Ziua Logo
  Nr. 3571 de sambata, 11 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2006-03-11

Comentarii: 93, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Dan Bostan
2006-03-10 22:51:22

Austria

a facut cea mai mare prostie cind i-a luat pe unguri parte la Imperiu.
Pentru ca luindu-i extremistii unguri, si-au pierdut sprijinul celorlalte populatii.
Si cine nu invata din istorie risca sa o repete.
Numai ca de data asta e CE si nu Austria.

Gigi Duru
2006-03-10 23:16:47

Trianon?!

Cei care tot vorbesc de tratatul de la Trianon uita ca Unirea Transilvaniei cu restul Romaniei a fost consecinta vointei romanilor din Transilvania. Daca nu ar fi fost tratatul de la Trianon, Unirea s-ar fi infaptuit mai tarziu, dar tot s-ar fi infaptuit.

zokibis
2006-03-11 00:09:45

Re: Trianon?! Infaptuit?

Eu as formula altfel: Daca Al Doilea Reich si Austro-Ungaria nu ar fi pierdut razboiul (sau razboiul nu ar fi existat) Imperiul numit Austro-Ungaria ar fi devenit o (con-)federatie formata din urmatoarele state:
Austria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Croatia, Bosnia, Transilvania, Dalmatia, Rutenia subcarpatica, Galitia si Vojvodina, la care s-ar fi putut alatura Serbia, Romania si Bulgaria. Si am fi avut Uniune Central Europeana cu 50 de ani mai devreme. Si cu siguranta am fi mers deja de 20-30 de ani pe autostrada Timisoara-Viena si Timisoara ar fi fost cu adevarat "Mica Viena" si nu un oras plin de gropi (in care iti rupi masina) si sugrumat de coruptie. Si Opera din Timisoara ar fi aratat inca ca o miniatura a celei din Viena si nu hidosenia de astazi, iar in Banat ar mai fi trait 200.000 de etnici germani si cu 500.000 mai putin moldoveni si olteni... Ce zici de asta?

nellu
2006-03-11 00:44:27

Negarea Trianonului ?

Din punct de vedere istoric marile imperii au viata scurta si nu conteaza care a fost apartenenta politica/ideologica/economica .
Unirea teritoriala sau politica fara a lua in considerare elementul demografic (natii,religii) au fost viabile numai cand au fost sprijinite pe forta armelor sau teroare (Yugoslavia ,USSR......). Deci exemple vii si actuale din anii "90 se pot vedea fara a face uz de arhive istorice.
Problema Transilvaniei nu difera de alte exemple- nefiind omogenizata etnic si religios in trecut ,ca teritoriu ,elementul de frictiune va ramane inca multe generatii.(rezolvarea fiind aderarea la EU si NATO).
Probabil ca in timpul epocii de aur fostul mare si iubit conducator nu a fost interesat decat de moneda forte dolari sau marci west germane si mai putin de florintul fara valoare al Ungariei- caci practic daca era mai putin "bancher" putea sa rezolve problema etnica/religioasa cum a rezolvat-o cu evreii si germanii pe care i-a vandut. (voluntar sau cu convingeri de epoca respectiva)

Capshunaru
2006-03-11 00:47:28

altul

,iata inca unul ce-si zice in sinea lui ''de-al nostru'' si vede totul pana sub talpile lui si nimic mai mult, parese ca si el este un mic moldovean sau oltean in ochiii altora.
Si asta e un extremist mioritic care vede vinovatiii peste munti si zari.
Oare ce ne-am fi facut cu acesti concetateni de traiam intr-o tara cu jumatate din populatie de culoare (adica negri si nu.....concetateni)?

patriot
2006-03-11 00:55:17

Re: Trianon?! Infaptuit?

amica
2006-03-11 01:11:45

Re: Trianon?! Infaptuit? - zokibis

Vasile Teodorovici
2006-03-11 01:46:25

Re: Trianon?! Infaptuit?/cu o portie de red bull

L.Nielsen
2006-03-11 03:15:42

Negarea Trianonului..........oare?

Intunericul naste monstrii si ora tarzie la care postez ar putea constitui o explicatie ptr .ceea ce urmeaza sa scriu.
Sarbatoarea din 15 martie 2006 are ca scop doar negarea Trianonului si declararea ,,tinutului secuiesc" unul autonom teritorial ?(si mai la urma...cultural!)
Data fiind ,,inteligenta organizatorilor"dati-mi voi sa am indoieli.Rezultatul dorit ar constitui un tel mult prea indepartat ptr o desfasurare de forte atat de rafinat provocatoare si indraznete politic(vezi demersurile dlui Frunda ! etc)
Nu se doreste oare provocarea unui conflict etnic gen Tg.Mures 1990 ?!adica o NOUA RASTURNARE DE IMAGINE a Romaniei cu putin timp inainte de raportul de tara? asa ca sa-i mai speriem odata pe ,,europeni" cu salbaticia noastra?
Imi doresc sa nu fie asa dar ptr.orice eventualitate e mai sanatos ca romanii sa nu se lase prinsi in acest ,,csardas"si sa stea linistiti la casele lor.La urma urmelor ,,INDIFERENTA"e raspunsul cel mai eficace si mai usturator ce se poate oferi intr-o asemenea situatie.
Daca ari fi doar atat ar fi ca mereu si nimic mai mult.Dar nu stiu de ce ,in acest an ,,acest subiect"menit sa intarate spiritele are o voce mai revendicativ-stridenta decat in alti ani.

