Ziua Logo
  Nr. 3442 de sambata, 1 octombrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Magazin

2005-10-01
CALUGARUL din usa (...@yahoo.com, IP: 65.71.212...)
2005-10-01 06:05
Ploua de nu se mai opreste

Se zice ca daca plua în mai o s-avem malai. Bai, fratilor, nici proverbile nu mai e ce-a fost, ca ploua din februarie si nu se mai opreste. Ce dracu face astia le metirologie, dar-ar dracii în iei de shomeri. Ne minte de-nghetzam în teneshi. Am zisara si noi cîn' o început a ploa ca : ,,na, bai zapacitilor, ziceati ca nu tzine Dumniezau cu noi. Na ! Plua de rupe. O sa se faca dovlecii, papshoiu, si prunile de-o s-avem toata iarna de haleala indiferent de ce-o face guviernu". Tzi-ai gasit ? În loc de ploaie ne-a dat inundatii. Auzi, bre, Doamne ? Mata ai facut otita ? Noi iti cerem ploaie si matale ce ne dai ? Pai nu stii c-avem case de paianta, bre ? Ce crezi mata, ca aici e san francisco ?

Bai, fratilor, mi-a luat apa si bicicleta. Nu mai am nimic. Nu mi-a mai ramas decît un butoi cu vro zece chile de palinca pe fund. Noroc ca nu am pierdut cepu', c-altfel îl pierdeam si p'ala. Acu, cu palinca am ce sa manînc si pot s-o mai duc asa pîna la toamna cînd o veni iarna si ne-om muta la corturile armatei încalzite cu godinu'. Deja vecinii mei au primit o garsoniera de cort cu godin. Cortu se tine înca bine. Scrie pe iel : ,,rezervele regale, 1934". Nu-i mîncat de molii si are si geam. Io i-am zis colinelului ca am doi copii, o soacra, nevasta si doua scroafe, si ca sa-mi deie ceva cu confort sporit. Dupe ce m-a înjurat, colinelu' de la armata mi-a zis ca o sa-mi deie morcovu'. Io n-am înteles ca nu ma pricep la chestiile militare da' cred ca e ceva de bine.

Ploaie si iar ploaie. De unde vine dom'le atîta apa ? De la Irac ? De la bombile alora ? Ca mi-a zis mie dom' învatator cînd mergeam împreuna într-un TAB : ,,bai, vericule, astea e problemile colaterale de la razboiu cu Iracu' “. Aha ! Dom' profesor stie ce vorbeste ca e de-al lui Gioana si stie politica. Iel a facut urnile de-l votaram pe iel anu' trecut. Dar io daca am necaz pe cineva, am necaz pe popa. Pe betivul de popa Culaie din Gojdeanca. Iel a venit cu busuiocu asta primavara sa faca feshtanie la cazmale, la scroafe, butoaie si la acaretul de lînga bucatarie unde ma gîndeam io s-o mut pe soacra-mea. A dat la mishto cu pamatufu de busuioc ca nici n-a apucat sa-si ia shareta si sa plece ca s-a si stîrnit ploaia. Si de-atunci ploua de nu se mai opreste.

Cînd iera apa d'-un metru peste gard abia atunci au venit aia de la oras si ne-au zis ca sa mai asteptam ca vine listele cu sinistratii si ca sa nu lipsim de-acasa ca sa ne treaca si pe noi. Bai fratilor, io le-am zis ca daca vor sa ma treaca pe liste sa nu ma caute pe-acasa ca io nu mai stiu pe unde mi-e casa, ca acum m-am mutat pe stîlpu de lînga fîntîna lu' Zgubea zgîrcitu'. Dar s-au tzinut de cuvînt si dupe doua luni au venit doi militari si ne-au dat pungi de plastic si-au fugit ca era ora de masa si nu vroiau sa fie dati ca dezertori. Asa ca luni, dupa ce-a început divizia A la fotbal, m-am dat jos de pa stîlp si m-am mutat pe dealu' lu’ Mitica Clopotaru. Acolo mi-am reîntregit familia. Noroc ca am nevasta desteapta. Ia, saraca, a salvat doua plapume sh-un ceaun ca s-avem un'e sa punem capu. De unde eram tot satu întins pe cinshpe kilometrii d-aia patratzii, acu' stateam tot satu pe un dîmb. Necaz mare, nenicule. Mîncarea ca mîncarea, dar cu cacarea s-a creat probleme. Toata lumea se caca în apa. Nu mai iera rusine. Una doua auzeai : ,,un-te duci Firico ?" ,,Ma duc sa ma cac în apa. Unde dracu' crezi ca ma duc ?" Din puntu' asta de vedere femeile era cele mai fericite. Nimeni nu lipsea de-acasa. Unde sa te duci ?

