Ziua Logo
  Nr. 3734 de joi, 21 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-09-21

Comentarii: 22, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Sobru
2006-09-21 01:31:07

iarasi

Tz tz tz, iarasi islamistii astia domn'le, nu se mai satura.

BALAMOHAN RAJARATNAM
2006-09-21 03:16:39

Ce ar fi sa recunoasca si Nastase sau Iliescu ca au mintit

Probabil caTraiceanu daca ar declara ca a mintit ar fi aceias reactie si la noi. Dar ma indoiesc ca cei care sau perindat prin posturi mari ar avea de sufeit.

ingineru
2006-09-21 03:30:56

Oboseala aderarii ?

Oare e contagioasa ? Ca si romanii se pregatesc de aderare.
E adevarat ca-n ultimii ani a fost neobisnuit de liniste prin Bucuresti.

Da' niciodata nu-i timpul trecut pt. un pic de "fun", dupa cum tin s-o demonstreze si ungurii...

Aladin
2006-09-21 03:49:06

S-au revoltat numai organizatiile de dreapta ?

Restul cetatenilor probabil de stanga nu au nici o problema materiala,ei traiesc in socialism si au constiinta ridicata.
Repetati mereu asta, dece ? Parca am mai auzit asta : Iliescu pe 13 iunie 1990.
Legionarii si fascistii ataca institutiile democratice (sau cam asa ceva ).
Deasemeni amestecati aceste stiri cu unele nu prea credibile.
Ce au aceste demonstratii de aface cu romania ? se afirma despre diferite strigaturi anti-romanesti. E vre-un membru al guvernului de origina romana ?
Si mai sunt o multime de informatii si comentarii care nu au nici o legatura cu protestele de acolo.

Mache
2006-09-21 05:44:23

Atavism

In fiecare ungur zace un hun mai mult sau mai putin amortit. Iata ca acum au inceput sa iasa la iveala...

akimote
2006-09-21 06:14:46

Re: Oboseala aderarii ?

akimote
2006-09-21 06:16:39

Re: Ce ar fi sa recunoasca si Nastase sau Iliescu ca au mintit

akimote
2006-09-21 06:29:54

Re: S-au revoltat numai organizatiile de dreapta ?

ionion
2006-09-21 07:18:40

Gata ! Gyurczany i-a linistit ! Da se poate ? Pai cum dom'le

asa intr-o societate libera si independenta sa faci demonstratii ?
Pai da unde s-au trezit ? Gata ! cu ajutorul Politiei , bashca Jandarmeriei
s-a facut liniste in sat !
Iauzi dom'le ce-si permite poporul !
De asta spun- poporul nu trebuie sa stie toate alea...

motanul incaltat
2006-09-21 08:12:15

Io sint mic...nu stiu nimic...

Imi spunea un amic, de pe forumul asta, ca-n ultimii 3-4 ani ungurii veneau la Timisoara, Arad, Oradea,etc, si luau toate.... salamurile din rafturile magazinelor !!!
Bag sama ca de bucurie ca intrasera in UE......
Motanul
PS. "Ce dor mi-era de tine, salamule cu paine !"
Dar nu stiam ca p'asta o cintau si ungurii....
Acum stiu....saracia, nu faptul ca i-a mintit ala, ci saracia i-a dus la situatia de azi !
E bine sa nu ridem.....ci...... sa luam aminte !

moroianu
2006-09-21 09:27:07

In calitate de vicepresedinte al unui partid al Aliantei "Dreptate si ADEVAR", dl Melescanu...


...sustine ca recunoasterea MINCIUNII practicate in campania electorala este un simplu PRETEXT al revoltei de la Budapesta.

Presupun ca fostul ministru iliescian, devenit (precum "draga Stolo") liberal prin vocatie, o fi stiind el ce spune...

Giculica zbanghiul-turbat
2006-09-21 13:17:27

Lasa bre sa continue ribeliune sa vaza si aia din Budapiesta cat de rau fuse in 13, 14, 15 iunie 1990 in Bucuresti!

Atunci mincai si io bataie caci ma bagai sa scotz un om din ghiarele minerilor!

motanul incaltat
2006-09-21 14:27:15

Re: Lasa bre sa continue ribeliune sa vaza si aia din Budapiesta cat de rau fuse in 13, 14, 15 iunie 1990 in Bucuresti!