(I)rationalul
2006-03-11 04:21:53

Re: Trianon?! Infaptuit?

(I)rationalul
2006-03-11 04:23:11

Re: Trianon?! Infaptuit? - zokibis

FB
2006-03-11 05:46:02

Re: Trianon?! Infaptuit? te inseli

unchiuletul
2006-03-11 08:38:12

Bun articol

Sunt bune asemenea date pentru a sti tot Romanul cu ce " se mananca" iredentismul. Pacat ca avem guvernanti pentru care ciolanul Puterii este mai dulce decat PATRIA. Trebuie facut ceva. DESTEAPTA-TE ROMANE.

ionion
2006-03-11 08:39:37

mesaj pt Ungaria :

* a se analiza provebul : vrabia malai viseaza !
* ne sunteti datori 3 milioane de Euros !
* secuii sunt tot atat de liberi cat romanii, iar
ca membru al EU secuiul oricand va fi posibil
sa se mute in Ungaria fara nici un fel de formalitati.
* de Romania sa nu va atingeti !

vladimirescu t.
2006-03-11 09:59:27

Re: Austria

La 2006-03-10 22:51:22, Dan Bostan a scris:

> a facut cea mai mare prostie cind i-a luat pe unguri parte la
> Imperiu.
> Pentru ca luindu-i extremistii unguri, si-au pierdut sprijinul
> celorlalte populatii.
> Si cine nu invata din istorie risca sa o repete.
> Numai ca de data asta e CE si nu Austria.
perfect adevarat. Cea mai mare greseala a UE a fost primirea ungariei.
ungaria este singura tara care foloseste in cadrul UE cuvinte ca : minoritati, asimilare fortata, autonomie. Sunt singurii care au eliberat acte de identitate pt. etnicii lor.(bineinteles unde li sa permis)
unicul scop al acestor carti de identitate a fost "justificarea cererilor de sponzorizare de la UE pt etniciimaghiari di afara granitelor"
au facut o gramada de bani,si fac in continuare, pe carca maghiarilor sau secuilor(dezinformati si manipulati de budapesta) din romania.
ungaria este unicul sustinator al legilor pt. minoritati cu drepturi colective!
cu alte cuvinte cer si inpun cu un tupeu murdar niste lucruri care nici ei nu leau aplicat si nici nu au de gand.
au minoritatile reprezantant in parlamentul ungar?
exista autonomie culturala pt minoritati?
sunt scoli cu PREDARE in limba minoritara (romana)?
raspunsul este NU.

malu_
2006-03-11 11:52:36

Re: Trianon?! Infaptuit? te inseli

Eu sunt moldovean (iesean) si am si prieteni de prin harghita, unguri, si mai am si prieteni olteni si prieteni banateni, care, ciudat nu mi-au reprosat pana acuma ca sunt moldovean. Sincer nu inteleg ce e rau in asta, cum nu inteleg ce e rau in a fi ungur in romania. Oamenii normali isi vad de viata, comunica intre ei, indiferent de "barierele" etnice sau religioase, insa prosti sunt peste tot in lumea asta, chiar si in timisoara, dupa cum vad.

gespit
2006-03-11 11:56:39

Trianon a fost tragedia Europei Centrala

Tratatul de la Trianon a adus multe drame ptr. majoritatea popoarele care traiesc in aceasta zona a Europei. Sa vedem tarile care fost create de catre acest Tratat, Regatul Sarbo-Croat-Slovena (Iugoslavia), Cehoslovacia, ce s-a intamplat ce ele? S-au destramat, unele cu foarte multe tragedii...De ce? Ptr. ca au fost state artificiale! Deci Trianonul nu e numai tragedia maghiarilor, ci ai mai multe natiuni! Inteleg ca ptr. romani inseamna o bucurie imensa. Ce natie n-ar fi bucuros daca teritoriul sau ar fi aproape dublat, cu bogatii subterane extraordinare? Dar incercati sa vedeti mai obiectiv, cum s-au evoluat lucrurile din cauza tratatului. Sa nu uitam nici faptul ca al II. razboi mondial a fost cauzata intr-o parte si de acest tratat, care n-a rezolvat nicidecum problema etniilor Europei Centrala.

gespit
2006-03-11 12:16:43

ptr.vladimirescu t.

gespit
2006-03-11 12:18:22

ptr.vladimirescu t. 1.

gespit
2006-03-11 12:26:46

ce a devenit Ziua?

Citesc articolele recente din Ziua, ca si comentariile si ma intreb, daca nu s-a infratit oare cu ziarul Romania Mare a lui Vadim?! Nu observati ca dispare incet cu incet atitudinea si gandirea europeana, si deveniti tot mai nationalisti! E trist!

Autonomiatorul
2006-03-11 13:29:50

Corect a permis autodeterminarea...mai putin a natiuni maghiare.

