Ziua Logo
  Nr. 3734 de joi, 21 septembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-09-21

Comentarii: 29, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

liviu cangeopol
2006-09-21 01:33:37

Aferim

Intocmai, d-le Andreescu, dar ce ne facem nu cu acte minore de falsa disidenta, ci cu puhoaiele de luptatori necunoscuti care au luat calea afirmarii tarzii? Cat de hilara mai suna farsa unuia care, ca Liviu Antonesei, si-a scris jurnalul de revolutionar prin 1994, pe baza caruia a ajuns membru plin al disidentei de la Iasi? Ce mai putem spune de conu' Antohi, care l-a depasit in longevitate securista pe generalul Pacepa, figurand si el, pana mai deunazi, in toate pomelnicele anticomuniste? Dar despre Mihai Dinu Gheorghiu, cadelnitat si el la diferite ocazii ca mare erou, cand el facea atunci naveta Paris-Iasi cum eu nu-mi permiteam s-o fac pe cea Suceava-Radauti? Si toate aceste mistificari s-au petrecut, au luat nastere sub privirea blanda de bunic senil (ori doar interesat) a lui Dan Petrescu, care chiar a fost disident. Ce sa mai spunem de Mihai Botez, probabil cel mai mare in grad dintre dizidentii facuti? Cumnat de kaghebist notoriu (Sergiu Celac), ajuns, din incoruptibil anticomunist, ambasador al lui Iliescu la Washington (cea mai importanta capitala a lumii), si mort in conditii cel putin dubioase.
Liviu Cangeopol

alexandru15
2006-09-21 02:36:53

De ce Paul Goma e tratat , supa 17 ani de libertate, la fel ca in comunism?

Domnule Andreescu,imi pun si va pun intrebarea de ce oamenii care l-au terfelit pe Paul Goma si l-au exclus din Uniunea Scriitorilor -sub motiv ca asa vroia regimul si conducerea statului, acum il trateaza tot cu spatele si cu indiferenta?
Deci nu era de vina doar de regim, ci functioneaza si rautatea si invidia "elitei" scriitoricesti!
Se da impresia ca Paul Goma , care a luptat real si a suferit pentru tara, deranjeaza foarte mult pe cei care s-au cameleonizat cum au stiut mai bine avand ei,avantaje si inainte si dupa 1989=revolutie. Si care dupa caz fac fie pe victimele, fie se apara cu "opera" care vezi Doamne, trebuie (de ce?) separata de om! De ce sa fie separata? Si chiar asa, de ce nu se publica dosarele "oamenilor" din US..care au creeat "opere" in comunism?!

Raquel
2006-09-21 05:27:31

Pentru ca le aduce permanent aminte ca ei au fost niste lasi !

Iar acest lucru nu poate fi iertat niciodata. Paul Goma este ca o oglinda care le arata chipurile hidoase.

ionion
2006-09-21 07:14:53

Cine mai doreste adeverinta ca a fost in inchisoare politic ? Doritorii se pot adresa

in scris si sa ne trimita taxa de 300.-RON !
De ce taxa ?
Pai noi din ce sa traim ?

George-Felix
2006-09-21 09:33:44

pentru completitudineSe cade sa nu uitam cealalta rezistenta, cea din munti, cu arma in mana si platita cu viata sau ani multi de inchisoare. Si care a durat pana prin '65.

Pe cat a fost de curajoasa acea rezistenta, pe atat de palida cea de dupa..,


Felix


Doamna_de_Fier
2006-09-21 09:49:38

Felicitari stimate domn

Stati linistit ca nu mai crede nimeni in Manolescu,Plesu,Dinescu si toti care isi fac emisiuni televizate ca sa prosteasca in continuare.Aceste personaje n-au dreptul moral sa vorbeasca atata timp cat 16 ani au stat cu miciuna la masa,ba unii din ei au mai candidat si la Presedintie.Pe cand un editorial despre madam Arpagic,marele Liiceanu care da lectii acum pe unde poate Tanase Stelian, Adamesteanu si cati or mai fi.Pe zi ce trece ii dam dreptate lui Pelin si ne rusinam de naivitatea nostra.Va urmarim cu interes in continuare.

sucamoromete
2006-09-21 09:51:14

Dizidentii....

