Ziua Logo
  Nr. 3640 de sambata, 3 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-06-03
morkov din Cehia (...@moucha.ro, IP: 81.31.22...)
2006-06-03 23:54
Retelele peer 2 peer

Am avut acum 2 saptamani o sedinta a catedrei de Retelistica unde un coleg de-al meu, slovac, a prezentat cativa dintre algoritmii de cautare in astfel de retele. Nu am dat multa importanta prezentarii pt ca nu este domeniul meu si pt ca aveam ceva urgent de terminat. Ce vreau sa spun este ca aceste retele nu se afla "pe moarte" cum vor cu atata tevatura sa sustina UE sau Politia Romana. Din contra domnilor, aceste retele sunt viitorul. De ce ?

Cat spatiu de stocare aveti pe HDD ? Eu am 120 GB pe un laptop si un 80 GB pe server. Pentru multi dintre noi aceste spatii sunt derizorii ca dimensiuni, si asta nu pentru ca am avea Codul lui Da Vinci si Titanic pe discuri. Stiati ca TESCO - reteaua de magazine universale - din Cehia are trafic de date zilnic de 4 TB ? (1 TB = 1024 GB = 1024 * 1024 MB). Cine isi permite sa aiba discuri de asemenea dimensiuni pentru stocarea activitatii de o singura zi ? Nimeni.

"Fermele de stocare" (Storage farms) sunt sisteme complexe de discuri legate in retea si care au capacitati enorme de stocare. Avantaje ? Multe: toleranta la defecte (redondanta), distributie spatiala (care asigura supravietuirea sistemului chiar in cazul unui sabotaj), preturi mult mai mici decat daca s-ar achizitiona sisteme multidisc. Dezavantaje ? Desigur: cei mai bini algoritmi de cautare au complexitate poli-logaritmica nu lineara. Pe deasupra exista timp pentru aducerea datelor pe locatia dorita.

Asadar, una din retelele pe care lucrez e compusa din 16 statii, fiecare cu capacitate de stocare de 2 TB. Internetul face ca aceste statii sa se vada ca o singura entitate de stocare de 32 TB. Cum ? Prin retea peer 2 peer. Aceste retele sunt viitorul de stocare al documentelor firmei dvs, bancii dvs, si chiar dvs ca persoane. Veti avea acces la ele oriunde, oricand, doar conectat la net sa fiti. Desigur ca retelele vor fi securizate.

Va spun ca banci de renume din Romania utilizeaza astfel de medii de stocare la distanta, dar despre asta no comments.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Un sfert de milion de romani amenintati cu inchisoarea (1727 afisari)
 Lawrence al Arabiei (689 afisari)
 Basarabia ramane la periferia Uniunii Europene (597 afisari)
 Transilvania, Trianonul si antisemitii (572 afisari)
 Militianul de la SIF (442 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.20760 sec.