"Actiunile politice maghiare au o singura tema: negarea Tratatului de la Trianon din 1920 - tratat care a permis natiunilor diferite din cadrul Imperiului Austro-Ungar sa-si caute singure drumul in lume"

PENTRU CA SA NU-MI SPUNA MIE NIMENI CA ESTE AUTODETERMINARE ACOLO UNDE ALTI ITI DECID SOARTA

SI TOTODATA ESTE CLAR SI DIN RECENSAMINTELE ROMANESTI CA IN 1920 IN ARDEAL ERAU DOAR 52% ROMANI

Thoranx
2006-03-11 14:05:18

Re: Trianon?! Infaptuit? te inseli

La 2006-03-11 11:52:36, malu_ a scris:

> Eu sunt moldovean (iesean) si am si prieteni de prin harghita, unguri,
> si mai am si prieteni olteni si prieteni banateni, care, ciudat nu
> mi-au reprosat pana acuma ca sunt moldovean. Sincer nu inteleg ce e
> rau in asta, cum nu inteleg ce e rau in a fi ungur in romania.
> Oamenii normali isi vad de viata, comunica intre ei, indiferent de
> "barierele" etnice sau religioase, insa prosti sunt peste
> tot in lumea asta, chiar si in timisoara, dupa cum vad.
>

Echilibrarea etnica a Transilvaniei de catre comunisti a fost o miscare in paralel cu teoria continuitatii elaborata de Daicovici, oferind substratul acestei teorii, potrivit careia dacii si romanii blablabla. Legenda comunista adusa la rang de crez national. Nimic rau in asta, fiecare cred in ce vrea. Noi, ungurii, credem in altceva. Credem ca nu a fost corecta aceasta "miscare de trupe", nu a fost corecta comasarea universitatii Bolyai cu universitatea Babes chiar in zorii erei comuniste. Si cine urla segregare e ori securist, ori comunist, ori tampit. Oare mergem la aceleasi biserici duminica? Oare dansam aceleasi dansuri populare? Nu cred. Atunci nu vad de ce ar trebui NEAPARAT sa mergem la acelesasi scoli. Sa-mi explice cineva care e logica acestei duplicitati. Cand convine statului se poate "segrega", cand nu, nu.
Si sa nu mai discutam de multiculturalitate cand in Universitatea Babes-Bolyai nu exista nici o sala denumita dupa un om de stiinta maghiar sau dupa un -ex-rector samd. Si nu exista nici o inscriptie nici in maghiara nici in germana nici in ebraica.
Multiculturalism my ass!!! Praf in ochi. Si minciuna. Astea sunt temeliile statalitatii romanesti din ziua de azi. Nu numai in pruivinta problemelor etnice.. Si asta o stie fiecare cetatean cu scaun la cap si cu fisa fiscala in mana.

Thoranx
2006-03-11 14:19:30

Re: mesaj pt Ungaria :

La 2006-03-11 08:39:37, ionion a scris:

> * a se analiza provebul : vrabia malai viseaza !
> * ne sunteti datori 3 milioane de Euros !
> * secuii sunt tot atat de liberi cat romanii, iar
> ca membru al EU secuiul oricand va fi posibil
> sa se mute in Ungaria fara nici un fel de formalitati.
> * de Romania sa nu va atingeti !
>

Proverbe vrei?
Ragetul magarului nu se aude in ceruri... :)))
De cata infumurare e nevoie sa poti scrie un mesaj ca al tau, ionion? :)))

Iodemicus
2006-03-11 15:13:58

Uite ce zic de asta - raspuns lui Zokibis

Iodemicus
2006-03-11 15:20:16

mai nervosule, ma ca cam superi Re: Trianon?! Infaptuit? te inseli -

Mache
2006-03-11 15:35:08

Re: Corect a permis autodeterminarea...mai putin a natiuni maghiare.

vladimirescu t.
2006-03-11 16:02:18

Re: ce a devenit Ziua?

La 2006-03-11 12:26:46, gespit a scris:

> Citesc articolele recente din Ziua, ca si comentariile si ma intreb,
> daca nu s-a infratit oare cu ziarul Romania Mare a lui Vadim?! Nu
> observati ca dispare incet cu incet atitudinea si gandirea europeana,
> si deveniti tot mai nationalisti! E trist!
>


PATRIOT stimate gespit din ardeal!!
Acesta e cuvantul care il cautai si ti-a scapat! :))

Thoranx
2006-03-11 16:15:16

Re: Corect a permis autodeterminarea...mai putin a natiuni maghiare.

La 2006-03-11 15:35:08, Mache a scris:

Nu uita ca la 1918 consiliul national german si
> adunarea svabilor dunareni, au votat ca si romanii Unirea cu RO (in
> adunari separate). Toate comunitatie transilvane erau satule de
> isteria maghiara (exceptie ungurii, secuii si tiganii care au mers pe
> unirea cu HU).
>
> Voua statul roman va oferit timp de doi ani dupa Unire sansa de a
> decide unde doriti sa traiti (perioada optantilor), in RO sau in HU.

