarele si declaratiile de avere a tuturor candidatilor la parlament sa fie publicate pe internet cu 6 luni inainte de alegeri pentru ca mass-media si poporul sa dezbata meritele fiecarui candidat.

Jefferson (presedinte 1801-1808) a definit democratia astfel: <<Un stat este cu atat mai democrat cu cat mai multi dintre conducatorii acestuia sunt alesi direct de catre popor>>.

taunul
2007-02-27 06:14:36

catalin_mattei
2007-02-27 09:32:01

Tupeu FSN-ist

Basescu are un tupeu care poate intrece orice inchipuire. Oricine poate avea acces la ceea ce acest personaj ce devine mai sinistru ca Iliescu sustinea cu privire la votul uninominal acum ceva vreme.. si el si valetul sau emil boc! l-am vazut aseara intr-o ofensiva violenta impotriva clasei politice de care nu era asa scirbit pina sa ajunga in scandal cu liberalii lui tariceanu si sa ii tremure scaunul sub sezut. Uita oare personajul Traian Basescu ca in mod obisnuit era impotriva votului uninominal atunci cind pina si psd-ul era gata sa se inmoaie pe acest subiect?... sa le amintesc si fanilor prezidentiali ca se discuta ca votul la Senat sa fie Uninominal si la Camera Deputatilor pe liste.. si pd-ul s-a impotrivit astfel incit s-a reusit ca si in 2004 sa votam ca inainte... si iata ca vine acest personagiu semi-penal (cite scandaluri sunt legate de activitatea sa la ministerul transporturilor- flota, autostrada bucuresti-pitesti, nava rostock ce a blocat canalul navigabil Sulina, primar- asfaltarea bucurestiului de nenumarate ori la preturi exorbitante dar cu rezultate 0) sa ne spuna- sau mai precis sa ne minta ca el reprezinta garantul si principalul sustinator al votului uninominal.. este cea mai mare cacealma ce o poate face un om politic.. si cind ma gindesc ca memoria colectiva este atit de scurta si sunt unii care ar fi in stare sa bata pt a-l sustine pe acest sinistru personaj...

catalin_mattei
2007-02-27 09:40:28

Boc, Udrea si Cocos, Videanu...


A inceput balamucul electoral in care un personaj care reuseste sa ne minta de mai bine de 15 ani si sa faca pe ingerasul national chiar daca esecul primei guvernari democrate ii apartine in mare parte si prin asta s-a reusit aruncarea Romaniei in bratele bunicutei si psd-ului, incearca sa ne spuna ca toata adunatura aia de la partidul democrat este noul licurici de neam romanesc... o noua harta a hotiei se traseaza in romania si asta sub presedentia celui mai ciudat si atipic personaj, el insusi subiect al scandalurilor legate de coruptie...

meditare
2007-02-27 11:01:36

in caz exterm 49 % din voturi se risipesc - e chiar asa de democratic???

Un lucru e clar: circumscriptiile uninominale ar ajuta responsabilizarea parlamentarilor catre circumscriptiile care le-au ales. Insa cu ce pret. Esenta votului uninominal este ca la sfarsit numai voturile date pe candidatul castigator conteaza, toate celelalte voturi SE RISIPESC. Sa luam un caz imaginar extrem: sa zicem ca in toate circumscriptiile din Romania ar castiga numai oameni care sunt membri sau au suportil unui singur partid. Fiecare dintre acesti oameni ar castiga cu numai cu 51% din voturi. Ar insemna ca in Romania 100% (!!!!) din locurile din parlament ar primi oameni ai unui singur partid!! CE ARE ASTA CU JUSTETEA SAU DEMOCRATIA????

Marius Adrian Porojnicu
2007-02-27 12:39:26

Re: Sa fim seriosi !

Ar insemna-e drept- mai putine fotolii de parlamentari {e chiar un lucru bun} Si o reprezentare a primelor 2,3 sau 4 partide'n Parlament ! Ce vezi rau in asta ? Partidele "satelit" ar dispare,ramanand pe eshichieru' politic doar doctrinele reale,.....A ! Dispar maruntzeii ? Era si cazu' !