Serlan Dinus
2006-09-21 14:38:00

Iete brau . . .

Cand preturile Uniunii Europene se vor romaniza , vom avea o ciuleandra in deschidere si un calus la final (faza bastoanelor), asa ca ceardasul este uvertura. dar vor triumfa tot lichelele, ca si la rapirea jurnalistilor cadrili vechilor securisti ne vor salva, asa cumne-au salvat dupa infrangerea suferita la Timisoara . .si aproape in toata tara. . . .

PANTAGRUEL
2006-09-21 16:24:22

Domne,trimiteti-l pe Miron Cozma Racoare sa ii organizeze

si asa maninca pasatul statului romin de pomana.

Maldini
2006-09-21 17:30:34

Re: S-au revoltat numai organizatiile de dreapta ? Ai dreptate Aladin.

Maldini
2006-09-21 18:05:24

Re: Domne,trimiteti-l pe Miron Cozma Racoare sa ii organizeze MINERIADA LUI ILIESCU alias Cozma

Maldini
2006-09-21 18:41:08

Fenomenul Piata Universitatii 1990 " protestatarii "se adapa" (fiind niste animale, adica

Fenomenul Piata Universitatii 1990

RUXANDRA CESEREANU


Fenomenul Piata Universitatii 1990 a fost cel mai radical si moral discurs anticomunist al societatii civile dupa caderea dictaturii ceausiste in Romania. Cei care astazi au douazeci de ani nu isi mai amintesc nimic de atunci, asa cum nu isi mai amintesc nimic nici de revolutia din decembrie 1989. De aceea, textul care urmeaza se doreste a fi un remember. Dar nu unul romantic, ci unul punctual si, pe cat se poate, exact.

Slogane si etica

Duminica, 22 aprilie 1990, are loc mitingul electoral al PNTCD, unde se scandeaza cateva din lozincile care vor face cariera in Piata Universitatii: "Iliescu nu dezbina tara", "Proclamatia de la Timisoara, lege pentru toata tara", "Apel din Timisoara, trezeste, Doamne, tara", "16-22, cine-a tras in noi", "Iliescu nu uita, tineretul nu te vrea", "Treziti-va romani, aveti din nou stapani", "Iliescu pentru noi este Ceausescu II", "Ceausescu nu fi trist, Iliescu-i comunist", "Iliescu nu uita, te votam la Moscova", "Adevarata emanatie a Revolutiei - Proclamatia de la Timisoara", "Nu va fie frica, comunismul pica" etc.

Dupa epuizarea mitingului electoral, o parte dintre participanti, dar si curiosi (la fel ca dupa mitingul din 21 decembrie 1989) se grupeaza in Piata Universitatii pe care o ocupa, blocand circulatia. Inca din primele zile are loc structurarea fenomenului Piata Universitatii din punct de vedere moral; pe pancartele protestatarilor scrie: "Ieri huligani, azi golani", "Somnul ratiunii naste monstri", "Astazi capitala, maine toata tara", "Libertate te iubim, ori invingem, ori murim", "Nu plecam acasa, mortii nu ne lasa", "Vom muri si vom fi liberi".

Toate aceste slogane vizau continuitatea spirituala si morala intre cei aflati pe baricade in 21 decembrie 1989 si "golanii" din aprilie 1990, intrucat o parte dintre ele fusesera scandate de cei dintai.

Radicalismul protestatarilor este esential si pentru aceasta pledeaza intonarea ritualica a altui refren specific Pietei Universitatii: "Mai bine haimana, decat tradator, / Mai bine golan, decat dictator, / Mai bine huligan decat activist, / Mai bine mort decat comunist!" Aceasta etica aparent boema va domina Piata Universitatii, de ea fiind legate cele mai multe reprosuri de declasare sociala formulate de Putere (FSN) la adresa manifestatiei-maraton.

Se mai scandeaza: "Suntem golani! De 45 de ani!", "Iliescu nu uita, tara nu-i mosia ta". Protestatarii se revendica nu doar de la luptatorii din decembrie 1989, ci si de la detinutii politici din timpul comunismului. De Facultatea de Arhitectura atarna pancarte uriase pe care scrie: "Facultate de golani", "Nu exista socialism cu fata umana, ci doar totalitarism cu dintii sparti"; este expusa inclusiv o fotografie trucata cu Ceausescu si Iliescu, dedesubtul careia scrie (fiind imitata pronuntia gresita a lui Ceausescu) "Pretinii".

