Ziua Logo
  Nr. 3461 de luni, 24 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2005-10-24

Comentarii: 15, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Serban SIMEDREA
2005-10-24 02:48:04

CAINELE GONIT DIN MACELARIE LATRA

Isi poate cineva imagina un caine gonit din macelarie care sa plece de acolo dand din coada de bucurie ?
Medicii nostrii revoltati sunt intr-o asemenea situatie. Dupa ce ani de zile au facut cum au vrut si ce au putut, unii cu buna, altii chiar cu rea credinta, acum cineva le ataca - am putea spune - privilegiile nemeritate.
Fara a face o demonstratie exhaustiva, vom aborda numai unele aspecte.
1. Sa incepem cu terminarea facultatii. Doctorii din Romania nu sunt doctori, ci medici. Am chestionat sute de medici asupra explicatiei folosirii formulei "medic - doctor" din diplomele lor si NICI UNUL nu a stiut. Pentru ca profesorii lor nu au avut de ce sa-i invete. Nu le-a covenit. In S.U.A. si in Germania, spre exemplu, nici un licentiat in medicina, chiar si medic specialist, nu-si scrie DR. inaintea numelui. Pentru ca nu este. Formula acreditata este "numele, M.D." - medicine doctor. Ca in vorbirea curenta i se spune dr. cutareascu, este o cutuma. "Doctor" sunt numai cei care su obtinut titlul de doctor in medicina; atunci devin "numele, Ph.D., M.D."
Incercati numai sa-i spuneti unui medic roman ca el nu este doctor si sa vedeti reactia.
2. Nu putini medici se cred ca un fel de lasati ai lui Dumnezeu pe pamant. Fiecare profesie are cota ei de responsabilitate sociala si umana. Ei nu inteleg asta.
3. Il cred pe prof. Ciurea ca el nu are ce sa faca 8 ore la conducerea spitalului. Nu stie mai mult. Si nu este vina sa, pentru ca nu este pregatit in domeniu.
4. Pe medicii romani nu-i doare asigurarea de malpraxis, ci recunoasterea faptului ca exista posibilitatea erorii profesionale. Legea, dar, mai ales, practica romana, sunt total in devafoarea pacientului. Colegiul Medicilor nu admite, in fapt, malpraxisul. La stiinta mea, exista un singur caz de malpraxis sanctionat, dar actul incorect a fost demonstrat de Institutul Medico-Legal. Ganditi-va si la cazul medicului Ciomu. A intrat in vorbirea curenta expresia "vezi ca te ciomuiesc", dar colegii lui medici l-au scos ca era intr-un moment de inconstienta.
5. Starea actuala a organizarii medicale romanesti are radacina in secolul XIX, de la dr. Carol Davilla [doctor in medicina la Sorbona]. Este insa prea putin loc aici pentru demonstratie.
In final, mai adaug un singur aspect: in mod cert, propunerile actualului ministru al Sanatatii nu sunt perfecte. Dar nu trebuie desfiintate din start. O fac numai cei cu mentalitate de caine gonit din macelarie !

MirelaD
2005-10-24 09:32:11

Legea anti-Oprescu

Am sa sar peste modul in care s-a scris "Anti-Oprescu" in titlul articolului, desi nu este normal sa apara astfel de erori intr-un ziar care se respecta.
Comentariul domnului Simedrea sistematizeaza destul de bine motivele unor medici din Romania de a se agata de actuala situatie precum si anomaliile profunde ale sistemului medical romanesc.
As completa cu un exemplu pe care l-am trait personal cu 6 ani in urma. Fiul meu, aflat atunci la varsta pubertatii, a facut o depresie a sistemului imunitar. Numarul de medici consultati a fost in jur de 20, diagnosticele au fost extrem de diverse si banii cheltuiti au depasit lefurile noastre cumulate (nu foarte mici) pe vreo doua luni (fara sa implice analize sau operatii). Unii dintre medici au intuit corect problema dar s-au izbit de lipsa de acces la mijloace care sa permita investigatii profunde (analize, aparatura, ..). In final am fost dirijati spre doi directori de spitale si lucrurile au mers din acel moment bine. As face o mare greseala daca nu as spune ca ambii medici-directori au refuzat orice atentie materiala din partea noastra, ca s-au purtat admirabil atat ca oameni cat si ca medici.
Dar ceea ce mi s-a parut anormal a fost monopolul asupra resurselor, monopol care ne-a costat, dincolo de bani, suferinta si incredere in noi si in sistem.
Energia cu care se lupta acum medicii este similara cu cea cheltuita de profesori pentru a-si pastra niste privilegii si pozitii castigate nemeritat. Cu atat mai mult cu cat ambele categorii sunt platite din bani publici.

