Ziua Logo
  Nr. 3539 de joi, 2 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »

Cultura

2006-02-02

Comentarii: 13, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Oriana
2006-02-02 01:07:31

divagatie paralela cu "svab imputit"

preluata de la o situatie deplorabila, cateva decenii in urma, raportata la situatia de acum in Europa. Consider JUST, ca intr-o SCOALA germana sa se vorbeasca excluziv lb. tarii, lb. germana, de asta isi trimit parintii odraslele la scoala - ca sa invete, nu ca sa se dezvete.

Sunt multe alte scoli private, engleze, americane, franceze, unde cine poate - vorbesc de finante - isi poate trimite odraslele, daca de asta vorbim.

Daca insa corespondentul din Germania face aluzie la minoritati provenite din imigratie, atunci e alta poveste: odata ce unul alege de bunavoie sa plece din patria de origine in alta tara, stie bine ca in primul rand are de invatat noua limba, pt. a se descurca in noul mediu, doar n-o sa se exprime pe mutzeste ! Asta e adevarate INTEGRATIE.

Cei care decid sa vina in Ro, sa invete lb. romana, ca asta e limba tarii, analog in Germania si in oricare alta tara din lume: altfel i se preclud absolut toate sansele de a socializa, de a-si gasi o slujba decenta, etc.

S-a incercat prin Europa sa se dea drumul la scoli paralele, NERECUNOSCUTE de statul respectiv, in lb. araba, fiind comunitatea cea mai numeroasa, doar ca profii din acele scoli, nu vorbeau decat araba, ca sa nu mai zic de materii, care erau excluziv de natura religioasa:

O EROARE madornala pt. un copil cu alta limba materna decat unde traieste, care odata adolescent, este complet exclus din societatea unde traieste, in plus, pe baza caror diplome merge la universitate, or sa-si caute o slujba, in Europa or in oricare alta tara din lume ?

In concluzie, ministra germana stie bine de ce a luat asa o hotarare.

Omul cu Picioare foarte Paroase
2006-02-02 02:15:24

Rita VERDONK si Codul Rotterdam SANT O REACTIE NORMALA DE APARARE impotriva DE-NATIONALIZARII prin care trece Olanda...

.. Iar in scoala din Berlin - Germania - e NORMAL ca limba de invatat si de comunicat este GERMANA - si nu turca sau maghiara...

Abea acum aud de o asemenea initiativa legislativa a PRM-ului.. initiativa care are si merite... si la care subscriu... Limba noastra cea de aur...

Oricum - asemenea actiuni de protectie a comunitatilor si a limbilor - se vor multiplica in UE - pe masura ce UE prinde contur....

Vasile Teodorovici
2006-02-02 03:31:48

Preventiv si realist

Scoala care a impus germana si in timpul pauzei este frecventata majoritar de imigranti turci. Masura a fost luata in septembrie 2005 si daca te gandesti ca in octombrie au izbucnit faimoasele focuri din jurul Parisului, se poate spune ca a fost o masura realista. Dincolo de ideea generoasa a perfectionarii germanei elevilor, esential a fost impiedicarea izolarii sociale in jurul unei limbi si a unor valori straine, intr-un stat national european. (Descentralizat si federal, dar asta nu-l impiedica sa fie national.) Masura denota o anume nesiguranta in trecuta maretie culturala germana.

canaris
2006-02-02 03:49:01

Auzirati, bey, aia cu "multiculturalitatea"???