Un scurt istoric al declaratiilor din Piata Universitatii devine necesar, in acest punct, pentru a intelege evolutia fenomenului. Astfel, manifestantii se radicalizeaza in 25 aprilie (dupa ce fusesera catalogati ca "golani" de catre Ion Iliescu), facand publica prima lor Declaratie in care se cerea: scoaterea in afara legii a oricarui partid de tip comunist, inlaturarea din functiile de conducere a celor care au facut parte din nomenclatura comunista si din aparatul de represiune in perioada 1945-1989, sustinerea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara.

Vorbitorii sustin ideea de puritate etica a manifestantilor. La acuza care i se aduce, ca ar face politica mascata, Piata Universitatii se declara apolitica, acceptand membri ori lideri ai partidelor politice doar in calitate de persoane particulare care se opun reinstalarii comunismului.

In "Golania" sunt proiectate pe un panou urias diferite discursuri televizate ale lui Ion Iliescu afirmand ca Nicolae si Elena Ceausescu "au intinat idealurile nobile ale comunismului". De asemenea, sunt difuzate inregistrari cu discutiile Politiei, in noaptea de 23-24 aprilie 1990, in legatura cu prima incercare de evacuare violenta a manifestantilor.

Este proiectata si o caseta filmata la 22 decembrie 1989, cu constituirea FSN, din care rezulta ca liderii noului organ postcomunist se cunosteau dinainte si incercau sa ofere aparenta spontaneitatii.

Rastalmaciti si banuiti de tot felul de conspiratii, reprezentantii manifestantilor din Piata Universitatii dau declaratii in care precizeaza ce doresc sa discute cu presedintele interimar Ion Iliescu: asigurarea liberei circulatii a informatiilor in mass-media (Televiziunea sa treaca sub controlul unei comisii mixte in asa fel incat sa nu mai aiba loc manipularea informatiilor); autorizarea unor posturi independente de radio si TV; incetarea presiunilor asupra mijloacelor mass-media; demiterea generalilor care coordonasera reprimarea din 24 aprilie in Piata Universitatii; numirea unui ministru de Interne civil; trimiterea in judecata a militarilor din Ministerul de Interne si din Ministerul Apararii Nationale care au participat la represiunea din decembrie 1989; completarea (la nivelul intregii populatii mature a tarii) unor declaratii despre activismul (acolo unde era cazul) in PCR, UTC, MI, MApN; adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara.

Toate aceste cereri au iritat Puterea, care a cautat o serie de subterfugii pentru a le refuza ori denigra. Cativa intelectuali de elita - Ion Caramitru, Mircea Dinescu, Andrei Plesu, Dan Haulica - au facut demersuri pe langa Ion Iliescu sa accepte dialogul cu Piata Universitatii, precizandu-se ca "golanii" nu cer amanarea alegerilor (asa cum pretindeau ziarele Puterii).


Una din nemultumirile acute ale manifestantilor din Piata Universitatii era aceea legata de ascensiunea fostei nomenclaturi de rangul doi in noile structuri ale Puterii.

De aceea, in "Golania", unii vorbitori din Balcon vor prezenta metodele de dezinformare ale Puterii neocomuniste: partializarea adevarului, conservarea ignorantei, tehnica zvonurilor, incercarea de compromitere a adversarilor etc. In ziua de 16 mai, amenintati cu evacuarea violenta, manifestantii dau o declaratie prin care solicita pentru Piata Universitatii protectia opiniei publice internationale si a ONU. Cererea va ramine, insa, fara rezultat. La o luna dupa inceperea manifestatiei-maraton, majoritatea formatiunilor care au participat in Piata Universitatii (Asociatia 21 decembrie, Liga Studentilor, Grupul independent pentru democratie, Asociatia Studentilor Arhitecti) se retrag, pentru a nu pune in pericol viata grevistilor foamei. Se afirma ca se va apela saptamanal si lunar la o forma de protest, ca memento al revolutiei din decembrie 1989 si al "Golaniei".