Romania nu a avut dizidenti si nici dizidenta! Ana Blandiana cu al ei motan- era zilnic la Comana in poala lui Gogu Radulescu si prin America ogarului cenusiu cel putin odata pe an, Dinescu- gargaragiu ,lipsit de talent si cheltuitor de bani de la Findul Uniunii Scriitorilor, raposatul Traian Iancu, cel cu francu le-a spus-o la mai multi, victima a fost Iancu si Fondul US pe care dinescu l-a devalizat in mai putin de un an...si ce de bani erau pe acolo...,grupul de la Iasi-niste teribilisti care voiau nici ei nu stiu ce, nema scriituri , numai pretentii...N.M.-ul bine dirijat de stie el cine, subventionat tot de acolo, voia de toate-sa faca dizidenta dar sa-si paztreze si pagina de Romania Literara, nu merge asa coane.... nA ca altii nu mai stiu...

Inima-Rea
2006-09-21 10:08:20

"Toata Europa are falitii ei, numai noi nu avem falitii nostri". Ba-i avem!

Nimic de zis, G. Andreescu are dreptate - Romania nu avut o dizidenta organizata, neintrerupta, activa si in libertate, si in inchisoare, si in strainatate. Odata cu incheierea colectivizarii si cu lichidarea ultimelor puncte de rezistenta anticomunista din munti, poporul roman s-a predat, a acceptat fatalitatea de a trai in lagar - in lagarul socialist, desigur. Exemplul celor morti la Canal, la stuf, la Salva-Viseu ori pur si simplu la Pitesti, Aiud, Gherla scl a fost suficient de puternic pentru a potoli ambitiile civice ale celor ramasi - putini daca ne gindim ca, totusi, Romania interbelica nu era o tara preponderent culturala ci, poate mai curind, preponderent folclorica. Cit priveste talpa tarii, de ce s-ar fi solidarizat cu "domnii" cind parte din ei disparusera de pe fata pamintului, iar ce mai ramasese aplauda bolsevismul din primele rinduri?
Poate ca argumentul decisiv al resemnarii romanesti nu a fost impus de nationalizare si colectivizare - de desfiintarea proprietatii private, adica - ci de faptul ca, acestea fiind posibile, era clar ca nu mai veneau americanii. Iar "rusii" erau peste tot, cita frunza, cita iarba.
Da, G. Andreescu are dreptate. Si totusi mi-e sila de acest fel de a avea dreptate, hulindu-ti neamul, rusinindu-te cu 'ma-ta si cu tac-tu, care n-au fost volnici decit sa te nasca, sa te creasca si sa te tina la scoli inalte, ca sa poti veni acum sa-i faci albie de porci. Mi-e sila de fandositii care vin vexati de la congresele dizidentei fiindca n-au obtinut si ei medalia de campion al rezistentei anticomuniste. Cine nu i-a lasat sa faca greva foamei in fata sediului CC, sa-si dea foc pe pirtia de ski, in semn de protest impotriva bolsevismului, sa iasa in strada cu drapelul Romaniei regale, cintind Desteapta-te Romane? Cine i-a oprit de la a-i suipa intre ochi pe Nicolski, Draghici, Plesita, Stamatoiu, Postelnicu, Vlad, Ceausescu - Nicolae, N. Nicolae, Andruta, Ilie, Elena, Nicu, Valentin, Zoe, pomeneste-i Doamne cu tot neamul lor cel adormit! Cine i-a impiedicat sa taca - daca nu puteau vorbi - la mari manifestatii "populare" sau la sezatori "literar-artistice", sa nu scrie si "d'alea" ca sa treaca "ale adevarate", sa aleaga munca cimpului, spalatul pe jos, maturatul strazilor - ocupatii pline de demnitate, dupa cum bine se vede astazi - in loc sa se duca la facultati unde nu invatau istoria romanilor, unde tot ce era romanesc era imperialist, sovin si retrograd, unde citeau si recitau la examene in limba de lemn a ocupantilor bolsevici? Cine i-a oprit sa iasa in strada in 1956, 1968, 1982, ori pur si simplu in 1978, cind puteau striga "Azi in Brasov, miine peste tot", asa cum s-a strigat despre Timisoara iernii lui 1989?
Mi-e sila de acest fel de a te rusina cu inaintasii care s-au caciulit dinaintea rusilor, fiindca nu te poti ploconi destul acum dinaintea Apusului, iti mai trebuie si proba de suprema demnitate umana - pupatul talpilor ungurilor, cehilor si polonezilor care au facut cea ce tu insuti n-ai avut taria nici macar de a visa a face.
Si toate astea - in numele rusinii de a fi roman.
Eu am citit memoriile lui Saharov si pe ale lui Soljenitin, si nu mi s-a facut rusine ca nu eram rus. Mai mult, am gasit acolo consolarea ca, fara modelul rusesc al samizdatului si rezistentei, n-am fi scapat de modelul rusesc al socialismului, oricit de duios rasuna chemarea spre libertate dinspre Radio BBC, Europa Libera si Vocea Americii.
Am citit opera magna a lui Kissinger - Diplomatia - si am inteles ca, fara greselile inadmisibile si inexplicabile ale lui FD Roosvelt, Stalin s-ar fi oprit la finalandizarea Europei de Est, n-ar fi existat Cortina de Fier, nici Razboiul Rece; ca le-au trebuit mai bine de 10 ani conducatorilor Americii si Angliei, pentru a-si da seama ca aliatul lor sovietic nu era un om de onoare; ca aceasta corectitudine anglo-saxona ne-a costat 50 de ani de teroare bolsevica.
G. Andreescu imi insulta parintii care n-au iesit in strada, in 1956, sa apere "revolutia" lui Imre Naghi. Dar ei stiau cea ce se pare ca el nu stie - ca tancurile sovietice patrulau la Budapesta cu voie de la Washington DC. Iar in 1968, patrulau in Praga, in numele aceleiasi elegante politici a echlibrului de forte, a delimitarii sferelor de influenta, a destinderii relatiilor Est-Vest.
Poate ca G. Andreescu ar fi avut dreptate sa se plinga de ai lui - dar or fi romanii "ai lui"? - daca, la 1989, ei l-ar fi aparat pe Ceausescu, ar fi salvat ssmd-ul, ar fi pus pieptul pentru Epoca de Aur. Sa se plinga noua, la un pahar de vorba si o lacrima de necaz, nu strainilor.
Asta se cheama renegare, mister Andreescu, iar intr-un sens inalt, chiar apostazie.