Gargantua
2005-10-24 11:28:56

Ciocu' mic!

Nerusinarea acestor persoane, ajunse directori de spitale prin manevre politice, atinge cote nebanuite! In loc sa deschida ochii asupra mizeriei morale si materiale din spitalele pe care le pastoresc, asupra coruptiei, delasarii, indolentei si indiferentei ucigase care le caracterizeaza, se agata obraznic de scaune si au pretentii de fonduri bugetare la infinit! Jenant, pentru niste oameni prezumati ca avansati dpdv intelectual, dar cam ramasi in urma la capitolul moral!

Tzepelica
2005-10-24 12:11:33

Domnul Ciurea confunda problemele vitale ale pacientilor cu cele ale spitalului...

...si daca nu stie, il putem informa ca unui manager eficient nu ii ajung 10-11ore, zilnic, pentru activitatile curente.
Din pacate, mai toate spitalele noastre sunt conduse dupa ureche, desi salariile incasate nu sunt chiar pentru amatori.

Raquel
2005-10-24 13:45:46

Tzepelica, esti f.f.f.foarte prost informat

Habar nu ai ce vorbesti, esti din afara sistemului, dar - cum iti place sa-ti expui parerile si mai ales sa sari in apararea incapabilor actuali ministrii - vii si acum cu critici. Si mai intereseaza-te si cu salariile alea "colosale", care-s destul de modeste pentru munca prestata.

Tzepelica
2005-10-24 14:06:01

Pt. Raquel

Informatia mea deriva din faptul ca tatal meu s-a prapadit la spitalul in cauza (Bagdasar), dintr-o neglijenta/eroare de organizare interna.
Imi cer scuze ca trebuie sa dau explicatii, sunt doar subiectiv si revoltat.


La 2005-10-24 13:45:46, Raquel a scris:

> Habar nu ai ce vorbesti, esti din afara sistemului, dar - cum iti
> place sa-ti expui parerile si mai ales sa sari in apararea
> incapabilor actuali ministrii - vii si acum cu critici. Si mai
> intereseaza-te si cu salariile alea "colosale", care-s
> destul de modeste pentru munca prestata.
> 

popdan
2005-10-24 14:14:16

Bravo Nicolescu !

Nicolaescu va avea de suportat mari vijelii ! De ce ? Pentru ca isi pune in cap o piata de miliarde de euro/an ! Pe care vrea sa o disciplineze si sa reduca la maxim costurile ? Cei din lanturile de farmacii ( dintre care o parte sunt mari producatori interni ) vor sa mentina adaosul comercial la maxim ( 33% ) dar cei mici totusu sa dispara.
Directorii de spitale zbiara acum ca din gura de sarpe cat bine au facut ei sistemului , mai ales ca ,in mod total dezinteresat au prestat zilnic 48-60 ore din cele 24 disponibile ! Daca sunt medici sa-si vada in mod onest de medicina ( in conformitate cu juramantul depus ) si sa-i lase pe altii sa-si sparga capul cu corecta si utila cheltuire a banilor in totala contradictie cu modul in care au facut-o in proportie covarsitoare ei...

popdan
2005-10-24 14:17:35

Rashelei/3

>Isteato ! Dau peste tot de tine , cu pareri grozav de avizate.Da-le celor care iau zilnic 2000 EU spaga salariu de 10000 RON ( sa-ti traduc: 100000000 lei vechi ) si vezi daca nu mai iau nimic... 

Raquel
2005-10-24 14:29:33

Tzepelica

Regret ca ai avut o tragedie in familie, mai ales ca si eu am pierdut pe cineva drag in spital. Nu inteleg cum s-a intamplat o eroare de organizare, nu una medicala. Stiu sigur ca un director de spital(mare) are aprox. 10 milioane vechi, ceea ce nu mi se pare chiar o suma exorbitanta.

andreifodor
2005-10-24 15:20:29

Legea Pro

Nu este o lege Anti-Oprescu, avand in vedere cate reactii contrare au aparut deja. Reactia domnului doctor Oprescu nu am vazut-o...citit-o! Au raspuns altii care poate nu sunt PSD-isti.

