Ziua Logo
  Nr. 3797 de luni, 4 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-12-04

Comentarii: 8, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

indianu Talpa-Iute
2006-12-04 02:14:33

Corect, domnule Hoandra.UDMR e o parasuta politica!

Corect, domnule Hoandra. Am spus-o si eu: UDMR nu e interesata de progres, europenism, civilizatie, ci de a crea mereu animozitate si stari conflictuale. S-a vazut de atitea ori ca sub staiful "european" al UDMR se ascunde o atitudine de-a dreptul murdara. UDMR a fost cea care a mers pe furis cu pira la Consiliul Europei, acuzind statul roman (de fapt propriii sai aliati la guvernare!!!) de discriminare fata de etnia maghiara, cind de fapt maghiarii au toate drepturile pe care si le poate dori o minoritate. N-am vazut vreun parlamentar ungur care sa initieze vreo lege care sa ajute tara sa progreseze. UDMR a intretinut mereu o atitudine segregationista in rindurile maghiarimii, afirmind de fiecare data necesitatea separarii institutionale de romani pentru a se evita - chipurile - "asimilarea etnica si culturala"!!! Nu mai vorbim de faptul ca s-au aliat cu toate formatiunile politice la guvernare, indiferent ca erau de dreapta ori de stinga (doar cu PRM, dusmanul de moarte, nu s-au aliat udemeristii...) E evident ca UDMR e o parasuta politica, iar pe viitor trebuie izolati.

Mache
2006-12-04 06:26:22

Re: Corect, domnule Hoandra.UDMR e o parasuta politica!

Da intr-adevar, UDMR e in primul rand o grupare negustoreasca. Totusi ei nu trebuie izolati. Atata vreme cat au un os de ros sunt relativ cuminti, si daca ne gandim la rece ei nu au obtinut nimic (mai mult decat statul roman le-ar fi dat oricum) pentru minoritatea maghiara.

Radicalizarea lor din ultima vreme se datoreaza concurentei CNS si a altor grupuscule maghiare care vor sa guste si ele din cascaval.

La 2006-12-04 02:14:33, indianu Talpa-Iute a scris:

> Corect, domnule Hoandra. Am spus-o si eu: UDMR nu e interesata de
> progres, europenism, civilizatie, ci de a crea mereu animozitate si
> stari conflictuale. S-a vazut de atitea ori ca sub staiful "european"
> al UDMR se ascunde o atitudine de-a dreptul murdara. UDMR a fost cea
> care a mers pe furis cu pira la Consiliul Europei, acuzind statul
> roman (de fapt propriii sai aliati la guvernare!!!) de discriminare
> fata de etnia maghiara, cind de fapt maghiarii au toate drepturile pe
> care si le poate dori o minoritate. N-am vazut vreun parlamentar ungur
> care sa initieze vreo lege care sa ajute tara sa progreseze. UDMR a
> intretinut mereu o atitudine segregationista in rindurile maghiarimii,
> afirmind de fiecare data necesitatea separarii institutionale de
> romani pentru a se evita - chipurile - "asimilarea etnica si
> culturala"!!! Nu mai vorbim de faptul ca s-au aliat cu toate
> formatiunile politice la guvernare, indiferent ca erau de dreapta ori
> de stinga (doar cu PRM, dusmanul de moarte, nu s-au aliat
> udemeristii...) E evident ca UDMR e o parasuta politica, iar pe viitor
> trebuie izolati.
>

acv99
2006-12-04 08:29:12

dar de ce

De ce aceasta atitudine de fronda fata de tot ce inseamna romanesc,sunt uni dinozauri in cadrul UDMR si nu numai care pe fondul nationalismului au trait bine si inainte si dupa 1989,bucurindu-se in rindul maghiarilor de popularitate. Da dar acestia de-a lungul timpului au crescut alti pui care acum au ajuns la virsta maturitati care le continua activitatea antiromaneasca,si se va ajunge tot asa la alte si alte generati.Ma exemplific de 1 Decembrie intr-o localitate din ardeal sa hotarait ca la defilarea din centrul orasului ,sa participe copii de la gradinite si cei din clasele 1-4,idee de exceptie ,dar la aceasta manifestare parinti copiilor maghiari au refuzat participarea ,copilor maghiari,afirmind ca 1 Decemrie nu este ziua nationala a maghiarilor ci numai a romanilor.Si atunci va mai mirati ce se intaimpla la Cluj,a[propo la noi UDMR nici nu a participat la manifestare ,despre depunere de coroane ce sa mai vorbim.

demetrius
2006-12-04 14:30:13

Bucurestiul n-are nici o vina ?