Mda. Cred totusi ca ceva nu e in regula cu optiunea sasilor si svabilor, din moment ce s-au cam saturat de prietenia cu RO si s-au tirat in D.
Nu-ti da de gandit? :))
Apoi mie nu mi-a oferit nimeni timp pentru optiuni, asa ca ia nu mai confunda tu ziua de azi cu cea trecuta de amu aproape 100 de ani.
Stii, atunci nici nu erau avioane, si multe altele.
Vrei sa te intorci acolo, bre?
Go well, go Shell.
Dar pe noi lasa-neeee, lasa-neeee.... :))))

vladimirescu t.
2006-03-11 17:07:29

Re: ptr.gespit

La 2006-03-11 12:16:43, gespit a scris:

> Tu gandesti cand scrii? Cum poti sa scrii atatea neadevaruri?
> Sa le luam pe rand:
> 1. "ungaria este singura tara care foloseste in cadrul UE
> cuvinte ca : minoritati, asimilare fortata, autonomie" - in UE
> exista in mai multe tari minoriati etnice, care au chiar si autonomie
> teritoriala, sau dupa parerea ta Finlanda, Italia, Spania, Marea
> Britanie, Belgia nu fac parte din UE?
>
> 2. "Sunt singurii care au eliberat acte de identitate pt. etnicii
> lor.(bineinteles unde li sa permis) unicul scop al acestor carti de
> identitate a fost "justificarea cererilor de sponzorizare de la
> UE pt etniciimaghiari di afara granitelor" - Fiecare stat
> cauta o modalitate ptr. a ajuta in afara granitelor sale pe cei care
> vorbesc aceeasi limba, sau care apartin aceeasi natiuni. In cazul
> Frantei vezi practica francofoniei, Romania de dubla cetatenie
> cetatenilor Moldovei, Slovacia si Grecia au dat carti de identitate
> etc.
>
> 3. "ungaria este unicul sustinator al legilor pt. minoritati cu
> drepturi colective! cu alte cuvinte cer si inpun cu un tupeu murdar
> niste lucruri care nici ei nu leau aplicat si nici nu au de gand.
> au minoritatile reprezantant in parlamentul ungar?
> exista autonomie culturala pt minoritati?
> sunt scoli cu PREDARE in limba minoritara (romana)?
> raspunsul este NU. " - In Ungaria exista autonomie culturala al
> minoritatilor, chiar si ptr. romani, cea ce Romania nu vrea se ne
> acorda. Se numesc Autoguvernari. E adevarat ca minoritatile nu sunt
> repezentati in parlament, dar este in desfasurare rezolvarea acestei
> probleme. E foarte dificil, caci Parlamentul ungar e unicameral, si
> de pilda in situatia actuala - procentul opozitei si al majoritatii e
> 49% la 51%- minoritatile ar fi balantul intre putere si opozitie, cea
> ce n-ar conveni nici chiar minoritatilor ca intotdeauna sa fie in
> mijlocul discutiei polititcii interne. In Romania e altfel, caci in
> Camera Deputatilor sunt reprezentatii minoritatilor, dar avem si un
> Senat, unde ei nu sunt reprezentati.
>
>
> La 2006-03-11 09:59:27, vladimirescu t. a scris:
>
> > La 2006-03-10 22:51:22, Dan Bostan a scris:
> >
> > > a facut cea mai mare prostie cind i-a luat pe unguri parte la
> > > Imperiu.
> > > Pentru ca luindu-i extremistii unguri, si-au pierdut sprijinul
> > > celorlalte populatii.
> > > Si cine nu invata din istorie risca sa o repete.
> > > Numai ca de data asta e CE si nu Austria.
> > perfect adevarat. Cea mai mare greseala a UE a fost primirea
> > ungariei.
> > ungaria este singura tara care foloseste in cadrul UE cuvinte ca :
> > minoritati, asimilare fortata, autonomie. Sunt singurii care au
> > eliberat acte de identitate pt. etnicii lor.(bineinteles unde li sa
> > permis)
> > unicul scop al acestor carti de identitate a fost "justificarea
> > cererilor de sponzorizare de la UE pt etniciimaghiari di afara
> > granitelor"
> > au facut o gramada de bani,si fac in continuare, pe carca maghiarilor
> > sau secuilor(dezinformati si manipulati de budapesta) din romania.
> > ungaria este unicul sustinator al legilor pt. minoritati cu drepturi
> > colective!
> > cu alte cuvinte cer si inpun cu un tupeu murdar niste lucruri care
> > nici ei nu leau aplicat si nici nu au de gand.
> > au minoritatile reprezantant in parlamentul ungar?
> > exista autonomie culturala pt minoritati?
> > sunt scoli cu PREDARE in limba minoritara (romana)?
> > raspunsul este NU.
> >
> >
> >
> pt.1. Hai sa fim mai obiectivi domnu... gespit din ardeal:-) :
-Nu am negat axistenta altor minoritati in UE si nici existenta unor autonomii din cadrul ei dar trebuie sa sti caautonomiile existente in UE nu au subminat niciodata integritatea teritoriala si siguranta statului in cadrul caruia sau infaptuit si eventuali lor reprezentanti in organismele statului nu au sabotat niciodata bunul mers al acestor organisme (guvern,parlament,senat etc.) si ce este si mai important toti minoritarii STIU SA VORBEASCA SI SA SCRIE IN LIMBA OFICIALA A TARII . sti............ lege pt dreptul de as-i folosi limba materna este, dar asta NU ii da dreptul minoritarului sa ignore limba oficiala!!
>
>pt.2." cauta o modalitate ptr. a ajuta in afara granitelor sale pe cei care
> vorbesc aceeasi limba, sau care apartin aceeasi natiuni"
Sa caute ! E dreptul sau! Dar cum o face? Cu minciuni si cu prostirea etnicilor, care din lipsa de cultura si monolingvism pun botu la vrajeli ieftine care au cu totul alt scop pt. cei care propaga aceste "ajutoare"
-acordarea de cetatenie e una si acordare de CI care justifica aparteneta la o minoritate e alta!!!!!!!!!
-treaba cu cetatenia (5decembrie 2004) sper ca o stii.
-Cine a fost mai elegant romania care a tacut si a facut (inca din 1990) sau ungaria care a facut tam-tam si.............. a aratat adevarata fata catre unguri din afara granitelor???
pt.3 "E foarte dificil, caci Parlamentul ungar e unicameral, si
> de pilda in situatia actuala - procentul opozitei si al majoritatii e
> 49% la 51%- minoritatile ar fi balantul intre putere si opozitie, cea
> ce n-ar conveni nici chiar minoritatilor ca intotdeauna sa fie in
> mijlocul discutiei polititcii interne."
-UDMR nu este( a fost) 16 ani tot un fel de limba a cantarului??????
- de unde sti tu ce ar convine minoritatilor ( 13 la numar!!! ) din ungaria??????
-ai vorbit cumva cu vreunu, ma indoiesc?????!!!!
-daca nu vor sa asigure cadru legal reprezentantei minoritatilor in parlament sa scoata din CONSTITUTIE acest paragraf, care le creaza aceasta OBLIGATIE, si sa nu mai defileze cu ea la UE.