Noroc ca cu grija lu' Basescu pentru uameni ca s-a retras apile si-am plecat de-acolo de pe dealu lu' Mitica Clopotaru sh-am ajuns la Dorhasca unde era corturile armatei. Aicea era viata nenicule. Fiecare cort avea tranzistoru' lui. Ascultam stirile cu buzile umflate. Ploua de rupea si la radio zicea ca e vreme frumoasa. Noi ne uitam ca betzii la cer si nu ne venea sa credem. ,,Bai, fratele meu, de ce se pune Dumniezau contra cu stiinta asta ?" Mai acu vro doi ani mergeam tot satu cu popa în frunte si cu icoana lu' Sfîntu’ Ghiorghi ca sa ne deie ploaie sa iasa sfecla, iar acu ? Acu popa merge cu tranzistoru' la gît si se roaga sa se opreasca ploaia. Ca tot iel ne zicea duminEca ca Dumniezau ne da dar nu ne vîra în sîn. Io nu mai cred brashoavile astea. Cred ca atunci cînd se hotareste Dumniezau sa-ti deie îtzi da de nu mai poci s-o duci ! Ca de-aia zic. Nu trebuie sa te rogi prea tare la Dumniezau ca-L superi. Cere-i atîta cît sa nu-L plictisesti ca pe urma uite ce se întâmpla.

Nenicule, viata la corturi e nasoala. Paianta tot paianta ramîne. Tragi o aghioasa nu te-aude niminea. La cort ? La cort se aude si când îtzi dîrdîie dintii în gura de foame. Si n-ar fi numai asta, dar noi cum suntem obicinuitzi cu munca ne cam plictisim în corturi. SI n-ar fi cine stie ce, dar ne deranjeaza soldatii care munceste ca au ordine si fac galagie, iar noi nu putem sa dormim. Ne-am si pomenit cu un capitan la noi în cort sa ne întrebe daca putem sa dam o mîna de ajutor la încarcat sacii cu nisip în camioane ca sa mearga cu iele sa ridice niste diguri pe la fosta Poshta a satului. Io i-am zis ca sa se duca la alte corturi ca noi de-abia deveniram sinistrati si suntem scutiti, c-asteptam sa vie de la Buzau cineva sa ne deie ajutoare si nu putem parasi casa, adica cortu. Capitanu s-a shucarit ca noi jucam table toata ziua si nu dam o mîna de ajutor. Da' m-am shucarit si io si i-am zis : ,,ba bibane, ce-ai ma de ne asupresti ? Nici cînd ie omu sinistrat nu-l credeti ? R-atzi ai dracu' de tablagii. Ce, io-s de vina ca ploua ? D-aia va plateste statu ?"

Uite-asa a trecut shese luni, nenicule, de cînd s-a pornit potopu si noi am si uitat si în ce tzara am fost nascuti. Lumea s-a mai desteptat de la puhoaile astea, sa stiti. Cînd a venit o fetishcana de la un teve sa ne filmeze cum suferim noi, Marta lu’ Piton i-a zis ca sa zica lu’ aia de la miterologie sa nu mai zica la timpu probabil ca e vreme frumoasa ci sa zica pe dos, ca ploua de rupe, ca poate Dumniezau asculta si iel jurnalu si saracu se tine de cuvînt si ne da ce-am cerutara noi tot anu trecut. Reportera s-a uitat la ia lung si i-a zis ceva în franceza ceva de genu : fa pshi madam ! Deci, într-un cuvînt, pot sa va spun ca totu merge spre bine. De la paianta la cort nu-i cine stie ce. Numai un gînd nu-mi da pace : daca o fi sa ploua la fel si la iarna, ce-o sa facem ? Emigram la Buzau sau punem d’-un holocaust ?


     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Paul Goma - intre Belleville si Bucuresti (774 afisari)
 Banii Romaniei in interesul Rusiei (221 afisari)
 "Reincadrarea" lui Paul Goma (125 afisari)
  Jurnalul galeriilor (106 afisari)
 Biserica contribuie la reasezarea Romaniei in Europa (82 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04601 sec.