Prin acest flux si reflux, Piata Universitatii se videaza de o mare parte dintre "golani", ramanand vulnerabila si mai usor de incriminat ca infractionala, intrucat grupurile interlope (desi in minoritate) devin mai vizibile. In luna iunie, manifestantii ramasi in Piata Universitatii initiaza marsuri de protest in fata Ambasadelor SUA si URSS, in Piata Victoriei si la Televiziune. Aceste marsuri sunt confuze in comparatie cu revendicarile radicale din Piata Universitatii aflata la momentul sau de apogeu.

Reactia Puterii la ceea ce se intampla in Piata Universitatii este vehementa. Dupa ce ii catalogase pe manifestanti drept "golani", Ion Iliescu recidiveaza prin alte expresii: presedintele interimar considera ca protestatarii "se adapa" (fiind niste animale, adica).

Sursa : Biserica Ortodoxa Libera

zokibis
2006-09-21 20:29:57

Cam la 30-50 de ani

Constat ca in Europa o data la 30-50 de ani pleaca unii si vin altii. Cand pleaca unii si vin altii deobcei sarbii sau polonezii intra in razboi. Apoi dupa acest eveniment la 10-15 ani izbucneste o revolutie in Ungaria. Urmeaza o revolutie (sau ocupatie?) in Ceho(slovacia) si la scurt dupa aia timp procesul se reia. Ia analizati ultimii 150 de ani, de la 1848 incoace! Si inca ceva: in 1848 al doua capitala unde a iesit lumea in strada dupa Paris a fost Budapesta... si cred ca UE e pe duca, dar nu va bucurati, caci vor veni altii!!!!

Giculica zbanghiul-turbat
2006-09-21 21:01:02

Re: Cam la 30-50 de ani / Aia altii care vin sint extraterestrii?

Golanul
2006-09-21 21:52:28

Re: S-au revoltat numai organizatiile de dreapta ? - Articol sub orice critica

Arogantu'
2006-09-21 22:06:49

Re: In calitate de vicepresedinte al unui partid al Aliantei "Dreptate si ADEVAR", dl Melescanu...

Ma asteptam sa vii cu un comentariu mai consistent - daca tot ai "luat cuvintul" !
De exemplu - pentru ca tot s-au pus unele intrebari in acest sens - o comparatie cu situatia ipotetica in care Romania ar intra in UE la 1 Ianuarie 2007... Ar fi de asteptat sa vedem o evolutie economica asemanatoare ?!

In cazul declaratiei lui Melescanu - nici macar nu trebuie cine stie ce efort pentru a observa ca are dreptate. Nu in sensul ca "forte obscure" - cum se exprima to'ar'shu' cirpa kaghebista - ar actiona "ca la comanda", ci ca primul ministru ungar a gafat si, fireste, opozitia l-a prins de "outze" ! Chiar daca lucrurile vor ramine aici - opozitia va putea afirma: "noi v-am spus ca trebuiau dati jos" ! Iar alegeri vor mai fi ...

In treacat fie vorba - situatia economica a Ungariei nu este de invidiat (spun asta si a propos de contractul MOL - Gazprom): cind deficitul ajunge la cifra citata de autor - 10.1 - este limpede ca lucrurile au scapat de sub control ! De aici masurile de austeritate preconizate, de aici specularea momentului de catre opozitie. Ca socialistii maghiari si-au "facut datoria" - au "redistribuit" ce se putea redistribui; acum trebuie sa mai si munceasca cineva sa repuna economia in stare de functionare ...

Probabil ca se va lasa cu alegeri anticipate.

La 2006-09-21 09:27:07, moroianu a scris:

>
> ...sustine ca recunoasterea MINCIUNII practicate in campania
> electorala este un simplu PRETEXT al revoltei de la Budapesta.
>
> Presupun ca fostul ministru iliescian, devenit (precum
> "draga Stolo") liberal prin vocatie, o fi stiind el ce
> spune...
>


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Implozia CNSAS (4369 afisari)
 Lupta pentru Bucuresti (3213 afisari)
 Balet romanesc pe o scena de jar (2333 afisari)
 Israelul si SUA (1802 afisari)
 Budapesta: rebeliunea continua (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01699 sec.