Cunosti diferenta dintre acordarea de " drepturi colective" si "drepturi individuale" pe baze etnice?
Singurul lucru bun care la facut pe plan extern guv. nastase este ca in 2003 a reusit sa schimbe cuvantul colectiv cu cel individual la UE!!!!!!!!!!!
PS.:
DACA GASESTI VRE-UN ROMAN IN AUTOGUVERNARII .................PREZINTAMIL SI MIE SAI STRANG MANA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mache
2006-03-11 17:33:08

Re: Trianon a fost tragedia Europei Centrala

Nitu Rodica
2006-03-11 17:39:29

Re: Corect a permis autodeterminarea...mai putin a natiuni maghiare.

Thoranx
2006-03-11 19:03:25

Re: Corect a permis autodeterminarea...mai putin a natiuni maghiare.

La 2006-03-11 17:39:29, Nitu Rodica a scris:


> Aici nu ai dreptate si am observat ca si alta data ai facut asa :
> cand iti convine tie ,ca argument, te duci si cu o mie de ani in
> urma, cand nu iti convine, zici ca acum: ,,nu confunda ziua de azi cu
> cea trecuta".Cand ai dreptate?

Intotdeauna... :)))
Un exemplu ar fi edificator, totusi.

Argumentele mele sunt aduse intotdeauna in favoarea convietuirii, pentru o Romanie secularizata, prospera, liberala si pasnica.
Asta-mi doresc, de ce as sustine altceva????
Chiar daca fac referiri la istorie asta nu inseamna ca ma bazez pe ea.
Poate de aici si confuzia.

Thoranx
2006-03-11 19:14:17

mai nervosule, ma ca cam superi // Ei, si??? :))) De asta nu pot eu dormi

noaptea...

Mache
2006-03-11 19:22:40

Re: Trianon?! Infaptuit? te inseli

Autonomiatorul
2006-03-11 19:54:08

Mache de ce te situezi langa subect? Eu vorbeam despre recensamantul de dupa Trinon

zokibis
2006-03-11 20:06:59

Re: Autodeterminare, moldoveni si olteni - pt. amica

Datele recensemintului din 1911 si celui din 1999 (cred) arata o crestere procentuala mare a populatiei romanesti in Transilvania. Aceeasi situatie e valabila si pentru Vojvodina. Cresterea nu e prin spor natural ci prin influx de populatie din zone mai sarace. In ambele provincii s-a produs un dezechilibru etnic care a provocat deteriorarea traditiilor locale ale comunitatilor din cele doua regiuni.
Imi amintesc bunica care imi zicea ca astazi nu spala rufe pentru ca e sarbatoare la Catolici (maghiari si germani) si trebuie sa le respectam obiceiurile pentru ca si "ei" sa le respecte pe ale noatre. In schimb vecinul moldovean spala la greu si pentru ca era prost crescut ci pentru ca nu cunostea traditia locului... Asta am vrut sa zic despre venirea moldovenilor si oltenilor in Banat! Banatul este la fel ca orice alta regiune a Romaniei: lipsa de respect pentru traditia minoritarilor, coruptie, gropi, mizerie...

