Ziua Logo
  Nr. 3783 de vineri, 17 noiembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Cultura

2006-11-17

Comentarii: 2, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Neghinita
2006-11-16 23:38:33

Nu vorbiti de franghie..

..............

xray
2006-11-17 00:15:05

Tot despre minciuna

Un cotidian bucurestean, niciodata de mare prestigiu, inca si mai mititel astazi, timpurile mai schimba si gazetele, nu doar oamenii, publica niste textulete ale unor domni/doamne, ajunsi prin jocul intamplarilor si al ielelor conjuncturale, analisti politici. Elegant si eufemistic numind situatia, altminteri mult mai lucrativa. Nu ne intereseaza numele domnilor/doamnelor, nici unde si cum anume isi desfasoara activitatea. Analizam doar ce afirma cu nonsalanta si fara ezitari/temeri/indoieli lucruri si evenimente pe care le cunoastem la randul nostru foarte bine. Si avem posibilitatea de a face aprecieri la obiect si subiect. Vrem sa relevam doar un anume mecanism al deformarii adevarului si sa oferim o clipa de meditatie despre cum se ajunge la minciuna fara sa minti. Simplu: prin deformarea adevarului si extragerea lui din context. Autoaprecierile inalte la adresa activitatii acelor domni/doamne si a ziarului la care slugaresc se conjuga cu malpraxisul relationarii evenimentiale. A faptelor in sine. Dupa clasica deja lectie a lui Pristanda, care stia sa iasa onorabil la socoteala cu steagurile, betia de cuvinte a unui articol poate capata aspecte ilare si grotesti.

Lupta pentru imagine (and bani) poate naste si monstri. Nici adevarul, nici minciuna nu mai au relevanta. Se minte fara minciuni. Este grav cand minciuna capata girul autoritatii intelectual-culturale, este dezolant sa constatam cum cultura poate ajunge doar o simpla forma de capatuiala. Cu ifose de acte patriotice si o gaunosenie a limbajului demna de cauze mai bune. Ambiguitatea dintre adevar si minciuna iese din ordinea firescului, asa cum adevarul livrat in forme mistificate devine o simpla si apasata minciuna. Who cares, cui ii pasa? Nimanui. V-ati adaptat la minciuna. Este bine...

...bine ca nu mai sintem acolo ca sa va simtiti obligati sa impartiti (si cu noi) binele vostru! Pastrati-l in intregime pentru voi!

P.S. Tare mi-a placut chestia asta: "Cu ifose de acte patriotice si o gaunosenie a limbajului demna de cauze mai bune."

Care v'azic'asa, actele patriotice au ifose (o fi mergind si la alea sexuale?), iar gaunosenia limbajului e taman ce-ti trebuie daca ai de gind sa pledezi pentru cauze bune.

Este bine. Este chiar extraordinar de bine.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Intarata-i, drace! (6312 afisari)
 Axa Raului: Niculae - SRI (4817 afisari)
 Spionul dublu (3382 afisari)
 Spaga de lemn (3295 afisari)
 Enigma Nastase (II) (2697 afisari)
 27 dintr-o lovitura (392 afisari)
 Kristin Davis, nerabdatoare sa joace in "Totul despre sex" (188 afisari)
 OMV la control (90 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01401 sec.