Ziua Logo
  Nr. 3766 de sambata, 28 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-10-28
alwis46 (, IP: 86.121.162...)
2006-10-29 12:33
Lui Nastratin. Off topic din pacate.

Prietene,

Ca sa-ti rapsund cum trebuie insinuarilor tale privind "priceperea" termica mi-ar trebui prea mult spatiu.
Incerc sa dau o scurta explicatie tehnica dar sa fac si cateva consideratii pe marginea acuzelor tale.
In Bucuresti sunt cateva centrale in cogenerare : Grozavesti, Bucuresti Sud, Bucuresti Progresu, Bucuresti Vest, Grivita si Casa presei. Capacitatea de producere a energie termice a acestor centrale insumeaza circa 3200 Gcalh.
La vremea cand au fost ele construite, aceasta capacitate acoperea neceasrul termic atat pentru sectorul casnic cat si pentru cel industrial. Cu timpul, s-au construit in Bucuresti zeci de mii de apartamente si mai multe intreprinderi, astfel incat necesarul termic era, si este si astazi, de circa 5000 Gcalh.
Inainte de 1989, solutia aleasa pentru repartizarea acestei energii termice, evident insuficiente, a fost aceea a diafragmarii instalatiilor RADET penrtu echilibrarea hidraulica si dinamica a retelelor orasului demult depasite din punctul de vedere al capacitatii de transport si distributie. Tine cont ca RADET incalzeste apa din calorifere si apa calda menajera in niste schimbatoare de caldura tubulare sau in placi cu agentul termic primar primit de la termocentrale. Nu construirea de puncte termice pe langa blocurile nou construite era solutia, agentul termic primar fiind deja insuficient, ci construirea de noi centrale in cogenerare. Exista de zeci de ani proiectul centralei din Pantelimon dar si pe vremea lui Ceausescu si astazi el este doar o idee pe hartie nimeni dintre factorii de decizie nefacand nimic. Crezi ca noi proiectantii putem hotari exproprierea a catorva zeci de hectare necesare amplasarii uneui asemenea obiectiv si construirea dupa cum vrea muschiul nostru ?
Am trait si eu bancul cu nu deschideti ferestrele ca racesc trecatorii iar Centrala de la Govora, grupurile 6,7,8 si 9, dar si alte centrale din tara le-am proiectat avand in birou temperaturi pe timp de iarna de +4 grd. C.
Disiparea in instalatiile RADET a unui agent termic insuficient necesarului conduce la scaderea temperaturii caloriferelor si deci aparitia frigului in case, dar asta nu este vina noastra a ISPE. Scaderea temperaturii agentului termic inseamna scaderea emisiei termice a caloriferelor.
Un element de radiator, conform STAS, cu o suprafata de 0,24 m2 emite o radiatie termica de 128 kcalh la o apa de 90 grd.C, 104 kcalh la 80 grade si doar 82 kcalh la 80 grade. Ce radiatie termica poate avea un element la o temperatura de doar 50 grade cat poate livra RADET in calorifere din cauza ca nimeni nu s-a ingrijit sa mai fie construite centrale de termoficare ? D-aia aveam eu in casa +14 grd.C si stateam cu trei perechi de pantaloni, trei pulovere pe mine si cu caciula in cap, nu ca eram eu si colegii mei nepriceputi. Stii ca exista o scrisoare a Ministerului Industriilor din 1994 catre toate forurile competente ca pentru acoperirea necesarului termic actual al Bucurestilor trebuiesc instalate capacitati suplimentare de 2000 Gcalh ? iti pot da chiar si numarul de iesire al acestei scrisori semnate de secretarul de stat de atunci Stanescu. Uite d-aia isi cumpara astazi lumea centrale de apartament, din cauza indiferentei si incompetentei conducatorilor nu din nepriceperea proiectantilor domnule Nastratin. Este foarte usor sa te joci cu acuzele fara sa ai habar de problema si cum spuneam, spatiul nu-mi permite sa detaliez. Am facut acest lucru in postari mai vechi si ma asteptam ca domnii jurnalisti sa se aplece asupra celor prezentate de mine si sa iasa la bataie pe problema dar totul a ramas tacere. Am acasa studiul ISPE aparut in 1996 si care pune degetul pe rana, dar nimeni nu a facut nimic la nivelul guvernelor de dupa 1989 desi problema era anterioara acestui an si se stia si la CC al PCR de situatia dezastruasa a insuficientei acoperirii cu necesar termic. Ceausescu rezolvase problema spunandu-ne sa mai punem o haina in plus pe noi la cuvantarea celebra din 1985 cu ocazia Zilei internationale a femeii.
Idiotii astia de azi fac afaceri cu vanzarea la pret de specula atat a energiei electrice cat si a celei termice in loc sa aloce bani pentru construirea unei noi centrale de termoficare.
Nu de noi termistii trebuie sa faci misto Nastratine ci sa-i injuri de mama pe cei care isi umlu matele si conturile pe spinarea noastra, indiferent ca sunt pesedei, cederisti, DAisti sau mai stiu eu ce coloratura partinica au.
Voi reveni pe acest subiect cand va fi cazul, cu date concrete si cifrele inscrise in studiul cu pricina ca sa vezi ca noi am tras un serios semnal de alarma dar pe imbuibatii de la guvernare nici in gaura curului nu i-a durut de datele inscrise in studiu.
S-auzim numai de bine !


     « Comentariu anterior

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Neamurile DNA (7213 afisari)
 Liberi si periculosi (3802 afisari)
 O nestemata pe coroana prezidentiala (3565 afisari)
 O revolutie neterminata: Ungaria 1956 (2273 afisari)
 Ioan GROSAN: Varza de Bruxelles (1567 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00687 sec.