|
|
| Analize si comentarii |
2006-11-29 |
| | |
laur din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 59.40.208...) 2006-11-29 11:02 |
Paris vs Bucuresti
| |
Bucuresti :
"Senatorii au cerut stoparea constructiei
La inceputul lunii noiembrie, senatorii au aprobat raportul Comisiei speciale de ancheta privind legalitatea si oportunitatea construirii imobilului Cathedral Plaza in imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice Sfantul Iosif, solicitand Guvernului Romaniei sa dispuna, de urgenta, oprirea acestei constructii - mamut.
De altfel, se prevede si elaborarea unui proiect de lege de catre Executiv, pentru declararea utilitatii publice a imobilului respectiv si declansarea procedurilor de expropriere si de stabilire a despagubirilor. Plenul Senatului a adoptat textul cu 55 de voturi "pentru", 21 "impotriva" si 5 abtineri, o Hotarare privind aprobarea raportului de activitate al Comisiei de investigare a legalitatii si oportunitatii construirii imobilului Cathedral Plaza. "Comisia solicita Guvernului Romaniei ca, prin Inspectoratul de Stat in Constructii, sa revada printr-un control cronologic, amanuntit si riguros, legalitatea si oportunitatea tuturor documentatiilor de specialitate referitoare la proiectarea, autorizarea si construirea imobilului Cathedral Plaza si sa dispuna oprirea de indata a realizarii constructiei", se arata in raportul parlamentarilor. Acesta, impreuna cu demersul liderului PIN, Cozmin Gusa, si dezvaluirile referitoare la acest caz, prezentate de Ziarul ZIUA, vor face lumina in cercurile de interese oculte grupate sub pulpana lui Videanu in Primaria Capitalei.
Proteste ignorate
Vaticanul, Patriarhia Romana, Arhiepiscopia Catolica au protestat impreuna cu fruntasi politici fata de mamutul din inima Capitalei. Inspectoratul de Stat in Constructii, printr-o adresa datata 10.05.2006, a semnalat grave incalcari ale legilor tarii in avizarea obiectivului Cathedral Plaza. Arhiepiscopia acuza lipsa unei expertize tehnice reale asupra Catedralei care trebuia efectuata inainte de declansarea lucrarilor pe santier, fapt mentionat ca fiind o conditie in avizul Directiei Monumentelor Istorice. Mai mult, avizul dat de Serviciul Roman de Informatii (SRI) nr. 26.675/27.07.2001 a fost si el retras inainte de demararea lucrarilor.
Si Parlamentul European a fost ignorat
Cazul Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti nu a fost ignorat nici in afara granitelor tarii, unde pe langa o serie de articole aparute in diverse publicatii catolice au existat luari de pozitie, in Parlamentul European, menite sa sensibilizeze autoritatile romane in privinta protejarii acestui lacas de cult. Astfel, deputatul polonez Giertych Maciej a intocmit o Declaratie privind Protectia Catedralei Catolice din Bucuresti, pe care a inaintat-o spre semnare colegilor sai din Parlamentul European, la data de 3 iulie 2006. Textul declaratiei amintea prevederile articolului 151 al Tratatului 151 al Comunitatii Europene, conform carora "Comunitatea Europeana incurajeaza cooperarea dintre statele membre si, daca este necesar, sustine actiunile acestora in prezervarea si salvgardarea mostenirii culturale a seminificatiei europene". Afacerea "Cathedral Plaza" s-a aflat si in atentia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si a sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele.
Replica lui Bold
Adrian Bold spune ca avizul pentru Cathedral Plaza a respectat normele si ca liderul PIN care l-a acuzat ca ar fi varf de lance al grupurilor de interese PD din Bucuresti, isi face capital politic incorect. Cat despre procesul in uma caruia municiplitatea a platit 300.000 dolari considera ca acesta s-a desfasurat cu "usile inchise". Astfel, dupa propriile declaratii, Bold este nepatat.