Faptul ca prin "integrare" se intelege in Germania asimilarea lingvistica este o alta problema. Inexistenta unor scoli pentru minoritati, cu predare in limba materna (in afara de cele daneza si sorba - pentru membrii grupurilor etnice considerate minoritati istorice), nu va rezolva in nici un caz problema spinoasa a integrarii.
------------
Auzirati, bey, aia cu "multiculturalitatea", alde Radiogaga, Lebenitza si altii? Occidentul vrea multiculturalism, libertate de exprimare in limba materna , invatamant etc etc etc, dar tarile cele mai importante ale Europei nu respecta directivele UE!!! Noi vrem egalitate, da' nu pt catzei! Adica balivernele astea sunt valabile pt estici, nu pentru nobilul Vest, unde e o jignire sa ceri asa ceva!!!
Scoli pt minoritati exista peste tot in tarile de imigratie. Ele nu reprezinta un pericol pt integrarea lingvistica, dat fiind faptul ca in ststele industrializate imigrantii au tot interesul sa invete limba de stat. Nu-mi mai veniti cu abureli gen Catalunya,Tara Bascilor si Tirolul de Sud. Romanii NU sunt obligati sa urmeze orbeste exemple care n-au nimic in comun cu realitatea din RO. Romania isi respecta minoritatile, care au mai multe drepturi decat oriunde in Europa. Bascii si catalanii sunt situatii radical diferite. Catalanii de ex. au contribuit in aceeasi masura ca si spaniolii la constituirea statului feudal spaniol si la Reconquista. Tirolul de Sud (mai exact regiunea din nordul sau) a fost cucerita de italieni de la austrieci, iar ponderea populatiei italiene acolo a fost foarte mica intotdeauna.

canaris
2006-02-02 03:53:50

Re: Cu doua exceptii, signora:

Consider JUST, ca intr-o SCOALA germana sa se vorbeasca excluziv lb. tarii, lb. germana, de asta isi trimit parintii odraslele la scoala - ca sa invete, nu ca sa se dezvete.
--------------------
Corect. Cu doua exceptii, signora:
1) la ore vorbesc exclusiv germana, in pauza vorbesc CE VREAU EU, ca nu-i lagar de concentrare nazist. Nici acolo nu erau obligati oamenii sa vorbeasca exclusiv nemteste... Si bunica spunea ca la pension erau obligate sa vorbeasca franceza sau germana pana si in pauze, dar asta era pe vremea lui Pazvante, cand nu se discuta de drepturile omului si alte abureli...
2) Sa nu-mi spui ca si la ora de engleza sau (eventual) franceza trebuie sa vorbesc numai in germana...:))

Aladin
2006-02-02 04:49:24

Articol tendentios si probabil incorect Scoala se numeste Herbert Hover ?( german?)

In timpul umanistilor socialisti ,nu prea mai vorbea nimeni in limbi imperialiste ca erau automat suspecti.
In limbile rusa si slave nu prea erau amatori pt ca lumea ura aceste natii (pt. ocupatia bolshevica)
Astazi ideile libertine de diluare a natiunii, sunt o pacoste ce e impusa de cei care la ei acasa ,sunt foarte darji in a mentine puritatea limbii si rasei.
In USA greseala persista pt. ca sunt foarte multi imigranti.
Si totusi fara o limba unitara, tara respectiva e aproape ZERO.
Anti-nationalismul turbat, e un virus ce trebuie starpit.
Nu cred ca cineva impune vorbirea doar a unei limbi dar TOTI ce locuiesc intr-o tara trebuie sa cunoasca limba tarii respective !!!

Oriana
2006-02-02 04:56:57

Re: Auzirati, bey, aia cu "multiculturalitatea"???

La 2006-02-02 03:49:01, canaris a scris:

>Tirolul de Sud (mai exact regiunea din nordul sau) a fost cucerita de
>italieni de la austrieci, iar ponderea populatiei italiene acolo a
>fost foarte mica intotdeauna.
>

Sued Tirol, bitte schoen, n-a fost CUCERIT, ci CEDAT Italiei de Imperul austro-ungaric, care si-a bagat cizmele in Italia - a pierdut razboiul si la fel cum au patit-o si altii, au pierdut o regiune.

Un ex., arabii care au agresat Israelul si au pierdut teritorii - stiu ca o sa te infuriezi, o zic expres !