moroianu
2006-09-21 11:15:58

Re: "Dizidentii...": Lui Moromete-Pinocchio!

March
2006-09-21 11:57:23

Re: Dizidentii....SEFUL MATALI VC TUDOR CUMVA ?!?

Olte(a)n
2006-09-21 12:04:03

Eroi sau tradatori?

Olte(a)n
2006-09-21 12:23:57

"Falitii nostri"

Pentru "INIMA-REA" : De acord cu comentariul dumneavoastra!
Ora 8.00 , piata CC-ului, "baietii" se agita pentru ca in "walkie-talkie" se anunta sosirea "convoiului", cand deodata la circa 50 metri in fata mea, doua persoane desfasoara o panza de circa 50cm pe 2metri pe care scria ceva "Sintem ... Vrem Libertate ... ".Nu pot reproduce textul pentru ca nu am avut timpul necesar sa-l citesc, caci aproape instantaneu "baietii" le-au imobilizat, bucata de panza gemotocita, si persoanele care s-au aflat intamplator in zona indepartate in graba!
Au fost cei doi "falitii nostri"?

doctorul
2006-09-21 12:30:51

Dezidenta

Bravo Domnule Cageopol Dr.George Calalb

ionion
2006-09-21 12:48:28

Raison domnule Felix ! aoleu mai bine taceam ! m-o fi auzit navetista Doina Cornea ! ndc

Inima-Rea
2006-09-21 12:48:55

"Falitii nostri"

Citatul din Caragiale vrea sa -nsemne "discurs sforaitor", gen Catavencu - politicianist veros si ipocrit. In acest sens, G. Andreescu este "falitul nostru" - caz de perfecta desconsiderare a propriei natii, in nici un caz oamenii care au incercat, cit de cit, sa tina piept regimului comunist.

Giculica zbanghiul-turbat
2006-09-21 12:51:39

Bre Andreescule, Manolescu aista sa facu da rusine bre cu afirmatia ca vorba aceea fuse principala contestatoarii politi

-ca bre!

motanul incaltat
2006-09-21 13:00:09

Re: Dezidenta

motanul incaltat
2006-09-21 13:05:09

Re: Eroi sau tradatori?

lucid
2006-09-21 14:52:55

Psihologia poporului roman....