La 2007-02-27 11:01:36, meditare a scris:

> Un lucru e clar: circumscriptiile uninominale ar ajuta
> responsabilizarea parlamentarilor catre circumscriptiile care le-au
> ales. Insa cu ce pret. Esenta votului uninominal este ca la sfarsit
> numai voturile date pe candidatul castigator conteaza, toate celelalte
> voturi SE RISIPESC. Sa luam un caz imaginar extrem: sa zicem ca in
> toate circumscriptiile din Romania ar castiga numai oameni care sunt
> membri sau au suportil unui singur partid. Fiecare dintre acesti
> oameni ar castiga cu numai cu 51% din voturi. Ar insemna ca in Romania
> 100% (!!!!) din locurile din parlament ar primi oameni ai unui singur
> partid!! CE ARE ASTA CU JUSTETEA SAU DEMOCRATIA????
>

meditare
2007-02-27 14:26:27

Cine vorbeste de partide? E vorba de VOTURI VALABILE PIERDUTE.

La 2007-02-27 12:39:26, Marius Adrian Porojnicu a scris:

Daca o circumscriptie e uninominala sau nu are ABSOLUT NIMIC cu numarul de deputati. E destul sa se reduca la jumatate marimea "normala" a fiecarei circumscriptii si s-a si dublat numarul deputatilor. Marea problema a "pierderii" voturilor VALABILE tot nu se rezolve. Si cu sistemul de azi se pierd voturile date pe partidele care nu trec peste pragul minim. Asta nu sumeaza insa mai mult de vreo 5% din totalul voturilor valabile. Cu vot uninominal insa se vor pierde mult mai multe. Daca media generala a procentajelor cu care "invingatorii" au castigat in circumscriptiile o sa fie de exemplu ceva intre 55-65% atunci se vor pierde 35%-45% suta din TOATE VOTURILE VALABILE!!! Fiecare a doilea sau al treilea VOT VALABIL (!!) va fi ca si aruncat in cosul de gunoi!

> Ar insemna-e drept- mai putine fotolii de parlamentari {e chiar un
> lucru bun} Si o reprezentare a primelor 2,3 sau 4 partide'n Parlament
> ! Ce vezi rau in asta ? Partidele "satelit" ar dispare,ramanand pe
> eshichieru' politic doar doctrinele reale,.....A ! Dispar maruntzeii ?
> Era si cazu' !
>
> La 2007-02-27 11:01:36, meditare a scris:
>
> > Un lucru e clar: circumscriptiile uninominale ar ajuta
> > responsabilizarea parlamentarilor catre circumscriptiile care le-au
> > ales. Insa cu ce pret. Esenta votului uninominal este ca la sfarsit
> > numai voturile date pe candidatul castigator conteaza, toate celelalte
> > voturi SE RISIPESC. Sa luam un caz imaginar extrem: sa zicem ca in
> > toate circumscriptiile din Romania ar castiga numai oameni care sunt
> > membri sau au suportil unui singur partid. Fiecare dintre acesti
> > oameni ar castiga cu numai cu 51% din voturi. Ar insemna ca in Romania
> > 100% (!!!!) din locurile din parlament ar primi oameni ai unui singur
> > partid!! CE ARE ASTA CU JUSTETEA SAU DEMOCRATIA????
> >
>
>

Arogantu'
2007-02-27 21:11:42

Re: DA, DA, SA MEARGA BASECU ........ cu flota din judet in judet si sa egzplice ce si cum

Logofete - are toate sansele sa se plimbe prin judete !
E groasa rau - am ascultat o declaratie a lui Crin Antonescu chiar acum citeva minute.

La 2007-02-27 04:50:15, logofatul de taina a scris:

> De acord, sa mearga domnul Basescu cu flota din judet in judet si sa
> egzplice ce si cum, ca nu e greu de loc, ca ce a mai ramas din flota?
> Face un vaporas de hartie si sa-l poarte ca un coif pe cap, care are i
> avantajul ca apara de rosii si de oua.
>


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Liicheanu (20148 afisari)
 Sfidarea (4215 afisari)
 Afacerea anticrestina (3293 afisari)
 Ingropati cu acte false (3085 afisari)
 Expertiza psihiatrica pentru Iliescu (2864 afisari)
 Parlamentul discuta suspendarea fara Basescu (387 afisari)
 Pedofil american eliberat conditionat pentru ca a scris o carte (174 afisari)
 'X-treme Eating' (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01704 sec.