Toata vina pentru scandalul placutelor este pusa in carca maghiarilor. E mult mai comod...romanii nu trebuie sa-si faca nici o "mea culpa", nimic. Ei sunt mai nevinovati ca Fecioara Maria. Ia incercati sa va puneti putin in locul maghiarilor...sa aflati istoricul cladirii centrale a Universitatii Babes-Bolyai... De ce n-a avut Rectoratul initiativa de a pune placute bilingve ? Asa cum se pun la intrarile in orase, care era problema daca se puneau placute in maghiara cu "fumatul interzis" ? E asa o mare catastrofa ?
Am sa va dau un exemplu din Baia Mare. Manastirea franciscana din centrul vechi al orasului avea pentru scoala ei si o sala de gimnastica. Sigus ca dupa razboi a fost desfiintata...acum este scoala "Petre Dulfu". Dar aceasta manastire avea si o sala de gimnastica. Ce s-au gandit marii"patrioti" romani ? De ce n-ar fi transformata in...biserica ortodoxa ? Zis si facut...Si acum, dupa revolutie, cand BOR conduce Romania, din aceasta biserica - dar nu numai din ea - rasuna slujbele bisericesti prin difuzoare, in fiecare zi, fara sa se tina cont ca la 20 m este o alta biserica, maghiara, ca la 10 m este scoala "Petre Dulfu, la alti 20 m o alta institutie de invatamant . Si asta in conditiile in care biserica e aproape goala, 10-15 persoane.... Dar se aude de la 50-100 m din afara bisericii. Ce ar trebui sa gandeasca maghiarii in aceasta situatie ? Sau, ce ar gandii romanii daca ar fi ei in aceasta situatie ?
La Sibiu manastirea a fost transformata in Scoala sanitara iar capela ei in sala de gimnastica. Aici ce-ar trebui sa gandeasca ?
Daca Bucurestiu ar fi stiut - imediat dupa 1918 - sa gestioneze corect "Unirea" Transilvaniei si sa-i trateze corect nu numai pe maghiarii din Ardeal ci si pe romanii de aici, situatia ar fi fost cu siguranta alta. Din pacate n-am avut parte decat de foarte foarte putini politicieni in adevaratul sens al cuvantului. Restul au fost nationalisti iresponsabili care s-au jucat de-a politica... Din pacate azi e si mai rau...

Mache
2006-12-04 14:40:05

Despre UDMR

Adun mai jos niste comentarii mai vechi ca sa nu ma mai repet:

http://www.ziua.net/f.php?data=2006-12-04&zyear=2006&thread=210979&id=161728&nswitch=1&kword2=Mache

http://www.ziua.net/f.php?data=2006-12-04&zyear=2006&thread=210540&id=158847&page=2&nswitch=1&kword2=Mache

http://www.ziua.net/f.php?data=2006-12-04&zyear=2006&thread=209925&id=155099&page=2&nswitch=1&kword2=Mache

indianu Talpa-Iute
2006-12-04 16:06:54

Re: Mache

Da, e adevarat. Atitudinea radicala a UDMR din ultimul timp se datoreaza in special aparitiei "concurentei", mai exact a unor grupari mai radicale. Insa adoptarea acestei atitudini (radicalizarea UDMR) demonstreaza faptul ca doctrina lor in materie de economie, finante, cultura, societate etc e apa de ploaie, ca nu pot pune pe masa alta "marfa" in afara de revendicarile maghiarimii. Ca si PDSR-PSD, UDMR e o adunatura de oameni fara o doctrina, dar cu "interese" comune, care au gasit un os de ros si care se prezinta in fata alegatorilor drept "singura alegere". E adevarat si faptul ca nu trebuie total izolati, fiindca maghiarii s-ar orienta catre UCM, CNS sau alte grupari radicale. Insa ar fi o greseala sa fie considerati drept "raul cel mai mic", fiindca s-a vazut ca nu ezita sa se "lipeasca" de orice formatiune politica, de dreapta ori stinga, pentru a ajunge la guvernare (mai putin PRM, evident). Si nu ezita nici sa utilizeze santajul politic, stiind bine ca cei 6 % pe care ii detin pot face diferenta. De aceea trebuie plezniti de fiecare data cind incearca sa santajeze partidul/partidele aflate la guvernare. Din pacate, n-a facut-o nici CDR, nici PSD, nici PD-PNL. Tuturor le-a fost frica sa nu scape ciolanul. Asta e pacatul romanului: LACOMIA...