Nu e chestia ca acolo sunt putini italieni, pt. ca nu vor italienii, nu vor tirolezii, care se comporta in genul celor de la Tg. Mures... o regiune stangista, forajata baban de la Roma, dintotdeauna, avand statut special (la fel ca Val d' Aosta, Sardegna, etc) - de pleashca, fatza de alte regiuni vecine, care ingrasa buzunarele statului, dar primesc minus avantaje decat tirolezii, valdostanii, etc.

Or sa se schimbe treburile, s-a aprobat recent federalismul fiscal, etc asa ca gata cu pleashca.

Plus ca in momentul cand vin sa lucreze in alte regiuni, stau prost cu italiana, vorbit si scris, deci un handicap.

Oriana
2006-02-02 05:17:57

" in pauza vorbesc CE VREAU EU, canu-i lagar de concentrare nazist."

La 2006-02-02 03:53:50, canaris a scris:

>Corect. Cu doua exceptii, signora:
>1) la ore vorbesc exclusiv germana, in pauza vorbesc CE VREAU EU, ca
>nu-i lagar de concentrare nazist.

Vorbesti ce vrei tu in pauza, daca ai cu cine !

Paralela caraghioasa si ofensiva, cu lagerul - daca de ex fiul unui roman ar merge la scoala si ar vorbi in pauza romaneste cu colegii elvetieni, l-ar lua efectiv de tampit !

In timpul lectiei, evident nu vorbeste cu colegii, doar in pauze poate socializa, lega relatii - odata iesit de la scoala - ca de asta se cheama scoala - poate sa vorbeasca si in chineza !

<< Nici acolo nu erau obligati oameniisa vorbeasca exclusiv nemteste... >>

Nu stiu, ca n-am avut ... "placerea".

Stiu ca in scoli coranice afiliate pe linga moschei, vai de soarta celui care indrazneste sa vorbeasca in alta limba decat in araba, ba o mai ia si la ochi. Te asigur ca nu vorbesc de pe pereti. Parintii astia inconstienti, ii ghettizeaza pe copii, de asta cresc paraleli cu societatea noastra, lucru care nu se intampla cu occidentali, or cu europeni din Est.

<<Si bunica spunea ca la pension erauobligate sa vorbeasca franceza sau germana pana si in pauze, dar astaera pe vremea lui Pazvante, cand nu se discuta de drepturile omului sialte abureli...>>

Exact, abureli din astea ametesc generatiile ce cresc, ametite, dizorientate.

<<2) Sa nu-mi spui ca si la ora de engleza sau (eventual) francezatrebuie sa vorbesc numai in germana...:)) >>

E logic, doar profa de engleza or franceza, cum sa traduca elevului german, italian, etc ce inseamna in propria limba va-s-y, or, get out, de ex.

Stii care e explicatia, pt. Germania, dupa mine ? Scoala germana vrea sa substraga fiii emigrantilor din influenta familiilor de origine - macar la scoala - cunosc cazuri in care fii de turci, pakistani, etc nu vorbesc curent germana, nu se integreaza.

Restul, sunt speculatiile ziaristice, sigur de natura politicizata.

Catalina Tarziu
2006-02-02 05:20:40

Re: divagatie paralela cu "svab imputit"

La 2006-02-02 01:07:31, Oriana a scris:

>preluata de la o situatie deplorabila, cateva decenii in urma,
>raportata la situatia de acum in Europa. Consider JUST, ca intr-o
>SCOALA germana sa se vorbeasca excluziv lb. tarii, lb. germana, de
>asta isi trimit parintii odraslele la scoala - ca sa invete, nu ca sa
>se dezvete.
> ...
>In concluzie, ministra germana stie bine de ce a luat asa o hotarare.
>
brava Oriana.

Progresezi.
In curand intri tabara "nationalistilor".

