Ziua Logo
  Nr. 3634 de sambata, 27 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2006-05-27

Comentarii: 10, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Gheorghe F.
2006-05-27 01:12:04

Respectul istoriei reflecta respectul de tine insuti

Cate monumente splendide a avut Bucurestiul pana la era comunista !
Pe urma , comunismul le-a inlaturat , si si-a slavit proprii eroii pe masura, cu un monument gaunos si lipsit de orice sens si emotie, dar foarte mare doar ca dimensiuni geometrice, taman in unul din cele mai frumoase locuri din Bucuresti, Parcul Carol, uratindu-l pentru totdeauna.
A venit apoi epoca noua, care a asezat la kilometrul zero al tarii un ceas cu cuc, vulgar si care se potriveste doar cu geamlacul Tetrului National, sau un nimic de monument in fata Casei Scanteii, care casa ar trebui sa-si pastreze numele ca memorie a petei negre recente din Istoria Tarii. Era sa uit cartoful tras in teapa in Piata Palatului/ Revolutiei.
Tot respectul pentru dl. Damian, care ne-a adus la cunostinta crimele urbanistice puse la cale in aceasta Piata Sacra a Tarii. O singura corectie: nu conteaza ce urma sa se puna in blocurile proiectate de Videanu/Hurduc. Ar putea sugera ideea ca e loc de negocieri privind destinatia cladirilor noi. Complect gresit ! Nici o cladire nu trebuie sa ocupe Piata, sau mai bine zis sistemul de Piete.Ar fi,, pastrand proportiile, ca si cum in Sfantul Petru de la Roma s-ar mai construi vreo 2-3 cladiri in interior, doar pentru ca e loc. Piata trebuie rezervata exclusiv pentru sufletul orasului. Cu imbunatatiri, fireste, de circulatie si de decoratie, ca pavaje, statui/monumente, pomi si locuri de odihna si meditatie pentru oamenii care circula pe jos, dar nimic construit cu caracter permanent. Zero toleranta pentru constructii ! Sunt atate locuri in Bucuresti de unde se pot scoate bani buni, dar aici trebuie sa fie zona libera de bani. Macar aici sa reuseasca spiritul civic, daca n-a reusit in zona libera de comunism prin grija lupilor in blani de oaie condusi de presedintele uzurpator de atunci al tarii.

doctorul
2006-05-27 07:16:48

Catedrala aproape salvata.Ramane Piata Revolutiei........

.........Si pe urma noi....

oareu
2006-05-27 09:59:09

Re: Respectul istoriei reflecta respectul de tine insuti

Oriana
2006-05-27 12:18:15

manifestari de masa ceausiste, hitleriste sau musoliniene...

ce treaba are Mussolini cu daramatul din Romania?!. Fara sa fiu nici pe departe o simpatizanta a fostului socialist, Mussolini, afla ca in Italia mussoliniana, s-a construit enorm de mult, nu s-a darimat nimic, dimpotriva.
Toate institutiile, autostrazile, garile mari, stadioane, etc sunt construite de Mussolini.
Ca apoi s-a dilit si s-a dat dupa coada bezmeticului austriac, asta este istorie, nu edilitie.

La 2006-05-27 09:59:09, oareu a scris:

> La 2006-05-27 01:12:04, Gheorghe F. a scris:
>
> > Cate monumente splendide a avut Bucurestiul pana la era comunista !
> > Pe urma , comunismul le-a inlaturat , si si-a slavit proprii eroii pe
> > masura, cu un monument gaunos si lipsit de orice sens si emotie, dar
> > foarte mare doar ca dimensiuni geometrice, taman in unul din cele mai
> > frumoase locuri din Bucuresti, Parcul Carol, uratindu-l pentru
> > totdeauna.
> > A venit apoi epoca noua, care a asezat la kilometrul zero al tarii un
> > ceas cu cuc, vulgar si care se potriveste doar cu geamlacul Tetrului
> > National, sau un nimic de monument in fata Casei Scanteii, care casa
> > ar trebui sa-si pastreze numele ca memorie a petei negre recente din
> > Istoria Tarii. Era sa uit cartoful tras in teapa in Piata Palatului/
> > Revolutiei.
> > Tot respectul pentru dl. Damian, care ne-a adus la cunostinta crimele
> > urbanistice puse la cale in aceasta Piata Sacra a Tarii. O singura
> > corectie: nu conteaza ce urma sa se puna in blocurile proiectate de
> > Videanu/Hurduc. Ar putea sugera ideea ca e loc de negocieri privind
> > destinatia cladirilor noi. Complect gresit ! Nici o cladire nu
> > trebuie sa ocupe Piata, sau mai bine zis sistemul de Piete.Ar fi,,
> > pastrand proportiile, ca si cum in Sfantul Petru de la Roma s-ar mai
> > construi vreo 2-3 cladiri in interior, doar pentru ca e loc. Piata
> > trebuie rezervata exclusiv pentru sufletul orasului. Cu imbunatatiri,
> > fireste, de circulatie si de decoratie, ca pavaje, statui/monumente,
> > pomi si locuri de odihna si meditatie pentru oamenii care circula pe
> > jos, dar nimic construit cu caracter permanent. Zero toleranta pentru
> > constructii ! Sunt atate locuri in Bucuresti de unde se pot scoate
> > bani buni, dar aici trebuie sa fie zona libera de bani. Macar aici sa
> > reuseasca spiritul civic, daca n-a reusit in zona libera de comunism
> > prin grija lupilor in blani de oaie condusi de presedintele uzurpator
> > de atunci al tarii.
> > <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
> Ddac a iti pasa de istorie atunci afla, daca nu stii deja, ca in piata au existat niste constructii splendide care ar fi putut fi si astazi mandria Bucurestiului.

Ddin pacate le-a daramat Carol al II-lea din dorinta de a organiza manifestari de masa (ceausiste, hitleriste sau musoliniene).

Aaceste cladiri ar trebui reconstruite, asa cum mai toate popoarele si-au reconstruit cladiri sau zone intregi pe care le-au considerat reprezentattive pentru istoria lor si care au cazut datorita unor "accidente" ale istoriei.

Ttot asa ar trebui reconstruite si manastirea Vacaresti si manastirea Mihai-Voda sau hotel de France de pe Calea Victoriei, si mai sunt si altele. dar
> romanu... nu si nu!
Sse bucura ca ia ramas terenu liber ca sa isi manifeste plenar vocatia de constructor. si uite asa au aparut pe sest, pe locul unor cladiri "martir" conservele mamut tip westfourth sau tumoarea "esplanada".

Aarhitecti precum acestia, care lucreaza impotriva propriului oras, ar trebui pusi la stalpul infamiei impreuna cu "ocrotitorii" lor cu tot.

Ddealtfel unul dintre ei a fost renegat de breasla si a pierdut presedentia ordinului arhitectilor.
Dar omul nu se lasa, vrea sa scrie istorie...
> DESTEAPTATE ROMANE!
> bravo ZIUA!
>

Omul cu Picioare foarte Paroase
2006-05-27 13:05:11

Nu ziceti inca hop... E o mica problema de rezolvat.. Un pogon de hartzoage si compensatii... Plus ca trebuie daramata

.. suprastructura.. ? Nota de plata va fi barosana... cu litigiul din punga Primariei.. deci dublu decat obisnuit + faptul ca afacerea asta va "manca" fonduri de la refacerea infrastructurii - luate pe datorie... in numele cetatenilor capitalei..

Miroase a excrocherie... Lui VIDEANU & Co. - Maestrii Marilor Combinatii... ar trebui sa-i fie inghetate veniturile si Marmosim-ul / Titanmar-ul.... 5o Mil Euro ? (minimum..)

Harkonen
2006-05-27 17:35:20

Nu va culcati pe o ureche!