Mache
2006-12-04 17:41:07

Re: Bucurestiul n-are nici o vina ?

Cu toate pacatele lui Bucurestiul a gestionat in mod rezonabil Unirea. Daca e sa ne gandim ce se intampla inainte de 1918, dupa 1918 lucrurile au stat chiar foarte bine.

De exemplu bunicul meu a a fost elev la un liceu german din Bistrita (numarul scolilor romanesti din Transilvania era insignificat, mare parte fiind private sau confesionale, chiar daca romanii plateau majoritatea impozitelor din principat). Mi-a povestit ca in vara lui 1918 guvernul maghiar al educatiei a suspendat mare parte din scolile nemaghiare din Ungaria impunanad obligativitatea predarii tuturor materiilor in limba maghiara exclusiv, pentru a ridica moralul patriotic al natieii maghiare ale carei armate tocmai o luau pe cocoasa pe toate fronturile. In pofida protestelor publice ale guvernului de la Viena, ungurii au refuzat sa inteleaga ca, coroana maghiara era pe dric si s-au apucat sa stranga surubul mai tare. S-a ajuns in situatia stupefianta in care presa din Viena era cenzurata in Ungaria. Consecinta a fost ca cel putin in liceul pe care-l urma bunicul meu, elevii sasi si romani au boicotat cursurile din toamna lui 1918. Toti elevii in cauza au fost exmatriculati din toate scolile de pe teritoriile coroanei maghiare. Ironia soartei a facut ca bunicul meu sa primeasca decizia undeva pe la mijlocul lui decembrie 1918 cand nimeni nu stia precis daca Ungaria va mai exista vreodata.

Spre deosebire de acest mod de abordare, autoritatile romane NU au inchis scolile maghiare care functionau pe teritoriul neocupat al Transilvaniei dupa 1940, chiar daca in teritoriile ocupate TOATE scolile romanesti fusesera inchise. De asemenea dupa 1918, scolile maghiare de toate nivelele au fost finantate de stat in toate zonele unde maghiarii erau cat de cat semnificativi ca numar. Ca si UDMR-ul de azi, partidul maghiar al epocii a fost asociat la guvernare practic in toate guvernele dintre 1923 si 1938. Spre comparatie, In Ungaria, trimiterea unei petitii a notabilitatilor romane catre imparat la sfarsitul secolului XIX constituia o chestiune penala (vezi de ex. procesul memorandistilor, care a provocat dezgust in toata lumea civilizata).

Deci discutia despre toleranta e in acest caz un pic deplasata. Maghiarii ar trebui sa faca dovada unei minime intelegeri pentru drepturile celorlati inainte de a pretinde in mod agresiv privilegii in alte tari...


La 2006-12-04 14:30:13, demetrius a scris:

> Toata vina pentru scandalul placutelor este pusa in carca maghiarilor.
> E mult mai comod...romanii nu trebuie sa-si faca nici o "mea culpa",
> nimic. Ei sunt mai nevinovati ca Fecioara Maria. Ia incercati sa va
> puneti putin in locul maghiarilor...sa aflati istoricul cladirii
> centrale a Universitatii Babes-Bolyai... De ce n-a avut Rectoratul
> initiativa de a pune placute bilingve ? Asa cum se pun la intrarile in
> orase, care era problema daca se puneau placute in maghiara cu
> "fumatul interzis" ? E asa o mare catastrofa ?
> Am sa va dau un exemplu din Baia Mare. Manastirea franciscana din
> centrul vechi al orasului avea pentru scoala ei si o sala de
> gimnastica. Sigus ca dupa razboi a fost desfiintata...acum este scoala
> "Petre Dulfu". Dar aceasta manastire avea si o sala de gimnastica. Ce
> s-au gandit marii"patrioti" romani ? De ce n-ar fi transformata
> in...biserica ortodoxa ? Zis si facut...Si acum, dupa revolutie, cand
> BOR conduce Romania, din aceasta biserica - dar nu numai din ea -
> rasuna slujbele bisericesti prin difuzoare, in fiecare zi, fara sa se
> tina cont ca la 20 m este o alta biserica, maghiara, ca la 10 m este
> scoala "Petre Dulfu, la alti 20 m o alta institutie de invatamant . Si
> asta in conditiile in care biserica e aproape goala, 10-15
> persoane.... Dar se aude de la 50-100 m din afara bisericii. Ce ar
> trebui sa gandeasca maghiarii in aceasta situatie ? Sau, ce ar gandii
> romanii daca ar fi ei in aceasta situatie ?
> La Sibiu manastirea a fost transformata in Scoala sanitara iar capela
> ei in sala de gimnastica. Aici ce-ar trebui sa gandeasca ?
> Daca Bucurestiu ar fi stiut - imediat dupa 1918 - sa gestioneze corect
> "Unirea" Transilvaniei si sa-i trateze corect nu numai pe maghiarii
> din Ardeal ci si pe romanii de aici, situatia ar fi fost cu siguranta
> alta. Din pacate n-am avut parte decat de foarte foarte putini
> politicieni in adevaratul sens al cuvantului. Restul au fost
> nationalisti iresponsabili care s-au jucat de-a politica... Din pacate
> azi e si mai rau...
>
>