"
Paris
"
"Farul", un alt mamut de beton ce atenteaza la estetica Parisului
Farul“ (centru) va face not? discordant? cu restul cartierului La Defense
Turnul Eiffel va avea in curand un rival, aproape la fel de inalt - Farul. De 30 de ani, in centrul istoric al orasului "luminilor", atat de grijuliu cu istoria si cladirile sale, nu a fost permisa constructia nici unui zgarie-nori. Interdictia a fost ridicata marti, odata cu aprobarea planului unui american de constructie a unui imobil pentru birouri. Din sticla si beton, farul va deveni, la cei 300 de metri ai sai, cea mai impozanta cladire din cartierul La Defense. Arhitectul californian Thom Maine planuieste sa amplaseze pe acoperis turbine eoliene care vor alimenta, partial, instalatiile electrice ale cladirii. Imobilul va avea o fatada dubla, care va asigura o ventilatie naturala ce permite un consum energetic redus, asigura Maine, detinator al celui mai inalt premiu pentru arhitectura - Pritzker. Cartierul La Defense a fost construit de Mitterand in 1989 pentru a marca bicentenarul revolutiei franceze, insa nici o cladire de asemenea amplitudine nu a fost vreodata construita. Acum insa, fata cartierului se va schimba, Farul fiind doar primul zgarie-nori dintr-o serie mai lunga, ce ar trebui sa transforme La Defense intr-un centru comercial si de afaceri care sa concureze cu cele din Moscova, Madrid, Amsterdam sau Londra. Mamutul va costa, spune creatorul sau, aproape un miliard de euro, dar va pune la dispozitia marilor consortii 130.000 de metri patrati de birouri, atunci cand va fi finalizat, in 2012. Parizienii nu sunt pentru moment foarte incantati de acest proiect, la fel cum nu au fost nici cand Gustav Eiffel a inaltat turnul de metal care ii poarta numele si care a devenit ulterior simbolul capitalei franceze. Guy de Maupassant il descria la acea vreme ca fiind un "turn odios de un prost gust nemaiintalnit". Aparent, gusturile parizienilor au ramas aceleasi, pentru ca publicatia Le Monde avertiza, ieri, ca "ura pentru beton si teama de cladiri inalte" este inca un sentiment raspandit in randul parizienilor inca "traumatizati" de ultima asemenea "monstruozitate" - Turnul Montparnasse, construit in 1970 si inalt de 210 metri. (E.F.) " | |
| |
Shadow din Franta (...@yahoo.com, IP: 213.41.108...) 2006-11-29 16:02 |
Re: Paris vs Bucuresti De unde ai luat treaba cu farul laur?
| |
> Paris
> "Farul", un alt mamut de beton ce atenteaza la estetica Parisului
>
> Farul“ (centru) va face not? discordant? cu restul cartierului
> La Defense
> Turnul Eiffel va avea in curand un rival, aproape la fel de inalt -
> Farul. De 30 de ani, in centrul istoric al orasului "luminilor", atat
> de grijuliu cu istoria si cladirile sale, nu a fost permisa
> constructia nici unui zgarie-nori. Interdictia a fost ridicata marti,
> odata cu aprobarea planului unui american de constructie a unui imobil
> pentru birouri. Din sticla si beton, farul va deveni, la cei 300 de
> metri ai sai, cea mai impozanta cladire din cartierul La Defense.
> Arhitectul californian Thom Maine planuieste sa amplaseze pe acoperis
> turbine eoliene care vor alimenta, partial, instalatiile electrice ale
> cladirii. Imobilul va avea o fatada dubla, care va asigura o
> ventilatie naturala ce permite un consum energetic redus, asigura
> Maine, detinator al celui mai inalt premiu pentru arhitectura -
> Pritzker. Cartierul La Defense a fost construit de Mitterand in 1989
> pentru a marca bicentenarul revolutiei franceze, insa nici o cladire
> de asemenea amplitudine nu a fost vreodata construita. Acum insa, fata
> cartierului se va schimba, Farul fiind doar primul zgarie-nori dintr-o
> serie mai lunga, ce ar trebui sa transforme La Defense intr-un centru
> comercial si de afaceri care sa concureze cu cele din Moscova, Madrid,
> Amsterdam sau Londra. Mamutul va costa, spune creatorul sau, aproape
> un miliard de euro, dar va pune la dispozitia marilor consortii
> 130.000 de metri patrati de birouri, atunci cand va fi finalizat, in
> 2012. Parizienii nu sunt pentru moment foarte incantati de acest
> proiect, la fel cum nu au fost nici cand Gustav Eiffel a inaltat
> turnul de metal care ii poarta numele si care a devenit ulterior
> simbolul capitalei franceze. Guy de Maupassant il descria la acea
> vreme ca fiind un "turn odios de un prost gust nemaiintalnit".
