Ziua Logo
  Nr. 3764 de joi, 26 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-10-26

Comentarii: 3, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Tony
2006-10-25 23:47:37

Intrebare SAU intre bare ?

Mi se pare exemplar modul in care Gabriel Andreescu a gasit de cuviinta sa prezinte evenimentele de acum 50 de ani. Nu strica nimanui o lectie de istorie concisa dar si cuprinzatoare. Evident ca nu am calitatea sa calific exactitatea informatiilor prezentate dar inclin sa-i acord credibilitate deplina autorului (nu doar pentru ca editorialele domniei sale de pana acum il recomanda in acest sens ci si pentru ca mai mult decat sigur orice ipotetica inexactitate ar fi fost cu siguranta taxata pe forum de cunoscatorii de toate categoriile imaginabile)...

Sper ca dl. Andreescu sa revina cu al treilea episod in care sa ne aduca in atentie si alte interpretari si informatii referitoare la aceste evenimente, la initiatorii acestora si la contextul general in epoca. Am auzit zilele trecute despre o teorie conspirativa in care o mare parte din initiatorii revoltei maghiare ar fi fost pregatiti in afara Ungariei de catre forte exterioare care doreau in mod expres o revolta in Ungaria (indiferent de sansele de reusita ale acesteia) pentru a distrage atentia Uniunii Sovietice de la evenimente care se petreceau simultan in vecinatatea canalului de Suez. Intrucat asemenea versiuni sunt vehiculate, indiferent cat de false sunt, cred ca orice comentariu pe aceasta tema ar putea fi bine venit. Il astept pe dl. Andreescu cu continuarea...

sarkizian
2006-10-26 09:53:25

Umbra degetului

Dupa deget nu te poti ascunde, oricat ai vrea.Iari,la forumul acestui articol,am spus ceva,ceva scurt din care am putea intelege mult.Daca ne uitam in manualele de istorie,daca ne uitam la filmele produse sub comunism si daca ne uitam la modul cum sunt tratati maghiarii din Romania, chiar si actualmente,vom gasi ca totul este asemanator,neschimbat.Se discuta in manulalele de istorie atat de mult despre imperiul Otoman, incat iti trebuie vreme sa inveti toate aceste lectii.Filmele turnate in romania despre cotropitori,mai mult de 99,9% vorbesc de imperiul otoman,mai putin sau aproape deloc de imperiul Austro-ungar,de ce ?
Dupa 1918,acest imperiu sa destramat bagand in somaj o armata de cateva sute de mi de persoane.Dintre acestia, peste 140.000 in 1921 sau prezentat la moscova la congresul PCUS,in speranta ca intr-o alianta cu Rusia, vor reusi sa refaca imperiul ,tinand cont de faptul ca rusia avea litigii teritoriale cu 2 dintre tarile cu care avea si ungaria,Romania si Ukraina.
sa trecem peste multe si sa ajungem la 23 august 1944.
Odata ajunsi in Romania, trupele rusesti nu sau bazat pe romanii adepti ai comunismului, cat sau bazat pe maghiarii romani,in frunte cu cativa rusi adusi din rusia si Basarabia si un numar foarte mic de romani.
cati erau Romani pe langa Dej?
Walter Roman?
Botnarasi?
Ana pauker?
Janosi fazekasi?
cati?
Au invadat rusii ungaria in 1956 cu ajutorul romaniei sau cu politicienii din Romania care deserveau moscova,nefiind romani in mare parte?
Romania nu a fost aleasa intamplator de catre rusi. Romania a fost aleasa tocmai ca oamenii rusilor ,oameni pe care rusii ii ajutasera sa intemeieze Regiunea Mursi Autonoma maghiara,traiau la Bucuresti
Ca dovada ca Dej a fost mult mai docil decat Imre Naghy,desi avea pe langa el mai multi neromani ,decat Imre Nagy la Budapesta,in mai putin de 2 ani dupa revolutia maghiara, Dej reuseste fara revolutie sa scoata armatele rusesti din tara.
Tot asta dovedeste si faptul ca desi Imre Nagy fusese executat,Dej nu a facut in pantaloni si si-a continuat lupta de scoatere a rusilor din tara,lupta inceputa cam o data cu Nagy,intr-un fel sau altul,platind si el tot cu viata.
iata motivul pentru care cartile de istorie si cineastii nostrii,au evitat sa vorbeasca prea mult despre acest imperiu...INSTRUCTIUNILE MOSCOVEI !

Ultimile cuvinte a lui Dej au fost:

-Tarisoara mea !

Aladin
2006-10-26 19:40:05

Cine a mai rasfoit "cartea alba a revolutiei maghiare " ??

In iarna-primavara anului 1957 a aparut pe unele tejghele de vanzare a cartilor in aer liber, aceasta carte de cca 150 de pagini cu coperti albe scrisa in romaneste , cu coperti albe carton subtire,bogata in imagini si texte ce numai oficial-comuniste nu erau ! Am cumparat-o ,surprins de ce am vazut si am citit-o si rascitit-o cu voluptate. Asa ca pot confirma multe din cele scrise in articol.
Cartea mi-a fost ulterior "subtilizata " din biblioteca de "ingerul pazitor " ce traia cu aceasta menire. Cartea sper ca exista in colectiile securitatii sau la persoane la fel de norocoase care nu le-au pierdut.
Acolo am vazut ceace speram sa vad in Bucuresti. ( in 1989 )
Felinarele unor bulevarde Budapestane garnisite cu securisti unguri spanzurati de cizme ( cu capul in jos ) morti bineinteles. Distrugerea statuilor lui stalin si alte insemne comuniste si alte scene cu luptele de strada date cu tankurile invadatoare.
Am ascultat in acele zile ( oct-nov 56 ) la radio apelurile disperate ale revolutionarilor ce erau gata de a pierde lupta in fata cotropitorilor rusi ( si cu rusine trebuie sa recunoastem romani ! ) $ 20 mil ajutor ?? compresa la un picior de lemn ! Westul a demonstrat inca odata ca e dispus sa ajute doar pe cei ce reuseau sa fuga de acolo. Istoria e un amestec de murdarii ,tradari hotii si aranjament intre cei puternici spre folosul lor !
Unii lupta si mor in razboaie si altii vin ( desi nu au luptat dar pretinzand suferinte holywodiene ) ca corbii sa se ghiftuiasca secole din prada aranjata de cei mari.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Mancarea ucigasa (11628 afisari)
 Clanurile Justitiei (III) (5637 afisari)
 Pariul castigat (2237 afisari)
 Iliescu: PSD trebuie condus de un lider carismatic si capabil (1951 afisari)
 George DAMIAN: A treia spalare a doctorului Antohi (1849 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01463 sec.