Ziua Logo
  Nr. 3818 de sambata, 30 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-12-30

Comentarii: 1, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Isidor Livia
2006-12-30 01:48:06

Un adevr greu de contestat!

Dispariia "instituiei criticii literare", descurajeaz profund scriitorii, mult mai mult dect o cronic defavorabil. (Cnd un mare critic "te njur", e bine. Te ia n seam, iar cititorul curios s vad dac are sau nu dreptate criticul, i cumpr cartea. Nu-i ru!) C un critic se mai poate nela, i asta-i adevrat. (Maiorescu a ludat-o, pe suava Matilda Cugler. i "n-a pctuit" numai el. Cum a fost privit teatrul lui Camil Petrescu, dar Camil Petrescu n raport cu Cezar Petrescu?) Judecile estetice nu sunt validate de oameni, ori de acerbe dispute, deseori sterile, timpul d verdictul. Cu toate limitele criticii literare, despre care am vorbit, e imposibil s ne lipsim de ea.
Avem scriitori de care nu se ocup nimeni, tinerii critici care ar fi trebuit s dea tonul acestui secol sunt obligai la tcere, descurajai, deoarece nimeni nu le public o cronic, o carte. Iar lucrul cel mai grav este c revistele noastre literare i-au schimbat obiectul activitii, au nlocuit cronica literar de pe vremuri, cu cronica politica. Nu avem destule jurnale pentru politic? De ce politic n Romnia literar? n Dilema veche? n Adevrul literar i artistic? n Revista cultural (european) ? De ce? Cine are un cuvnt de spus n politic s scrie n Adevrul, n Gndul, n Jurnalul naional, n Ziua, n Realitatea romneasc (ziare profesioniste, cu prestigiu!), s scrie n care jurnal vrea, dar s nu consume spaii importante cu lucruri care nu fac obiectul literaturii. Nu mai pltesc abonamentul la Romnia literar pentru c sunt dezamgit. Prea mult politic! Revista este a lor, banii sunt ai mei i-i dau pe ce mi place. (Astfel se pune problema ntr-o economie de pia!) Citesc revistele literare din Iai sau Cluj pentru c ele nu i-au trdat obiectul: LITERATURA. Azi nu se mai citesc cri, nu numai din lips de timp sau de bani, mai mult din lips de interes. Lipsete cureaua de transmisie de la autor la cititor: criticul. i mai lipsete ceva: MENTALITATEA MODERN de promovare a crii. Nu promovezi o carte ca "pe vremuri". Sunt dou moduri distincte de a te reporta la ea: unul PUBLICITAR, unde criticul i asum tehnici de comunicare specifice jurnalistului i altul valoric, al criticului profesionist. Primul pas este strnirea curiozitii cititorilor. E vorba de gsirea cuvntului sugestiv, capabil s ajung la int, ct mai puine cuvinte i ct mai multe idei, stilul lapidar, incitant, care s motiveze dorina de a cumpra a publicului. Analiza de substan reprezint pasul al doilea deoarece ea se adreseaz unui cititor educat, profesionist, intelectualului, i se va conserva n viitoare cri. Sunt discursuri distincte, unul opereaz cu mijloacele publicitii i jurnalismului modern, altul are misiunea s formuleze judeci de valoare. Dup ce ai realizat o vnzare acceptabil a crii, chemi criticii literari n emisiuni radio-tv, n reviste literare ca s-i spun cuvntul. Aa se promoveaz cartea
Sistemul este neadaptat la "economia de pia" de aceea moare lent. Nu promovezi ca "pe vremuri" o carte numai cu o lansare n librrie sau la Uniunea Scriitorilor. Ai televiziuni, care azi se ocup i de multe nimicuri.( Radu Filip nu i-a obligat s acorde un anume spaiu de transmisie crii, n primul rnd, crii romneti.) La televiziune, stilul modern de promovare are cel mai mare impact! Ceea ce fac Cristian Tabr i Dan C Mihilescu e benefic, dar nu e suficient. Unde sunt tinerii critici de azi? Dar "Seniorii" care la finele secolului trecut au fcut epoca de glorie a cronicii literare? S-a produs un hiat ntre generaii?… Preul acestui hiat l va plti literatura romn i cititorul.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Vadim la PNT-CD (4957 afisari)
 Crimele uitate ale comunismului (4770 afisari)
 Fenomene paranormale (3716 afisari)
 Irakul, rascruce in politica americana (2866 afisari)
 Capcana CORIS (2354 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01681 sec.