....ca tot a aparut recent o noua editie din tulburatorul studiu al lui Draghicescu, oricat ar fi de blamata ideea unor trasaturi generalizante pentru un neam, explica din pacate si colaborarea cvasigeneralizata cu regimul comunist din anii 70-89. Ne place sau nu realitatea este ca exista herrenvolk-uri, popoare cu simtzul tragicului si al onoarei dar si popoare care supravietzuiesc istoriei, neputand sa o faca, asa cum sunt romanashii. Iar Manolescu este un exemplu tipic de colaborationism: pentru supravietzuire inainte de 89 prin relatzia cu Gogu si mai ales Dorina si ai ei, desi rezistentza lui prin cultura (vezi Antologia poeziei romane celebra din 1967) ramane ca o oaza in desertul spiritual al vremii - si acum pentru un ciolan - ambasador la UNESCO . Pretzul platit azi este atacarea lui Goma si pro-semitismul sau zgomotos ca sa intre in gratziile celor care numesc ambasadorii in Romanica de azi, aceiasi care trebuie mai intai sa-i ierte "negationismul" diagnosticat criticului de unul ca Shafir. Asta e haracterul de bronz coclit si sfaramicios al telectualului roamn de ieri, de azi si tare mi-e ca si de maine.

DanBruma
2006-09-21 14:53:28

Bravo, nenica ...

mai corect de atat nici ca se poate. Asta-i adevarata punere la punct, de care se simtea nevoia. Felicitari, dle, ce sa zic, asta-i fagasul normal. De aici incolo se poate scrie corect, se poate face cultura corect. Restul sint povesti cu securisti pentru speriat copiii.

Nitu Rodica
2006-09-21 15:56:18

Re: domnule Oltean

Aelectrostivuitoritei
2006-09-21 16:03:13

Re: Bre Andreescule, Manolescu aista sa facu da rusine bre cu afirmatia ca vorba aceea fuse principala contestatoarii politi

Serlan Dinus
2006-09-21 16:06:02

e mai complicat . .

dizidenta si oponenta in regimul comunist nu s-a remarcat prin samizdat, bancurile politice ale roamnilor erau cele mai tari, dar nu trebuie uitati cei arestati ca nu au dat cotele, nici cei care refuzau sa-si repare batozele, nici cei care asteptau afisele de ziua regelui , nici cei care se "luau" in gura cu cine nu trebuia pe motiv "las'ca pana la toamna vin americanii.., nici detinuti politici, nici partizanii, nici adapostirea si hranirea parasutistilor, nici schimbarea numelui (sotia amiralului Macelaru a profesat in Oltenia ca moase/felcer) . . . .

Aelectrostivuitoritei
2006-09-21 16:10:07

Re: "Falitii nostri"

Aelectrostivuitoritei
2006-09-21 16:16:44

Re: Felicitari stimate domn

Aelectrostivuitoritei
2006-09-21 16:18:17

Re: pentru completitudine

Aelectrostivuitoritei
2006-09-21 16:20:00

Re: De ce Paul Goma e tratat , supa 17 ani de libertate, la fel ca in comunism?

alwis46
2006-09-21 17:09:18

Re: Dizidentii....

Uite iti zic eu unul dar nu-ti spui cum il cheama.....scriitorul ala cu Sindicatul liber.
Ba, este deajuns si unul ca sa existe dizidenta, ai inteles ?
Dar daca tot vrei ceva despre dizidenta adu-ti aminte ca 0,3-0,8% din cetatenii romani care votau inainte de 1989 erau dizidenti pentru ca acest procentaj apararea ca fiind acoperit cu voturi contra chiar si cand s-a votat ca Ceausescu sa fie presedinte, nu mai vorbesc de alesii partidului care voiau la alegeri sa iasa membri ai Marii Adunari Nationale sau membri ai Consiliilor Populare Locale.
Cauta documentele partidului si citeste-le daca nu ma crezi.
Rezultatele votului apareau si in Scanteia si in Romania Libera, in toate gazetele patriei socialiste multilateral si multilongitudinal dezvoltate.
Vezi cat inseamna intre 0,3-0,8% din 17-18 milioane de votanti de atunci si ai numarul dizidentilor.
Este ca nu te asteptai la asa ceva ?
Mai conspecteaza baietel si nu mai face propaganda bolsevica pe forum, suntem satui de d-astia ca tine care ati lucrat cu gura nu cu munca inainte de 1989...La 2006-09-21 09:51:14, sucamoromete a scris:

> Romania nu a avut dizidenti si nici dizidenta! Ana Blandiana cu al ei
> motan- era zilnic la Comana in poala lui Gogu Radulescu si prin
> America ogarului cenusiu cel putin odata pe an, Dinescu- gargaragiu
> ,lipsit de talent si cheltuitor de bani de la Findul Uniunii
> Scriitorilor, raposatul Traian Iancu, cel cu francu le-a spus-o la
> mai multi, victima a fost Iancu si Fondul US pe care dinescu l-a
> devalizat in mai putin de un an...si ce de bani erau pe
> acolo...,grupul de la Iasi-niste teribilisti care voiau nici ei nu
> stiu ce, nema scriituri , numai pretentii...N.M.-ul bine dirijat de
> stie el cine, subventionat tot de acolo, voia de toate-sa faca
> dizidenta dar sa-si paztreze si pagina de Romania Literara, nu merge
> asa coane.... nA ca altii nu mai stiu...
>

Adrian v.D.
2006-09-21 19:07:40

Ce arata aceste comparatii?

Nu stiu cum le-a venit unora aceste randuri scrise de Gabriel Andreescu...N-am timp nici sa citesc postarile de mai jos.Totusi,G.Andreescu a fost o figura marcanta in firava opozitie din Romania.Deh,modestia sa...
Totusi,romanii n-au fost mai lasi decat altii,mai <plante>decat vecinii lor.As aminti doar povestea ing.Ursu,care a fost batut in beciurile inchisorii comuniste pana a murit.Omorat din batai!As mai aminti de grevele minerilor din 1977,de grevele eroilor din Brasov,din 1987.......
Insa interesul <vestului>se oprea la Budapesta.....Iar daca tot ajungem la o comparatie,atunci cehii sunt depasiti clar de catre polonezi....De ce? Cu toata pozitia cehilor in centrul Europei,cu o granita intortocheata cu RFG,erau mai sever urmariti,pedepsele erau mai severe,securitatea lor era mai dura decat cea din Polonia...

Iar la noi era <sfarsitul lumii>,cel putin al Europei(undeva la granita de la Nadlag-de care nici un cetatean roman nu avea voie nici sa se aproprie!)stalinismul lui Ceausescu urma stalinismul altui bandit,Gheorghiu-Dej,iar libertatea de exprimare(ca si atatea alte libertati cetatenesti),dragii mei,nu exista!!
Un aparat superdotat,eficient,toate telefoanele din tara erau ascultate(v."Orizonturi rosii")mass media era cenzurata mai mult ca oriunde in Europa,detinutii politici in Romania nici nu le-ar fi trecut prin gand sa ceara hartie pentru a scrie ceva,asa cum primea Havel-chiar si masina de scris a primit in puscariile din Cehoslovacia....Ce sa comparam?
Stalinismul primitiv din Romania cu acel comunism de compromis din Polonia?
In momentul cand eu ,impreuna cu alti inconstienti am dorit sa manifestam la Teatrul National pentru Paul Goma,in 1977,mama a inceput sa planga si sa tremure.M-a implorat sa stau acasa.Iar unchiul meu,fostul detinut politic,mi-a explicat ca o sa ma omoare rapid,dar rezistenta pasiva are o sansa mai mare....
A fost teroare neagra in Romania.Si multa lasitate......Acum oamenii vorbesc cam romantic despre acele timpuri,in care nu aveai voie decat sa inveti si sa muncesti ca un sclav...A fost cumplit in Romania comunista-stalinista,dar doar pentru cei care mai gandeau.

Adrian D.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Implozia CNSAS (4369 afisari)
 Lupta pentru Bucuresti (3213 afisari)
 Balet romanesc pe o scena de jar (2333 afisari)
 Israelul si SUA (1802 afisari)
 Budapesta: rebeliunea continua (1797 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00814 sec.