Mache
2006-12-04 17:55:48

Re: Mache

Ai dreptate, cu diferenta ca daca ar fi ca UDMR sa o incaseze de fiecare data si-ar intari nedorit de mult pozitiile.

Asa cum stau lucrurile acum UDMR se ocupa asiduu si eficient de compromiterea celorlalte grupari maghiare. In timp (aici sa citesti "mult timp"), ungurii se vor satura sa cotizeze la pusculita lui Marko & Co. pentru a nu obtine nimic, si se vor orienta incet, incet, spre partidele romanesit care le pot reprezenta interesele economice cel putin. Acest lucru s-a intamplat deja la scara mica in Targu Mures in 2000 si 2004, unde UDMR a pierdut primaria si controlul administratiei locale cu toate ca avea toti asii in maneca, din cauza ca ungurii educati s-au saturat de UDMR. Acest lucru se va intampla si in secuime, doar ca acolo va dura mult mai mult, din cauza ca greul electoratului e constituit din oamenii harbici dar saraci cu duhul de la tara.

Pericolul real este ca maghiarii sa-si incropeasca o grupare agresiva viabila si mai putin corupta ca UDMR, care ar putea convinge si patura educata a lor. Acest lucru ar putea crea probleme serioase autoritatilor romane. Nu trebuie uitat ca prin natura lor maghiarii se considera net superior romanilor (un taran secui semianalafabet se considera a priori mai civilizat decat doctorul roman care-l trateaza) si ca atare viata lor in interiorul frontierelor romanesti e frustranta.

La 2006-12-04 16:06:54, indianu Talpa-Iute a scris:

> Da, e adevarat. Atitudinea radicala a UDMR din ultimul timp se
> datoreaza in special aparitiei "concurentei", mai exact a unor grupari
> mai radicale. Insa adoptarea acestei atitudini (radicalizarea UDMR)
> demonstreaza faptul ca doctrina lor in materie de economie, finante,
> cultura, societate etc e apa de ploaie, ca nu pot pune pe masa alta
> "marfa" in afara de revendicarile maghiarimii. Ca si PDSR-PSD, UDMR e
> o adunatura de oameni fara o doctrina, dar cu "interese" comune, care
> au gasit un os de ros si care se prezinta in fata alegatorilor drept
> "singura alegere". E adevarat si faptul ca nu trebuie total izolati,
> fiindca maghiarii s-ar orienta catre UCM, CNS sau alte grupari
> radicale. Insa ar fi o greseala sa fie considerati drept "raul cel mai
> mic", fiindca s-a vazut ca nu ezita sa se "lipeasca" de orice
> formatiune politica, de dreapta ori stinga, pentru a ajunge la
> guvernare (mai putin PRM, evident). Si nu ezita nici sa utilizeze
> santajul politic, stiind bine ca cei 6 % pe care ii detin pot face
> diferenta. De aceea trebuie plezniti de fiecare data cind incearca sa
> santajeze partidul/partidele aflate la guvernare. Din pacate, n-a
> facut-o nici CDR, nici PSD, nici PD-PNL. Tuturor le-a fost frica sa nu
> scape ciolanul. Asta e pacatul romanului: LACOMIA...
>


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sorin ROSCA STANESCU: Presedinte in ofsaid (4312 afisari)
 Sabotarea PD (3713 afisari)
 Otrava perfecta din Rusia (2811 afisari)
 Flutur s-a transformat in Vultur (2626 afisari)
 "Caracatita Bold-Bucur" (2211 afisari)
 Dupa ABN Amro, si Leo Burnett se gandeste sa intre in lumea virtuala din Second Life (523 afisari)
 Doar sapte conservatori au demisionat dintr-o lovitura! (151 afisari)
 Cazul Litvinenko, in dezbaterea ministrilor Uniunii Europene (145 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00611 sec.