Actiunea continua:
http://www.petitiononline.com/VideaNU/

Gheorghe F.
2006-05-27 18:20:10

Noi nu suntem Germania

"Un om bun isi cunoaste limitele"
Asa si cu noi. Poate peste 100 de ani de dezvoltare sociala pozitiva ar putea fi considerata reconstructia unor cladiri reprezentative ale trecutului.Sa nu ma intelegeti gresit: As fi primul sa semnez o petitie pentru reconstruirea celor doua manastiri, dar e o utopie acum, la noi. Deabia acum in Germania s-a hotarat reconstruirea Palatului lor Regal la Berlin. Cu puterea lor economica si cu mandria lor nationala sau mai bine zis individuala.
La polul opus, dar cel putin la fel de remarcabil, Coreea de Sud si-a daramat o constructie splendida, Ministerul de Externe, pentru ca fusese construit de odiosii japonezi cand lea-u colonizat tara in secolul 20. La fel si cateva blocuri inalte de locuinte de lux care blocau vederea muntelui lor sacru Namsan. Pe cand s-ar putea pune problema in Romania a demolarii blocurilor infame care inchid Dealul Mitropoliei ? Reamplasare statuii ( cred a lui Bibescu Voda ) a a fost un gest remarcabil, dar in contextul nou a pierdut mare parte din valoarea initiala cand era amplasata la poalele Dealului, in Parcul Patriarhiei.
Intre timp, trecutul e trecut. Nu se mai poate intoarce. Pe de alta parte Piata si-a schimbat infatisarea dupa situatia dinainte de razboi: s-a terminat aripa Stirbei Voda a Palatului Regal, s-a construit "Calcanul" lui Bordenache cu fantanile lui, s-a eliberat biserica Cretulescu, s-a construit, destul de bine as zice, Piata Palatului din spate. Cu posibilitatile economice si culturale de azi ale Romaniei, singura solutie este sa nu se construiasca nimic in Piata. Trebuie sa mai evoluam considerabil ca societate ca sa depasim nivelul ceasului nou de la Universitate, ca sa putem ataca acest proiect foarte importtant. Sau nivelul enormitatii din Piata de Gaulle. Unde Westfourth s-a compromis iremediabil, din pacate. Dar, mai presus de arhitecti, vina o au cei care dau comanda, si care ar trebui pusi primii la stalpul infamiei.

oareu
2006-05-27 19:54:04

Re: Noi nu suntem Germania

cei care dau comanda au bani ce trebuie investiti. ei nu trebuie pusi la zid ci pusi la punct de catre arhitecti profesionisti care sunt, vrem nu vrem, singurii care ar avea argumente. dar mai presus de argumente sunt orgoliile si atunci ii privim pe hurduc si arsene cum distrug ce a mai ramas in marea incercare de a deveni "cei mai mari arhitecti romani in viata". si nu sunt singurii. incetul cu incetul, vazand ca se poate, fiecare arhitect, cat de mic, forteaza. si uite asa a ajuns primaverii varza, la fel si aviatorilor si fenomenul prolifereaza. am incredere in noua conducere a ordinului arhitectilor ca va gasi o cale sa readuca increderea si profesionalismul printre arhitecti. si pentru ca veni vorba de germania, stiti ca vor sa reconstituie ZIDUL. nu complet dar intr-o masura destul de importanta... noi nu putem reconstrui nimic!

oareu
2006-05-28 08:39:05

concurs de idei si solutii nu de imprejurari

stie cineva cum a ajuns proiectul pe mana acestui arhitect? un concurs a fost acum... mai multi ani, si printre laureati nu am intalnit numele LUI. un nou concurs se impune. trebuie sa avem de unde alege. trebuie sa vedem mai multe idei. pentru o astfel de interventie nu te poti baza pe un singur om, indiferent cat de capabil l-ai crede. s-apoi, proiectul poate include propuneri de la mai multi autori. poate fi o sinteza a ideilor valoroase. dar asta nu se doreste. hurduc "trebuie", nu stiu de ce, sa fie autorul. poate are un... "contract"

leu-paraleu
2006-05-28 16:32:21

Salut toata lumea

La un moment dat a aparut la televizor Gusa si a vorbit despre imensele presiuni politice care se fac pentru realizarea constructiei din vecinatatea catedralei ..Cine face presiuni politice domnule?la cine se referea, la Basescu?sau la cine?Aceeasi atitudine si din Partea lui Emil Constantinescu ...care a facut aluzie la Basescu...care este de fapt treaba? de ce nu ar fi presa libera,cine face presiuni ?


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Salariu mediu pentru chinezoaicele din Romania (187 afisari)
 ZIUA salveaza Catedrala Sf. Iosif (182 afisari)
 Castelul Bran a fost retrocedat (126 afisari)
 Lazea: Exista riscul prabusirii preturilor imobiliare (97 afisari)
 "Proiectul Zichron" (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00624 sec.