Ziua Logo
  Nr. 3625 de miercuri, 17 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-05-17
Adrian v.D. (, IP: 84.162.89...)
2006-05-17 16:24
...Aderarea Romaniei la UE,in 2007"...scopul nostru comun..." a spus Barroso....

UE reprezinta visul unui continent,ravasit de ideologii catastrofale(comunismul,fascismul-nazismul)distrus de atatea razboaie,dintre care si cele doua mondiale....scapat de multa suferinta si saracie.
Europa nu poate privi cu mandrie la numarul mare de victime, cauzat de ideologiile sale.Dar visul UE reprezinta deja certitudinea unei paci durabile pe continent si a unei bunastari necunoscute pana acum,pe batranul continent....

Dar mai exista o Europa, o Europa care renaste mereu din propria-i cenusa, o Europa care uimeste prin puterea sa de a trece peste momente dezastroase(dupa epidemiile de ciuma,peste razboaie de o suta de ani, peste dezastrul total dupa cel de-al doilea Razboi Mondial) :Europa valorilor spirituale,o Europa a drepturilor omului,o Europa Unita.Numai ca in acest club al marilor infaptuiri si sperante frumoase,orice candidat trebuie sa indeplineasca niste criterii...Ca o tara sa fie admisa in acest club select,Nu conteaza criteriile de BOGATIE! O tara nu trebuie sa fi bogata ca Germania!Ca o tara sa fie admisa in UE,ea nu trebuie sa prezinte o democratie veche de sute de ani, precum Marea Britanie!Au fost admise tari relativ sarace, precum Grecia, Portugalia,Spania,R.Irlanda,tari care la momentul aderarii aveau mai putin de jumatate din PIB-ul european,tari care -unele- abia scapasera de dictaturi oribile(nu mai vorbesc de ultimele candidate admise, mai putin Cipru si Malta..)

Atunci, ce doreste UE de la Bulgaria si Romania(ordinea alfabetica!)
UE doreste o vointa colectiva in aceste tari, o vointa care dovedeste o aparteneta la valorile europene,o insusire minima a criteriilor democratice,o vointa politica pentru apararea si respectarea drepturilor omului, o justitie impartiala, legi economice sigure.(poate fi ceva rau in aceste criterii, care numai ele aduc siguranta si bogatia cetatenilor?)
Si se stie, aceste tari vor fi imens ajutate, precum au fost ajutate tara ca Portugalia sau Grecia, tari foste f. sarace,care azi au un PIB de 5(cinci!!)ori mai mare ca cel al Romaniei si Bulgariei(implicit, salarii de cinci ori mai mari!)Faptul ca cetatenii Romaniei pot circula liberi prin UE, NU se datoreaza unui Iliescu, nici macar unui Constantinescu,ci perspectivelor UE ale Romaniei!Libera circulatie a persoanelor si marfurilor,iata ce poate aduce imediat UE!

Atunci, de ce schepticism?!
Cetatenii tarii doresc integrarea Romaniei in UE.Majoritatea....
Singura optiune si singura sansa ca Romania sa nu ramana pe loc,sa nu se izoleze de restul continentului,sa nu se autodistruga, este UE.
Ce n-ar da turcii, ucrainienii,sarbii, bosniacii sau chiar croatii,sa fie ei in locul nostru??Cu toate astea,multi pe acest forum sunt scheptici.
Cui ii este frica de schimbarile imense care vor veni?!Cui ii este frica de siguranta care va fi?!Cui ii este frica de manecile suflecate care vor transforma Romania intr-un santier imens?!

UE nu reprezinta raiul pe pamant.Aici exista un somaj imens,diferentele dintre saraci si bogati se maresc cu nerusinare,nationalismul -crezut ingropat-bantuie din nou prin unele tari,extrema stanga provoaca in fiecare an pagube imense prin actiuni de vandalism(chiar atentate in Germania!),ateismul devine politica ...europeana...
Exista multe probleme in UE.De aceea cetatenii Romaniei trebuie si ei sa participe-incepand cu 1.ianuarie 2007-la edificarea unei UE mai bun.....Eu cred ca exista oameni capabili in Romania,care se pot implica la varf in UE....Pentru ca nu o sa mai existe bariere pentru elite.("elite"- mi-a scapat;stiu ca am de dat un raspuns.Poate maine...)Elitele vor fi libere sa circule prin UE,sa schimbe lumea de azi intr-o lume mai buna,mai ...umana.
Pentru ca locul Romaniei nu poate fi decat langa Franta, Marea Britania, Italia, Germania,Olanda, Austria,Danemarca,Ungaria,Belgia,Irlanda,Suedia,Polonia,Spania, Grecia,Cehia,Portugalia,Slovacia,Slovenia,Finnland, Cipru,Malta,Luxemburg,Letonia, Lituania, Estonia.Pentru ca romanii, in marea lor majoritate imparatasesc aspiratiile europene de azi,de maine...UE devine un continent fara granite,un continent al democratiei.

Adrian

Alexandru Mihnea MOUCHA din Praga (...@moucha.ro, IP: 147.32.80...)
2006-05-17 16:54
Re: ...Aderarea Romaniei la UE,in 2007"...scopul nostru comun..." a spus Barroso....

simiondan din timisoara (...@yahoo.com, IP: 86.35.26...)
2006-05-17 18:23
Re: ...Aderarea Romaniei la UE,in 2007"...scopul nostru comun..." a spus Barroso....

