Ziua Logo
  Nr. 3834 de sambata, 20 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-01-20
Daniel St.Paul din canada (...@yahoo.com, IP: 209.197.160...)
2007-01-20 06:48
Theorie et pratique...

Pacat ca a propos de un subiect ce se cere mai des si mai profund vizitat - apropiat simitirii-mi- sint nevoit sa arat ca d-l Simion, in buna traditie didactic-academica, nu numai ne tsine teoria lui Mitica, dar, cu aplicatsiune, ne si serveste o mostra practica.

Intelectualii Blajului ar fi meritat mai mult decit, ironie a sortii, amintirile unui fost compagnon de route al celor ce au pirjolit mica gradina de lumini de pe Tarnave, neuitind sa si arunce sare , ca ele sa nu mai renasca ( si aproape au reusit). Probabil ca doar atit se mai poate acum.

Neavind la-ndemina volumul in cauza, n-am cum sa stiu care e sursa "aproximarilor" academice din survolul documentar al d-lui ES; ca sa exemplific, in prefiratele aprecieri generale , nu e trist ca numele celui mai gustat portretizat nu e nici maca ortografiat corect? (Stefan Manciulea). Sa fi fost insemnarea dictata la un telefon cu paraziti? Dar faptul ca acelasi Stefan Manciulea, desi absolvent la Academiei teologice blajene - ca toti profesorii barbati ai Blajului-, a fost, eminamente , nu teolog, ci profesor universitar (facea naveta la Cluj ca sa-si tina cursurile, pina la mazilirea lui de catre cei ce l-au promovat pe Ion Brad) producind, se pare, cea mai cuprinzatoare monografie geografic-istorica a Podisului Tarnavelor ? Comunisti l-au "reciclat" la unele din aceleasi universitati in care au fost cazati si profesorii Hatieganu ori Margineanu iar la ispasire l-au parcat, cum altcumva, in slujba de ingrijitor de parc... Incercarile si vicisitudinile indurate nu l-au putut deposeda nici de seninatate, nici de natura-i binevoitoare si deschisa si, desi ajuns aprope fara vedere, in buna parte si datorita miilor de zile de studiu pe documente prafuite, a murit nonagenar, incovoiat si imputinat la trup dar in deplinatatea rectitudinii spirituale si morale.

E meritorie pomenirea unor inaintasi ca profesorul Stefan Manciulea and all., dar cit de nimerit ar fi ca ea sa fie facuta de oameni potriviti, daca vor mai fi existind...


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Strategia nucleara a Israelului (3141 afisari)
 Marea lehamite (2902 afisari)
 Videanu actionar la "banca escrocilor" (2635 afisari)
 Gloria si decaderea Isabelei Peron (2598 afisari)
 Omorat de Justitia romana (1604 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05399 sec.