Ziua Logo
  Nr. 3812 de joi, 21 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-12-21
Harkonen din Bimbilezia Meridionala (...@yahoo.com, IP: 193.230.150...)
2006-12-21 15:31
"Adevarata doamna" a lui Jenő Szasz

Lupta politică dintre UDMR și UCM lasă fără salarii toți bugetarii din Odorheiu Secuiesc

Melania MANDAS VERGU Gândul 8 martie 2006

Peste 1.100 de cadre didactice sunt hotărâte să facă grevă dacă Consiliul local nu aprobă bugetul local.
Toate cele peste 1.100 de cadre didactice din municipiul Odorheiu Secuiesc nu și-au primit salariile cuvenite lunii februarie, deși data plăților (2-5 martie) a trecut de câteva zile. Motivul? Scandalul dintre primarul municipiului și cei 19 consilieri locali de fapt, dintre primarul independent (președintele Uniunii Civice Maghiare) și cei 10 consilieri locali UDMR – privind aprobarea bugetului pentru 2006.

Primarul Jenő Szasz ne declara că „toată lumea trebuie să facă sacrificii pentru binele comunității” și că nici domnia sa, ca și toți ceilalți salariați bugetari, nu-și va putea primi salariile, fiindcă UDMR-ul dorește să-l saboteze în activitate, ca să nu mai fie ales: „Eu trebuie să fiu discreditat. De 6 ani UDMR-ul nu aplică legea și aprobă numai ceea ce doresc ei, în fiecare an fiind un adevărat circ la aprobarea bugetului”, spune dl primar.

Lupta dintre UDMR și Uniunea Civică Maghiară se traduce în viața urbei prin inexistența, în acest moment, a unui buget local aprobat, conform legii. Povestea a început în decembrie 2005, când nu s-au aprobat nici rectificarea bugetului pe 2005, nici proiectul de buget pentru 2006. Conform prevederilor legale, finanțarea – inclusiv a salariilor bugetarilor pe ianuarie și februarie – s-a putut realiza, întrucât bugetul local trebuie aprobat în 45 de zile de la publicarea Legii bugetului de stat. După expirarea acestei perioade, dacă Consiliul local nu aprobă bugetul, direcțiile generale ale finanțelor dispun sistarea alimentării tuturor conturilor, inclusiv a celor prin care se defalcă, de fapt, salariile cadrelor didactice ce vin de la bugetul de stat, ceea ce se întâmplă acum la Odorheiu Secuiesc, unde toată activitatea este paralizată din cauza luptei dintre UDMR și UCM.

Primarul Szasz spune că din această lună Consiliul local ar putea să fie la egalitate, întrucât, prin intrarea în incompatibilitate a unui consilier UDMR, au rămas 9 UDMR-iști și 9 consilieri de la fracțiunea civică, intrați în Consiliul local pe listele Acțiunii Populare (partidul fostului președinte Emil Constantinescu, de fapt, cu sprijinul „doamnei Smaranda Enache, care este o adevărată doamnă”, după cum afirmă primarul).

Situația pare fără ieșire, întrucât consilierii UDMR au convocat ședința pentru 13 martie – ședință extraordinară pentru aprobarea bugetului –, în timp ce primarul a convocat ședință ordinară pentru 9 martie, după ce ședința convocată în 6 martie nu s-a desfășurat.

Prefectul județului, Constantin Strejeru, ne-a declarat: „Pe noi ne deranjează că nici bugetul județului nu poate fi aprobat. Atât primarul, cât și Consiliul local greșesc, fiindcă nu respectă legea, ci o interpretează cum vrea fiecare. Atâta timp cât legea nu stabilește răspunderi clare și ferme, vom mai avea astfel de probleme. Eu sunt obligat să arbitrez de pe margine acest conflict și să constat dacă condițiile cumulative ale Legii 215 sunt îndeplinite, pentru a decide dizolvarea Consiliului local Odorheiu Secuiesc, dar sper ca situația să se rezolve cât mai curând, printr-o decizie rațională”.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Apocalipsa dupa Mossad (6151 afisari)
 PSD si PC petrec iar impreuna (2573 afisari)
 Liga Pro Europa ataca religia in scoli fara stirea ministerului (2190 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (II) (2070 afisari)
 Tismaneanu pus la colt de Biserica (1911 afisari)
 Radu Berceanu ii ameninta pe protejatii lui Basescu: Patronii Euroconstruct, UMB Spedition si PA&CO sunt "banditi care vor sa se traga in piept" (384 afisari)
 Contractele si secretele unor actori celebri, scoase la licitatie (370 afisari)
 Codrut Seres, acuzat de tradare si spionaj (185 afisari)
 Marie Antoinette (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17398 sec.