> Aparent, gusturile parizienilor au ramas aceleasi, pentru ca
> publicatia Le Monde avertiza, ieri, ca "ura pentru beton si teama de
> cladiri inalte" este inca un sentiment raspandit in randul
> parizienilor inca "traumatizati" de ultima asemenea "monstruozitate" -
> Turnul Montparnasse, construit in 1970 si inalt de 210 metri. (E.F.) "
Cartierul La Defense nu contine decat arhitectura de genul asta. Sunt acolo si cladiri care "simuleaza" turnuri control pe aeropoarte, sunt si cladiri "rotunde" ,"pagode" sau piramide de toate formele si posibilitatile intr-un amestec absolut special. Singura chestie "fixata" este marele arc de la Defense care e construit pe aceeasi axa cu Arcul de Triumf si de unde poti vedea "bulevardul" pana la Arcul de triumf. Restul sunt doar cladiri "futuriste", fantani si jocuri de apa, etc(sau patinoare iarna). E "putina verdeata" din pacate. Este cartierul "principal" de birouri si la ora actuala. Mai gasesti acolo in fata hotelului Sofitel(al nostru arata mult mai bine) si o statuie cu "unul din degetele" lui Mitterand(nu ala la care va ganditi voi "magarilor"). Proiectul americanului este interesant(eu gasesc frumoasa si forma) tinand cont si de faptul ca va fi cladirea care va consuma cel mai "putin" curent din zona de exemplu. El va realiza dealtfel si "concentrarea" de antene de emisie si de receptie satelitara necesara unui cartier de birouri care se bazeaza pe comunicatii.
Intamplator "altii" se pregatesc sa construiasca si turnuri de 1000 de metri astia doar 300 fiind o gluma.
| |
| |
roy (...@hotmail.com, IP: 89.139.241...) 2006-11-29 21:34 |
Re: Paris vs Bucuresti
| |
Nu pot sa ma exprim asupra esteticii noului turn din Paris. Vreau doar sa amintesc ca atunci cand a fost construit turnul Eifell au fost nu mai putzine critici decat astazi.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
La 2006-11-29 11:02:57, laur a scris:
> Bucuresti :
> "Senatorii au cerut stoparea constructiei
>
> La inceputul lunii noiembrie, senatorii au aprobat raportul Comisiei
> speciale de ancheta privind legalitatea si oportunitatea construirii
> imobilului Cathedral Plaza in imediata apropiere a Catedralei
> Romano-Catolice Sfantul Iosif, solicitand Guvernului Romaniei sa
> dispuna, de urgenta, oprirea acestei constructii - mamut.
>
> De altfel, se prevede si elaborarea unui proiect de lege de catre
> Executiv, pentru declararea utilitatii publice a imobilului respectiv
> si declansarea procedurilor de expropriere si de stabilire a
> despagubirilor. Plenul Senatului a adoptat textul cu 55 de voturi
> "pentru", 21 "impotriva" si 5 abtineri, o Hotarare privind aprobarea
> raportului de activitate al Comisiei de investigare a legalitatii si
> oportunitatii construirii imobilului Cathedral Plaza. "Comisia
> solicita Guvernului Romaniei ca, prin Inspectoratul de Stat in
> Constructii, sa revada printr-un control cronologic, amanuntit si
> riguros, legalitatea si oportunitatea tuturor documentatiilor de
> specialitate referitoare la proiectarea, autorizarea si construirea
> imobilului Cathedral Plaza si sa dispuna oprirea de indata a
> realizarii constructiei", se arata in raportul parlamentarilor.
> Acesta, impreuna cu demersul liderului PIN, Cozmin Gusa, si
> dezvaluirile referitoare la acest caz, prezentate de Ziarul ZIUA, vor
> face lumina in cercurile de interese oculte grupate sub pulpana lui
> Videanu in Primaria Capitalei.
>
> Proteste ignorate
>
> Vaticanul, Patriarhia Romana, Arhiepiscopia Catolica au protestat
> impreuna cu fruntasi politici fata de mamutul din inima Capitalei.
> Inspectoratul de Stat in Constructii, printr-o adresa datata
> 10.05.2006, a semnalat grave incalcari ale legilor tarii in avizarea
> obiectivului Cathedral Plaza. Arhiepiscopia acuza lipsa unei expertize
> tehnice reale asupra Catedralei care trebuia efectuata inainte de
> declansarea lucrarilor pe santier, fapt mentionat ca fiind o conditie
> in avizul Directiei Monumentelor Istorice. Mai mult, avizul dat de
> Serviciul Roman de Informatii (SRI) nr. 26.675/27.07.2001 a fost si el
> retras inainte de demararea lucrarilor.