Oriana
2006-02-02 05:50:17

Re: Articol tendentios si probabil incorect Scoala se numeste Herbert Hover ?( german?)

avem si noi scoli cu nume straine, Louis Pasteur de ex, etc, deci nimic grav.

<< Nu cred ca cineva impune vorbirea doar a unei limbi dar TOTI celocuiesc intr-o tara trebuie sa cunoasca limba tarii respective !!!>>

EXACT: AI SPUS TOTUL INTR-O FRAZA.

<< Astazi ideile libertine de diluare a natiunii, sunt o pacoste ce eimpusa de CEI care la ei acasa , sunt foarte darji in a mentinePURITATEA limbii si rasei. >>

ISTERIA DE MASA DECLANSATA PT. NISTE CARICATURI ABSOLUT INOFENSIVE, O DEMONSTREAZA.


La 2006-02-02 04:49:24, Aladin a scris:

> In timpul umanistilor socialisti ,nu prea mai vorbea nimeni in limbi
>imperialiste ca erau automat suspecti.
> In limbile rusa si slave nu prea erau amatori pt ca lumea ura aceste
>natii (pt. ocupatia bolshevica)
> Astazi ideile libertine de diluare a natiunii, sunt o pacoste ce e
>impusa de cei care la ei acasa ,sunt foarte darji in a mentine
>puritatea limbii si rasei.
> In USA greseala persista pt. ca sunt foarte multi imigranti.
> Si totusi fara o limba unitara, tara respectiva e aproape ZERO.
> Anti-nationalismul turbat, e un virus ce trebuie starpit.
> Nu cred ca cineva impune vorbirea doar a unei limbi dar TOTI ce
>locuiesc intr-o tara trebuie sa cunoasca limba tarii respective !!!
>

Oriana
2006-02-02 06:05:39

Re: divagatie paralela cu "svab imputit"

La 2006-02-02 05:20:40, Catalina Tarziu a scris:

>La 2006-02-02 01:07:31, Oriana a scris:
>
>>preluata de la o situatie deplorabila, cateva decenii in urma,
>>raportata la situatia de acum in Europa. Consider JUST, ca intr-o
>>SCOALA germana sa se vorbeasca excluziv lb. tarii, lb. germana, de
>>asta isi trimit parintii odraslele la scoala - ca sa invete, nu ca sa
>>se dezvete.
>> ...
>>In concluzie, ministra germana stie bine de ce a luat asa o hotarare.
>>
>brava Oriana.
>
>Progresezi.
>In curand intri tabara "nationalistilor".

mer&#231;i ch&#232;rie, dar ai grija sa nu ma bagi in "sertarul" gresit... s-ar putea sa stau prea "inghesuita", ha ha ha !

toni
2006-02-02 14:38:45

William Totok , cauta-ti si tu o munca cinstita


E adevarat ca un job cinstit cere sudoare , dar seara te culci cu constiinta impacata .

Limba oficiala a unui stat trebuie stapanita de toti cetatenii sai . Si in public trebuie sa fie singura limba vorbita .

Vasile Teodorovici
2006-02-02 16:43:03

Re: /?

La 2006-02-02 14:38:45, toni a scris:

>
> E adevarat ca un job cinstit cere sudoare , dar seara te culci cu
> constiinta impacata .
>
> Limba oficiala a unui stat trebuie stapanita de toti cetatenii sai .
> Si in public trebuie sa fie singura limba vorbita .
>
>

Sierra-alfaromeo papauniformtangoechoalfa victoroscarromeobravoindia limaindiamikebravoalfa sierrauniformromeodeltaoscar-mikeuniformtangoindialimaoscarromeo?


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Santaj la magistrati (495 afisari)
 Urmasa lui Nostradamus (449 afisari)
 Rochii speciale pentru mirese gay (75 afisari)
 Basescu se duce la Kiev cu dosarele problema (67 afisari)
 Mafiotii! (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01058 sec.