Autonomiatorul
2006-03-11 20:25:32

zokibis imi creste inima cand vad ca nu sunt singur pe forum

Paul din Ohio
2006-03-11 20:27:09

Re: Mai autonomule, tu uiti

ca intre 1870 si 1910 (dupa recensamintele unguresti) s-au stabilit in Transilvania peste 800.000 de unguri din afara Transilvaniei.La 2006-03-11 19:54:08, Autonomiatorul a scris:

> facut de romani unde se arata clar ca romanii erau in ardeal doar 52%
>
> punct
>
> azi sunt peste 75%
>
> restul e gargara
>
>
> La 2006-03-11 15:35:08, Mache a scris:
>
> > Mosule la recensamintele de imediat dupa 1900, procentul ungurilor din
> > TOATA Ungaria trecea cu greu peste 44% dupa ce guvernantii maghiari
> > trecusera toti tiganii si evreii ca unguri (pe motiv ca nu exista o
> > natiune evreiasca ci doar religia mosaica, iar in privinta tiganilor
> > nici nu s-au obosit sa dea explicatii). Spre nemultumirea
> > autoritatilor de la Viena, o parte din germani fusesera de asemenea
> > declarati unguri, asa fara nici o explicatie. Cum ai fi vrut sa
> > supravietuiasca ungaria cand peste 60%-70% din populatia ei ura
> > notiunea de stat maghiar?
> >
> > Pentru informarea ta, de la primele recensaminte austriece de la 1770
> > si pana in 2002 proportia romanilor din Transilvania nu a scazut
> > niciodata sub 60% (azi ~75%) iar ungurii nu au trecut niciodata peste
> > 25% (azi ~20%). Nu uita ca la 1918 consiliul national german si
> > adunarea svabilor dunareni, au votat ca si romanii Unirea cu RO (in
> > adunari separate). Toate comunitatie transilvane erau satule de
> > isteria maghiara (exceptie ungurii, secuii si tiganii care au mers pe
> > unirea cu HU).
> >
> > Voua statul roman va oferit timp de doi ani dupa Unire sansa de a
> > decide unde doriti sa traiti (perioada optantilor), in RO sau in HU.
> > Abia dupa cei doi ani s-au introdus vizele pentru maghiari. Cei ce NU
> > au plecat (adica marea majoritate) au depus juramantul de credinta si
> > au primit cetatenia romana, cu drepturile si obligatiile impuse de
> > aceasta. Nici azi nu va opreste nimeni sa va mutati in Ungaria daca
> > atmosfera din RO nu va prieste. Deci dreptul al autodeterminare
> > exista si a existat.
> >
> > La 2006-03-11 13:29:50, Autonomiatorul a scris:

> >
> > > "Actiunile politice maghiare au o singura tema: negarea
> > > Tratatului de la Trianon din 1920 - tratat care a permis natiunilor
> > > diferite din cadrul Imperiului Austro-Ungar sa-si caute singure
> > > drumul in lume"
> > >
> > > PENTRU CA SA NU-MI SPUNA MIE NIMENI CA ESTE AUTODETERMINARE ACOLO UNDE
> > > ALTI ITI DECID SOARTA
> > >
> > > SI TOTODATA ESTE CLAR SI DIN RECENSAMINTELE ROMANESTI CA IN 1920 IN
> > > ARDEAL ERAU DOAR 52% ROMANI
> > >
> >
> >
>
>

Paul din Ohio
2006-03-11 20:27:55

Re: zokibis imi creste inima cand vad ca nu sunt singur pe forum. Pai da, tu si KGBistii

Nu se putea altfel.La 2006-03-11 20:25:32, Autonomiatorul a scris:

> da' las' ca ne fac astia maghiari imediat fara sa fim
>
> La 2006-03-11 20:06:59, zokibis a scris:
>
> > Datele recensemintului din 1911 si celui din 1999 (cred) arata o
> > crestere procentuala mare a populatiei romanesti in Transilvania.
> > Aceeasi situatie e valabila si pentru Vojvodina. Cresterea nu e prin
> > spor natural ci prin influx de populatie din zone mai sarace. In
> > ambele provincii s-a produs un dezechilibru etnic care a provocat
> > deteriorarea traditiilor locale ale comunitatilor din cele doua
> > regiuni.
> > Imi amintesc bunica care imi zicea ca astazi nu spala rufe pentru ca e
> > sarbatoare la Catolici (maghiari si germani) si trebuie sa le
> > respectam obiceiurile pentru ca si "ei" sa le respecte pe
> > ale noatre. In schimb vecinul moldovean spala la greu si pentru ca
> > era prost crescut ci pentru ca nu cunostea traditia locului... Asta
> > am vrut sa zic despre venirea moldovenilor si oltenilor in Banat!
> > Banatul este la fel ca orice alta regiune a Romaniei: lipsa de
> > respect pentru traditia minoritarilor, coruptie, gropi, mizerie...
> >
>
>

