Ziua Logo
  Nr. 3625 de miercuri, 17 mai 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-05-17
gh.brega din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 83.143.38...)
2006-05-17 11:13
Romania va intra in familia democratiilor afirmate de pe continent cu o grava restanta la capitolul democratie!!!

Indiferent de nota pe care au dat-o institutiile europene abilitate, noi credem ca Romania va intra in familia democratiilor afirmate de pe continent cu o grava restanta la capitolul democratie. Apreciem ca nesatisfacatoare prestatia autoritatilor in materie de drepturi ale omului, indeosebi vizind drepturile noilor sai cetateni sau ale etnicilor romani din apropierea frontierelor estice romanesti.
Dupa anuntarea rezultatelor examenului de admitere in UE pentru Romania, facem publica atitudinea noastra de cetateni, sau doar mostenitori de cetatenie romana, despre acest proces in care Tara noastra s-a angajat dupa revolutie, dar ajunge sa depaseasca etapa de pre-aderare abia acum, printre ultimele.
Chiar si in pragul aderarii la UE, Romania continua sa impuna bariere birocratice si financiare prohibitive celor care incearca sa redobandeasca cetatenia romaneasca, cetatenie pierduta fara voia lor in urma pactului dintre Hitler si Stalin, iar celor care au deja pasaport sau buletin romanesc li se cere, la expirarea valabilitatii actelor, repetarea procedurilor costisitoare, umilitoare si de durata. Celorlalti romani, cu cetatenia Republicii Moldova sau a Ucrainei, li se cer deja de pe acum invitatii ca sa intre in patria lor, bani foarte multi, li se impun alte reguli despre care acestia afla doar in ziua adoptarii sau cand ajung la frontiera, de unde sunt intorsi inapoi sau chiar retinuti ca infractori.
Nu mai cerem nimic guvernantilor de la Bucuresti (si Chisinau), deoarece de-a lungul anilor s-au aratat indiferenti fata de petitiile si protestele noastre, simuland o preocupare motivata pentru problemele interne: coruptia, dezvoltarea economica slaba, drepturile celor din interiorul granitelor. Dar aflam de la observatori impartiali si credibili ca si la aceste capitole realizarile sunt modeste.
Ne anuntam ingrijorarea in legatura cu faptul ca nici societatea civila romaneasca, partidele (parlamentare sau din afara legislativului, aflate la guvernare sau de opozitie), organizatiile apolitice, presa (cu doar citeva exceptii care confirma regula) nu manifesta interes pentru problemele acestei categorii de cetateni romani din afara tarii, multi dintre ei cu drept de vot in Romania sau chiar platitori de impozite. Mai speram doar ca vor asculta pana la urma de interesul natural si sincer al majoritatii cetatenilor din Romania, care isi manifesta in diverse sondaje ingrijorarea pentru confratii lor instrainati si nedreptatiti.
Facem apel deschis catre responsabilii Consiliului Europei si ai Uniunii Europene sa ia atitudine publica si sa inscrie in documente oficiale pozitia lor fata de situatia unor cetateni europeni carora le sunt ignorate sau chiar incalcate drepturile fundamentale. Va rugam sa interveniti urgent pentru a convinge Bucurestiul si Chisinaul oficial ca e democratic si in spirit european sa te ingrijesti de soarta conationalilor si concetatenilor, ca legislatia comunitara nu interzice redobindirea cetateniei unui stat membru in termeni rezonabili, fara birocratie inutila si cu preturi accesibile oricarui doritor.
Daca nu vreti ca Uniunea Europeana sa fie privita de noii sai vecini ca o alta Uniune Sovietica, va cerem, ca membri ai Consiliului Europei, sa reconfirmati ca aceasta Uniune nu are ca scop divizarea de popoare, familii, destine, ca in UE toate statele membre si toti cetatenii au aceleasi drepturi.

ghenadie brega


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria Streinu Cercel (2182 afisari)
 Batalia pe Ceahlau (452 afisari)
 Macel de aderare (251 afisari)
 Stiri pe scurt (223 afisari)
 Motorul fiscal (163 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00632 sec.