Am fost dezamagit cand un economist a fost numit la carma ministerului. Dar ceea ce incearca sa faca mi se pare corect comparand cu experiente similare reusite in tari cu un sistem sanitar mult mai bun.
Trebuie sa se plece de la un punct, schimband ceea ce este acum, pentru ca evident nu merge bine.

" Sistemele de succes", nu exista, nici o tara neputand face fata la cheltuielile necesare pentru a asigura cel mai bun tratament tuturor cetatenilor. Medicina merge inainte foarte repede, tratamentele devin din ce in ce mai scumpe, pentru ca cer din ce in ce mai multa tehnologie, care nu mai are timp sa se amortizeze.

Calea este a administratorilor care sa gestioneze, a asigurarilor voluntare, a co-platilor legale. Iar medicii, care continua sa fie numiti " doctor" sau " dottore" peste tot, vor putea fi directori stiintifici. Vor raspunde de pregatirea institutiei, de cercetare, de pregatirea medicilor nou intrati, de impact-factorul publicatiilor institutiei...Nu e o utopie, e ceea ce functioneaza.

Davidescu vasile
2005-10-24 16:43:31

ROMANIA TARA TRISTA PLINA DE UMOR.Mandarinii medicinii pierd ciubucul


Nu am putut sa cred ca schimbarea unor directori de spital,a unor profesori facuti pe timpul lui Ceausescu,clatinarea "SPITALULUI UNIFICAT" facut dupa legea sovietica in anii 50 poate sa duca niste persoane care biologic sunt mature la o disperare ridicola.

Domnule,aceste "somitati" isi pierd secretarele,telefonul cu clape,pilele,temenelele si relatiile.pentru ca trebuie sa stiti ca un director de spital fie mare sau mic are o mare influenta la toate nivelurile.justitie,politie,prefectura,municipiu etc.

Tipa din gura de sarpe ca "se distruge sistemul" sanitar.
Care sistem? Al lor.

Daca era eficient de 50 de ani si de 15 dupa revolutie eficienta s-ar fi vazut.

Unii din acesti "napastuiti" au chiar 8-9 oase de ros:profesor,sef de serviciu,director,deputat sau senator,presedinte de....si toate astea in cele 24 ore date de Dumnezeu.

Sunt supraoameni.Ar trebui sa se bucure ca vin directori care se consacra total spitalului.

Conducerea medicala va fi a medicilor si de acuma,va exista un director adjunct medical+sefii de sectie.

Unde vad centralizare cand spitalul unificat imita centralizarea societatii comuniste care a creat spitalul.DECE ATUNCI NU O VEDEAU.PENTRU CA EI ERAU DIRECTORI.

Pentru mine daca dl.Ministru nu va rezista nu ca va fi un semn de mare slabiciune,dar o reforma in sanatate se va mima asa cum a facut Mincu,Cinteza,Bartos,Beuran,Dan Georgescu,Bogdan marinescu si toti care erau in comitetul PCR al UMF si apoi au devenit ministri,pepiniera de ministri dupa 1989 fiind comitetul PCR al Inst.medico-farmaceutic Bucuresti.

Este o rusine,.Daca acesti oameni ar avea un minim de morala nu s-ar da in acest spectacol ridicol pe care il ofera in prezent ci ar sprijini adevarata reforma a sanatatii.

Romania tara trista,plina de umor,asa ne caracteriza candva un englez calator prin meleagurile noastre

Harbuzache
2005-10-24 17:41:10

Faca-se odata ordine si curatzenie in jegul alb

Faptul ca un medic conditzioneaza prestarea unui serviciu medical ar trebui sa nu fie considerat CIUBUC ci CRIMA si odata doveditzi acesti monstrii tranvestitzi in halate albe ar trebui pedepsitzi EXEMPLAR!!!!
Aceasta este mult mai mult decat o simpla MITA ....!
Ar trebui sa priceapa si cei care aleg medicina ca salarul lor depinde de puterea financiara a societatzii din care fac parte ... si ca cei care doresc bani multzi nu ar trebui sa intre in sanatate .... ci in afaceri !
In sanatate trebuie lasat loc celor care au suflet pentru suferintzele altora si doresc sa-i ajute mai ales din omenie...
Dar cui sa vorbesti despre OMENIE .... unor produse sociale rebutate si pervertite de scoala comunista ....
Cei din psd au avut timp 15 asa arate ce sunt in stare si .... am vazut c totzii...
Romania a ramas de carutza darv coruptzia s-a dezvoltat!
Deci orice lege care ii inlocuieste pe cei care au fost 15 ani calai Romaniei e FOARTE bine venita!!!