amica
2006-03-11 20:31:04

Re: Autodeterminare, moldoveni si olteni - pt. amica

Hai sa-ti spun o istorie din Canada, unde poti spune intr-adevar ca ai de-a face cu minoritati si despre care nu poti spune in nici un caz ca nu e o tara democrata.
Canada are ca litera de lege "Canadian charter of rights and freedom" peste care nu indrazneste nimeni sa treaca.
Acum, hai sa vezi intimplare cu drepturile minoritatilor.
La o scoala in Quebec, un elev sikh vine la scoala cu kirpanul la el (kirpanul este un cutit traditional lung cam de 10 cm si incovioat la un capat, tinut intr-o teaca). El trebuie sa vina cu kirpanul la el pentru ca este obligatoriu in religia lui. Directiunea scolara nu il lasa la cursuri cu cutitul. Elevul face plangere la Comisia scolara care considera ca acest kirpan este arma alba.
Elevul cu parintii si comunitatea sikh dau in judecata Comisia scoala si ce sa vezi: castiga! Conform chartei canadiene care consfinteste dreptul la religia fiecaruia.
Parintii colegilor respectivului elev sikh sar in sus de nemultumire, considera copiii lor in pericol.In urma unui sondaj de opinie se constata ca populatia a ajuns la concluzia ca MAJORIATEA DEVINE NEDREPTATITA CAND SE TINE CONT NUMAI DE DREPTUL MINORITATII si ca ar trebui aduse modificari chartei. Ce zici?
PS : Acum, aceeasi comunitate sikh are din nou probleme cu o institutie. Administratia portuara din Montreal, care are o lege de protectia muncii si anume ca in interiorul portului nu ai voie sa mergi fara casca de protectie. Sikhs -ii nu pot merge cu casca pentru ca in religia lor ei sunt obligati sa poarte TURBAN.

amica
2006-03-11 20:36:55

Re: pt AUTONOMIATORUL din Va faceti de ras in UE

Macar aia care sunt maghiari au o scuza (si anume interesul) cand expun idei d-astea. Tu...

Paul din Ohio
2006-03-11 20:46:05

Re: Mai autonomule, tu uiti. Si mai uiti

ca dupa Trianon, multi (foarte multi) netranslvaneni unguri au ales de bunavoie sa se intoarca in Ungaria. Mai calibreaza-ti si tu propaganda dupa FAPTE. La 2006-03-11 20:27:09, Paul din Ohio a scris:

> ca intre 1870 si 1910 (dupa recensamintele unguresti) s-au stabilit in
> Transilvania peste 800.000 de unguri din afara Transilvaniei.La
> 2006-03-11 19:54:08, Autonomiatorul a scris:
>
> > facut de romani unde se arata clar ca romanii erau in ardeal doar 52%
> >
> > punct
> >
> > azi sunt peste 75%
> >
> > restul e gargara
> >
> >
> > La 2006-03-11 15:35:08, Mache a scris:
> >
> > > Mosule la recensamintele de imediat dupa 1900, procentul ungurilor din
> > > TOATA Ungaria trecea cu greu peste 44% dupa ce guvernantii maghiari
> > > trecusera toti tiganii si evreii ca unguri (pe motiv ca nu exista o
> > > natiune evreiasca ci doar religia mosaica, iar in privinta tiganilor
> > > nici nu s-au obosit sa dea explicatii). Spre nemultumirea
> > > autoritatilor de la Viena, o parte din germani fusesera de asemenea
> > > declarati unguri, asa fara nici o explicatie. Cum ai fi vrut sa
> > > supravietuiasca ungaria cand peste 60%-70% din populatia ei ura
> > > notiunea de stat maghiar?
> > >
> > > Pentru informarea ta, de la primele recensaminte austriece de la 1770
> > > si pana in 2002 proportia romanilor din Transilvania nu a scazut
> > > niciodata sub 60% (azi ~75%) iar ungurii nu au trecut niciodata peste
> > > 25% (azi ~20%). Nu uita ca la 1918 consiliul national german si
> > > adunarea svabilor dunareni, au votat ca si romanii Unirea cu RO (in
> > > adunari separate). Toate comunitatie transilvane erau satule de
> > > isteria maghiara (exceptie ungurii, secuii si tiganii care au mers pe
> > > unirea cu HU).
> > >
> > > Voua statul roman va oferit timp de doi ani dupa Unire sansa de a
> > > decide unde doriti sa traiti (perioada optantilor), in RO sau in HU.
> > > Abia dupa cei doi ani s-au introdus vizele pentru maghiari. Cei ce NU
> > > au plecat (adica marea majoritate) au depus juramantul de credinta si
> > > au primit cetatenia romana, cu drepturile si obligatiile impuse de
> > > aceasta. Nici azi nu va opreste nimeni sa va mutati in Ungaria daca
> > > atmosfera din RO nu va prieste. Deci dreptul al autodeterminare
> > > exista si a existat.
> > >
> > > La 2006-03-11 13:29:50, Autonomiatorul a scris:
>
> > >
> > > > "Actiunile politice maghiare au o singura tema: negarea
> > > > Tratatului de la Trianon din 1920 - tratat care a permis natiunilor
> > > > diferite din cadrul Imperiului Austro-Ungar sa-si caute singure
> > > > drumul in lume"
> > > >
> > > > PENTRU CA SA NU-MI SPUNA MIE NIMENI CA ESTE AUTODETERMINARE ACOLO UNDE
> > > > ALTI ITI DECID SOARTA
> > > >
> > > > SI TOTODATA ESTE CLAR SI DIN RECENSAMINTELE ROMANESTI CA IN 1920 IN
> > > > ARDEAL ERAU DOAR 52% ROMANI
> > > >
> > >
> > >
> >
> >
>
>

Jora din Carpati
2006-03-11 21:10:46

Re: Autodeterminare, moldoveni si olteni - pt. amica

serios-glumetul
2006-03-11 21:14:34

Cum i ba treaba cu Trianonu?

Fara mincuni! Vreau adevarul!

Gigi Duru
2006-03-11 21:31:33

Re: Trianon?! Infaptuit?

