Ziua Logo
  Nr. 3846 de sambata, 3 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Politica

2007-02-03
Machiavelli din Italia (...@aol.com, IP: 75.28.110...)
2007-02-03 03:57
Art. 10 din Legea referendumului este corect iar Art. 81 din Constitutie este gresit

Legea nu trebuie schimbata pentru Art. 10 este corect formulat.

Problema este cu Art. 81 din constitutie care este gresit formulat.

Mai intai sa vedem ce spune Art. 81 (2) din Constitutie:

<< Este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale. >>

De exemplu, sa presupunem ca numarul de << alegatori inscrisi in listele electorale >> este egal cu 18 milioane si ca numai 10 milioane au votat.

Deci, numarul de << voturi [VOTURI] ale alegatorilor insrcrisi in listele electorale >> este egal cu 10 milioane pentru ca ceilalti 8 milioane de alegatori inscrisi in listele electorale nu au votat. Este clar ca 8 milioane de alegatori nu au votat, deci, nu reprezinta << voturi [VOTURI] ale alegatorilor inscrisi in listele electorale.>>

In formulare matematica vom nota cu NA numarul de << alegatori inscrisi in listele electorale >> si cu NV mumarul de << voturi ale alegatorilor inscrisi in listele elctorale. >>

In exemplul de mai sus NA=18.000.000 si NV=10.000.000.

Daca vom inlocui in Art. 81 expresia <<voturi [VOTURI] ale alegatorilor inscrisi in listele electorale>> cu NV, atunci acesta ar fi scris in felul urmator:

Este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de NV.

In consecinta, NA nu apare in Art. 81 (2) din Constitutie si deci daca am folosi ca exemplu resultatele din primul tur de scrutin de la alegerile prezidentiale din 2004, conform Art. 81 ( ad literam) din Constitutie, presedinte ar trebui sa fie Adrian Nastase pentru ca acesta <<a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale. >>

Deci, Art. 81 (2) este gresit pentru ca intentia legiuitorului a fost urmatoarea:

Este declarat ales candidatul care a �ntrunit, �n primul tur de scrutin, MAI MULT DE 50% de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale.

De notat ca << ajoritatea >> este << mai mult de 50% >> numai (si numai) daca in primul tur de scrutin ar fi numai doi candidati.

Art.10 din Legea referendumului este corect (prind deductie din demonstratia de mai sus) pentru ca declara:

<< Art. 10. Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata, daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. >>
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
REEFERINTE:

Constitutia
Art. 81
(2) Este declarat ales candidatul care a intrunit, �n primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale.
(3) In cazul in care nici unul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi.
-----------------------------------
Legea Referendumului privind demiterea Presedintelui Romaniei

Art. 8. Referendumul pentru demiterea Presedintelui Romaniei este obligatoriu si se stabileste prin hotarare a Parlamentului, in conditiile prevazute la art. 95 din Constitutie.
Art. 9. Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin <<DA>> sau <<NU>> la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: <<Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?>>
Art. 10. Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata, daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.
---------------------------------------------------
Rezultate: Scrutin 28 nov 2004

Adrian Nastase 40.97%
Traian Basescu 33.86%
------------------------------------------------------------------
Definitie din DEX:

MAJORITATE, majoritati, s.f. Partea sau numarul cel mai mare dintr-o colectivitate. Superioritate numerica ceruta (prin lege) sau obtinuta in alegeri.
Majoritate absoluta = numar de voturi egal cu cel putin jumatate plus unu din total.
Majoritate relativa = numarul cel mai mare de voturi obtinut de cineva in raport cu voturile obtinute de fiecare din ceilalti candidati.


     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cacealmaua prezidentiala (4145 afisari)
 Razboiul impotriva Iranului a si inceput (3780 afisari)
 Primul cap (3021 afisari)
 Sa cada! (2366 afisari)
 Licurici la licurici nu scoate ochii (2083 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00765 sec.