Adrian v.D. (, IP: 84.162.89...)
2006-05-17 19:26
Re: Domnului Moucha

Adrian v.D. (, IP: 84.162.114...)
2006-05-17 19:58
Re: ......O seara placuta la Timisoara!

Alexandru Mihnea MOUCHA (, IP: 81.31.22...)
2006-05-17 21:31
Re: Domnului Moucha

Ca sa nu devina imposibil de citit nu comentez textul dvs ci o iau de la capat cu un text nou. Sa o luam pe puncte:

1) Comentariul meu vechi este la adresa celor spuse de Barosso, nu un afront adus Romaniei, tara din care fac parte cel putin cu buletinul si pasaportul in calitate de cetatean.

2) Europa a fost, este si probabil va fi teatrul unor experimente dintre cele mai bizare si chiar rusinoase. Unul a fost infiintarea de state hibrid pe urmele marilor imperii (vezi Cehoslovacia si Iugoslavia), state care pe langa deosebirile de cultura, limba si mentalitate (Cehoslovacia) mai aveau si puternice sentimente de ura religioasa cu tenta nationalista (Iugoslavia). Din fericire Cehoslovacia s-a scindat pasnic, insa Iugoslavia din pacate nu - astia sunt Balcanii. A urmat ura inter-rasiala si "inter-nationala" in timpul WW2. Altul a fost comunismul, sponsorizat cu bani vestici. Urmeaza UE (speram ca va fi mai reusit decat celelalte).

3) SUA este o uniune: geografica, economica, politica, administrativa, culturala (chiar lipsa unei culturi constituie un element comun - nu includ aici geniile si oamenii bine pregatiti care au emigrat acolo din motive financiare) si lingvistica (probabil mai sunt si alte aspecte). Sa analizam UE. Uniune geografica e si nu e (pt ca exista state din Europa, cu vechi traditii si culturi care nu fac parte din UE - un exemplu este chiar Rusia). Sa zicem ca este uniune semi-geografica. Politica este ? Nu. Se incearca iar un soi de hibridizare fortata cu o Constitutie Europeana, un set de legi comune, etc. Eu va spun ca ma aflu in Cehia datorita unui conflict in legislatia romaneasca intre legea noastra si cea a UE. Putini stiu ca cea a UE se impune inaintea legii romanesti (chiar daca a noastra este contradictorie). Nu voi delatia acest lucru insa. Sa revenim: deci politica nu e. Administrativa ? Nici pe departe. Culturala ? Desi Europa are o vasta cultura, ea este formata tocmai din culturile nationale. In general aceste culturi au aspecte comune (insa foarte putine), si nu este indicat - este chiar contraindicat - sa se renunte la valorile culturale proprii in favoarea unora comune. Valorile culturale proprii fiecarui stat membru sunt exact cele mai frumoase aspecte ale acestei uniuni. Ramane asadar economica.

UE - Uniunea Economica Europeana
Desigur, concurenta nu ne-ar ierta daca am sta pe margini si nici nu trebuie sa stam pe margini. Europa trebuie sa fie o contragreutate pentru alte mari (a se citi enorme) puteri economice ale lumii: SUA + Canada, Asia (ohohoho) si CSI (Rusia nu a plecat niciodata din piata mondiala, iar resursele pe care le are, comparativ cu cele europene, sunt "nelimitate" cand le privesti). UE este desigur un lucru nu numai util, nu numai indicat, ci o necesitate reciproca. Si noi avem nevoie de UE, si ei de noi.

Dupa un soc al aderarii, o sa urmeze si perioada de boom economic. Sa nu ne imaginam ca va fi usor sau instantaneu. Va dura ani, daca nu cumva zeci de ani. Sa nu uitam ce a spus Brucan: ca in Romania comunismul va disparea dupa N ani. A gresit. Sunt 2^N ani. Au trecut deja 16 si inca ne conduce.

4) Concluzie: cand te duci sa te angajezi undeva se cere o scrisoare de motivare / intentie. Exact asa arata discursul domnului Barosso. Este o scrisoare de intentie: ne spune ca dorinta de "sute" de ani a popoarelor europene este uniunea si ca iata, suntem la un pas de realizarea visului milenar al strabunilor nostri. Si ca el, tatucul Barosso (pe vremuri era Stalin) ne asteapta cu bratele deschise ca sa ne pupe pe obrajeii rumeni de la aviara si sa ne ia la piept si sa ne felicite pt cartonasele galbene si rosii pe care le-am reparat. Bullshit. Nu a fost nicicand dorinta milenara a europenilor. Din contra, Europa a fost faramitata de cand se stie. UE nu e nici buna nici rea, nici frumoasa nici urata, nici proasta nici desteapta. Este o necesitate si se va impune. Se va impune din multe motive: pentru ca asa se cere, pentru ca e probabil cel mai mic rau si pentru ca oricum, zarurile sunt aruncate.

Apropo: Intrebare la Radio Erevan: "Functioneaza democratia in Rusia ?" Raspundem: "Da. A fost impusa si functioneaza."

Traiasca UE ! (salutul oficial) si noi odata cu ea (spus in soapta). Iar daca UE are mereu intaietate iar noi mereu o urmam, la fel sa fie si pe poarta cimitirului daca o vom ingropa. L-am parafrazat pe Musatescu ("Titanic vals")


     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria Streinu Cercel (2182 afisari)
 Batalia pe Ceahlau (452 afisari)
 Macel de aderare (251 afisari)
 Stiri pe scurt (223 afisari)
 Motorul fiscal (163 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00696 sec.