Ziua Logo
  Nr. 3571 de sambata, 11 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2006-03-11

Comentarii: 3, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

bbbb
2006-03-11 19:15:19

Si Ianukovici

deplangea mai deunazi situatia in care se afla concetatenii lor din Transnistria.Daca "Partidul Regiunilor" va fi unul dintre partidele care vor forma viitorul guvern de la Kiev, nu stiu cat timp va mai fi respectat respectivul acord vamal.

basarab
2006-03-12 08:13:10

SUA afirma ca noile proceduri din acordul vamal nu constituie o blocada economica asupra Transnistriei.

SUA afirma ca noile proceduri din acordul vamal nu constituie o blocada economica asupra Transnistriei.

http://basa.md

In timp ce SUA afirma ca noile proceduri din acordul vamal dintre Chisinau si Kiev nu constituie o blocada economica asupra Transnistriei, Duma de Stat a Federatiei Ruse a adoptat o declaratie prin care pretinde ca "masurile de la frontiera sunt sanctiuni economice la adresa Transnistriei".
Intr-o declaratie adoptata vineri de deputatii rusi, se arata ca noul regim vamal la frontiera "Transnistriei cu Ucraina prejudiciaza economia regiunii si poate duce la o catastrofa umanitara".
Scopul acestor masuri, potrivit Rusiei, ar fi sa determine Tiraspolul sa accepte solutionarea problemei prin renuntul la dreptul regiunii la un statut special, reglementat de acorduri internationale. Duma acuza Ucraina si Moldova ca ar tensiona situatia si ar tergiversa procesul de reglementare a diferendului transnistrean. Deputatii rusi s-au aratat nemultumiti de faptul ca Tiraspolul nu a participat la elaborarea noului regim vamal si ca ar fi incalcat memorandumul din 1997.
Duma de stat a Rusiei pledeaza pentru restabilirea vechiului regim vamal si cheama partile sa inceapa consultatii si negocieri asupra acestei probleme.
In acelasi timp, potrivit site-ul Departamentului de Stat SUA, ambasadorul american la OSCE a declarat ca saluta decizia Ucrainei de a implementa acordul vamal semnat la 30 decembrie 2005 cu Republica Moldova si resping acuzatiile potrivit carora implementarea prevederilor documentului ar constitui o blocada economica asupra Transnistriei.
SUA califica noile reguli vamale drept "simple si corecte". "Orice actiune vizand aplicarea legii este binevenita, iar daca activitatile companiilor sunt afectate pentru ca sunt intimidate, ca sa nu respecte legea, atunci orice probleme suferite de societati vor fi din vina responsabililor care incearca sa ocoleasca procedurile stabilite de protocolul vamal", se arata in declaratia citata.
Ambasadorul american la OSCE, Julie Finley a subliniat ca "cele mai recente negocieri cu privire la Transnistria nu au inregistrat progrese pentru ca "partea transnistreana nu a depus nici un efort pentru a negocia cu buna-credinta". Ea a cerut Tiraspolului sa participe la urmatoarea runda de discutii, programate pentru 4-5 aprilie si "sa se pregateasca pentru negocieri serioase".
SUA a mai reafirmat ca solicitarea Statelor Unite, adresata de mai mult timp Rusiei, pentru retragerea fortelor sale din Republica Moldova este "un semnal important catre liderii Transnistrei ca status quo-ul nu va exista la nesfarsit".
Din 3 martie curent Ucraina a acceptat noul regim vamal care prevede exportul produselor transnistrene doar in baza specimenelor vamale moldovenesti. Chisinaul a adoptat in schimb o serie de modificari ale legislatiei pentru crearea unor conditii facilitare pentru agentii economici din regiune.

basarab
2006-03-12 08:14:55

Mii de persoane au protestat la Tiraspol

Mii de persoane au protestat la Tiraspol

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2006/03/060310_miting_tiraspol.shtml

Cateva mii de persoane s-au adunat vineri in Piata Teatrului din Tiraspol, unde au demonstrat impotriva "blocadei economice" impuse de Republica Moldova si Ucraina, prin instituirea controalelor vamale asupra marfrilor transnistrene ce tranziteaza frontiera moldo-ucrainiana.
Numerosi cetateni puteau fi vazuti indreptandu-se incolonati catre miting, dar in piata erau si multi tineri, unii studenti la Universitatea din Tiraspol. De la tribuna s-au tinut discursuri de catre deputati in Sovietul Suprem al autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, dar si de catre reprezentanti ai diferitelor categorii socio-profesionale, pensionari, functionari, studenti, cadre didactice, care s-au solidarizat cu conducerea nistreana si au promis sa nu cedeze in fata "agresiunii" Republicii Moldova.
Pe pancartele din Piata Teatrului puteau fi vazute lozinci precum "NU blocadei" sau "Multumim Rusiei pentru sprijinul acordat", ca si steaguri ale regiunii nistrene si Federatiei Ruse.

Teama de Occident
In discursul oficial de la Tiraspol, ca si in cel al oamenilor de rand, Occidentul, mai ales Uniunea Europeana si Statele Unite, intretin acest conflict, luand partea Republicii Moldova.
Deputatul Grigore Maracuta, fost Presedinte al Sovietului Suprem intre 1990 si 2005, a declarat la BBC ca NATO are un interes important in Republica Moldova, unde autoritatile s-ar pregati sa puna la dispozitie aeroportul militar de la Marculesti pentru aviatia Statelor Unite.
"Stat suveran si independent"
Grigore Maracuta spune ca armata Federatiei Ruse trebuie sa ramana in Transnistria pana la rezolvarea finala a conflictului. Intrebat daca agreaza propunerea unui deputat din Duma de Stat ca regiunea nistreana sa devina parte a Rusiei, deputatul transnistrean a spus ca telul autoproclamatei republici Moldovenesti Nistrene este sa devina un stat suveran si independent.
Grigore Maracuta a mai declarat la BBC ca in 1940, atunci cand Stalin a creat Republica Socialista Sovietica Moldoveneasca, prin alipirea fasiei din stanga Nistrului unei parti a Basarabiei, el nu i-a intrebat pe locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului daca vor sa traiasca impreuna. El a adaugat ca este foarte greu ca acum, dupa 15 ani de conflict sa se mai poata trai intr-un stat comun, fie chiar si unul confederativ.
« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Pila nemuritoare (9936 afisari)
 Procesul "Canalului Mortii" (3835 afisari)
 Farmacistii pot elibera medicamente si fara reteta (1702 afisari)
 Judecatoarea "Voodoo" (1030 afisari)
 Arhiva SIPA, mijloc de santaj (609 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00579 sec.