Harbuzache
2005-10-24 17:46:39

Re: Rasela

19 milioane pentru un criminal in halat....?
Extraordinar ... dar cine se crede ?
Salarul unui medivc bugetar nu are voie sa depaseasca salarul mediu pe economie.... Iar cei care conditzioneaza servicul medical ar trebui inchisi pe viatza!
Aici in occident un medic lucreaza pana cade sub masa si tot nu castiga mai bine ca un tamplar .... ma rog unul generalist sau unul in spital ... dentistii si chirurgii ce o duc mai bine .... dar atat!


La 2005-10-24 14:29:33, Raquel a scris:

> Regret ca ai avut o tragedie in familie, mai ales ca si eu am pierdut
> pe cineva drag in spital. Nu inteleg cum s-a intamplat o eroare de
> organizare, nu una medicala. Stiu sigur ca un director de
> spital(mare) are aprox. 10 milioane vechi, ceea ce nu mi se pare
> chiar o suma exorbitanta.
>




RazvanM
2005-10-24 17:59:08

Cine-i iubeste pe medici?

Coruptie, management prost al banilor, erori profesionale soldate cu moartea pacientilor. Acestea sunt realitati cu care ne intalnim in majoritatea spitalelor din Romania. Trebuie sa recunoastem insa ca acesta este tabloul general al societatii noastre in ultimii ani.
Ce este de facut? Sa platim bani si sa asteptam sa se intample ceva? Sau sa cerem socoteala pentru modul cum au fost utilizati banii nostri?

Eu cred ca si directorii de spitale si Ministerul Sanatatii aplica in solutionarea problemei trucuri avocatesti. MS face ca banii din sistemul de Sanatate sa treaca prin Trezoreria statului a.i. sa se poata folosi de ei in caz de necesitate, iar "managerii" din sistem isi construiesc sedii, case de vacanta si-si cumpara mertanuri din banii care oricum nu ajung pentru fraierii care-i platesc.

Care-i solutia, totusi? Cred ca nu gresesc cand spun ca a merge intr-un spital la un tratament echivaleaza cu a participa la o ruleta ruseasca. In situatia data, eu votez pentru "reforma", orice ar insemna asta, pentru ca nu mai am rabdare inca 20 de ani.

geek-a-contra
2005-10-24 18:33:29

Re: Cine-i iubeste pe medici? EU!!!!

pin' acum am iubit fro patru doctorite....

La 2005-10-24 17:59:08, RazvanM a scris:

> Coruptie, management prost al banilor, erori profesionale soldate cu
> moartea pacientilor. Acestea sunt realitati cu care ne intalnim in
> majoritatea spitalelor din Romania. Trebuie sa recunoastem insa ca
> acesta este tabloul general al societatii noastre in ultimii ani.
> Ce este de facut? Sa platim bani si sa asteptam sa se intample ceva?
> Sau sa cerem socoteala pentru modul cum au fost utilizati banii
> nostri?
>
> Eu cred ca si directorii de spitale si Ministerul Sanatatii aplica in
> solutionarea problemei trucuri avocatesti. MS face ca banii din
> sistemul de Sanatate sa treaca prin Trezoreria statului a.i. sa se
> poata folosi de ei in caz de necesitate, iar "managerii"
> din sistem isi construiesc sedii, case de vacanta si-si cumpara
> mertanuri din banii care oricum nu ajung pentru fraierii care-i
> platesc.
>
> Care-i solutia, totusi? Cred ca nu gresesc cand spun ca a merge
> intr-un spital la un tratament echivaleaza cu a participa la o ruleta
> ruseasca. In situatia data, eu votez pentru "reforma", orice
> ar insemna asta, pentru ca nu mai am rabdare inca 20 de ani.
>


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Legea Anti-Oprescu (1012 afisari)
 Programe TV (595 afisari)
 Atanasiu - adio, racani! (578 afisari)
 Procesul Comunismului (498 afisari)
 Riscul uniformizarii si necesitatea dialogului (289 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01468 sec.