Gigi Duru
2006-03-11 21:33:50

Re: Corect a permis autodeterminarea...mai putin a natiuni maghiare.

Paul din Ohio
2006-03-11 21:34:26

Re: Trianon?! Infaptuit? Da dar

zokibis nu este roman. El este rus din Basarabia.La 2006-03-11 21:31:33, Gigi Duru a scris:

> Trist de tot ca un asfel de mesaj vine de la un timisorean. Stiam ca
> Banatul e fruntea Tarii. Eu, ca roman, nu mi-as schimba
> nationalitarea pentru o autostrada. Am fost de 15 ori la Viena (sic)
> si am toata admiratia pentru austrieci. Dar nu-mi spune ca noi suntem
> corupti de la natura si ei sunt incoruptibili, ca astea-s povesti
> pentru copii. Nu uita ca mazgalelile facute pe picturile de la
> Voronet sunt facute tot de niste austrieci.
>
> Inteleg ca daca s-ar face azi o autostrada spre Timisoara si s-ar
> astupa gropile ai redescoperi ca esti roman. Tot e bine...
>
> La 2006-03-11 00:09:45, zokibis a scris:
>
> > Eu as formula altfel: Daca Al Doilea Reich si Austro-Ungaria nu ar fi
> > pierdut razboiul (sau razboiul nu ar fi existat) Imperiul numit
> > Austro-Ungaria ar fi devenit o (con-)federatie formata din
> > urmatoarele state:
> > Austria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Croatia, Bosnia,
> > Transilvania, Dalmatia, Rutenia subcarpatica, Galitia si Vojvodina,
> > la care s-ar fi putut alatura Serbia, Romania si Bulgaria. Si am fi
> > avut Uniune Central Europeana cu 50 de ani mai devreme. Si cu
> > siguranta am fi mers deja de 20-30 de ani pe autostrada
> > Timisoara-Viena si Timisoara ar fi fost cu adevarat "Mica
> > Viena" si nu un oras plin de gropi (in care iti rupi masina) si
> > sugrumat de coruptie. Si Opera din Timisoara ar fi aratat inca ca o
> > miniatura a celei din Viena si nu hidosenia de astazi, iar in Banat
> > ar mai fi trait 200.000 de etnici germani si cu 500.000 mai putin
> > moldoveni si olteni... Ce zici de asta?
> >
>
>

Vrancean
2006-03-11 22:28:06

www.wikipedia.org

Instructiva citirea tuturor comentariilor.
Dintre cei pro si contra, putini cunosc adevarata istorie.
Unde ne putem duce sa citim adevaruri?
www.wikipedia.org
De curind am citi intr-un raport german:
intre granitele rgatului ungar la data trianonului, populatia maghiara reprezenta 29%, Restul: romania, slovaci, tigani, evrei etc. Era normal sa se destrame. Ce vor secuii este o utopie nebuna.
Intrebarea este cine si de ce sint atitati si incurajati (finaciar).
SRI ce parere are? Sa ne citeasca niste rapoarte de-a lor.
Vom intelege mai bine situatia.

zokibis
2006-03-11 22:36:34

Re: Mai autonomule, tu uiti

Asta cu 800000 de maghiari mutati in Transilvania de unde ai scos-o? Din cartea de istorie a fascistului Iosif Dragan?
Inca ceva! NU CONFUNDATI ARDEALUL CU BANATUL. Nu ma faceti ardelean ca ma jigniti...

frinaru
2006-03-11 23:26:18

Cind am fost MARI si TARI,nimeni nu sufla

Unification of Transylvania and Hungary


In 1863 Franz Joseph convened the Transylvanian Diet. Hungarian deputies boycotted the session because Franz Joseph had not convened it in accordance with the 1848 laws, and Romanian and German deputies held the majority. The rump Diet passed laws that underscored Transylvania's autonomy and equal status for the Romanian, Hungarian, and German languages. Transylvania's Romanians at last joined the Magyars, Szeklers, and Germans as the fourth Transylvanian "nation," and the Romanian Orthodox Church became a received religion. Franz Joseph later permitted Transylvania's Orthodox Church to separate from the Serbian Patriarchate. Romanian literary figures soon founded the Association for the Cultivation of Romanian Language and Literature, which became a focal point of Romanian cultural life in Transylvania.

Romanians enjoyed equal status in Transylvania for only a short time. The need to shore up the weakening empire pressed Vienna toward compromise with Budapest. In 1865 Franz Joseph convened a second Transylvanian Diet, this time with a Hungarian majority, which abrogated the 1863 legislation and endorsed unification of Hungary and Transylvania. Defeat at the hands of Prussia in 1866 further revealed Austria's weakness, and in 1867 Franz Joseph agreed to the Ausgleich, a compromise whereby Austria and Hungary joined to form the Dual Monarchy--two sovereign states with a unified foreign policy.Source: U.S. Library of Congress

     Pagina  din 2      Pagina urmatoare

« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Pila nemuritoare (9936 afisari)
 Procesul "Canalului Mortii" (3835 afisari)
 Farmacistii pot elibera medicamente si fara reteta (1702 afisari)
 Judecatoarea "Voodoo" (1030 afisari)
 Arhiva SIPA, mijloc de santaj (609 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00997 sec.