>
> Si Parlamentul European a fost ignorat
>
> Cazul Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti nu a fost ignorat nici in
> afara granitelor tarii, unde pe langa o serie de articole aparute in
> diverse publicatii catolice au existat luari de pozitie, in
> Parlamentul European, menite sa sensibilizeze autoritatile romane in
> privinta protejarii acestui lacas de cult. Astfel, deputatul polonez
> Giertych Maciej a intocmit o Declaratie privind Protectia Catedralei
> Catolice din Bucuresti, pe care a inaintat-o spre semnare colegilor
> sai din Parlamentul European, la data de 3 iulie 2006. Textul
> declaratiei amintea prevederile articolului 151 al Tratatului 151 al
> Comunitatii Europene, conform carora "Comunitatea Europeana
> incurajeaza cooperarea dintre statele membre si, daca este necesar,
> sustine actiunile acestora in prezervarea si salvgardarea mostenirii
> culturale a seminificatiei europene". Afacerea "Cathedral Plaza" s-a
> aflat si in atentia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel
> Barroso si a sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan
> Scheele.
>
> Replica lui Bold
>
> Adrian Bold spune ca avizul pentru Cathedral Plaza a respectat normele
> si ca liderul PIN care l-a acuzat ca ar fi varf de lance al grupurilor
> de interese PD din Bucuresti, isi face capital politic incorect. Cat
> despre procesul in uma caruia municiplitatea a platit 300.000 dolari
> considera ca acesta s-a desfasurat cu "usile inchise". Astfel, dupa
> propriile declaratii, Bold este nepatat.
> "
>
> Paris
>
> "
> "Farul", un alt mamut de beton ce atenteaza la estetica Parisului
>
> Farul“ (centru) va face not? discordant? cu restul cartierului
> La Defense
> Turnul Eiffel va avea in curand un rival, aproape la fel de inalt -
> Farul. De 30 de ani, in centrul istoric al orasului "luminilor", atat
> de grijuliu cu istoria si cladirile sale, nu a fost permisa
> constructia nici unui zgarie-nori. Interdictia a fost ridicata marti,
> odata cu aprobarea planului unui american de constructie a unui imobil
> pentru birouri. Din sticla si beton, farul va deveni, la cei 300 de
> metri ai sai, cea mai impozanta cladire din cartierul La Defense.
> Arhitectul californian Thom Maine planuieste sa amplaseze pe acoperis
> turbine eoliene care vor alimenta, partial, instalatiile electrice ale
> cladirii. Imobilul va avea o fatada dubla, care va asigura o
> ventilatie naturala ce permite un consum energetic redus, asigura
> Maine, detinator al celui mai inalt premiu pentru arhitectura -
> Pritzker. Cartierul La Defense a fost construit de Mitterand in 1989
> pentru a marca bicentenarul revolutiei franceze, insa nici o cladire
> de asemenea amplitudine nu a fost vreodata construita. Acum insa, fata
> cartierului se va schimba, Farul fiind doar primul zgarie-nori dintr-o
> serie mai lunga, ce ar trebui sa transforme La Defense intr-un centru
> comercial si de afaceri care sa concureze cu cele din Moscova, Madrid,
> Amsterdam sau Londra. Mamutul va costa, spune creatorul sau, aproape
> un miliard de euro, dar va pune la dispozitia marilor consortii
> 130.000 de metri patrati de birouri, atunci cand va fi finalizat, in
> 2012. Parizienii nu sunt pentru moment foarte incantati de acest
> proiect, la fel cum nu au fost nici cand Gustav Eiffel a inaltat
> turnul de metal care ii poarta numele si care a devenit ulterior
> simbolul capitalei franceze. Guy de Maupassant il descria la acea
> vreme ca fiind un "turn odios de un prost gust nemaiintalnit".
> Aparent, gusturile parizienilor au ramas aceleasi, pentru ca
> publicatia Le Monde avertiza, ieri, ca "ura pentru beton si teama de
> cladiri inalte" este inca un sentiment raspandit in randul
> parizienilor inca "traumatizati" de ultima asemenea "monstruozitate" -
> Turnul Montparnasse, construit in 1970 si inalt de 210 metri. (E.F.) "
>
| |
| |
« Comentariu anterior Comentariu urmator > Ultimul comentariu »
« Toate comentariile
Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.
|
|
|
| |
|
|
|