Ziua Logo
  Nr. 3429 de vineri, 16 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-09-16
CALUGARUL din usa (...@yahoo.com, IP: 67.65.133...)
2005-09-16 05:20
,,Dimineata la Ziua" (1)

E ora 8:22 dimineata in redactia ziarului. De jur-împrejurul unei mese de mari dimensiuni acoperita cu un geam gros stau plictisiti redactorii ziarului fiecare cu preocuparile si gândurile lui. În capul mesei, redactoul shef, cu ochelarii pe vîrful nasului sta pironit cu ochii în niste foi mari de hârtie pe care se pot observa ,,X"uri mari trasate cu un marker roshu sau negru peste texte lungi sau poze în alb-negru. Nimeni nu zice nimic. Redactorul citeste ceva murmurând usor. Ochii i se mishca în zig-zag urmarind rândurile unui text lung nemarcat. Întru târziu termina de citit ceva si i se adrasa lui Razvan.
- Razvane, ce-are mah articolu’ asta ? Mie mi se pare bun. Mai trebuie lucrat pe ici pe colo, pus ceva condimente si ... poa’ sa stea în foaie, îm ? Ce zici ?
- Nu stiu nene Sorine, dar e cam apa de ploaie, zau asa.
- Eh, las' ca pentru o zi de martzi merge. Sh-asha e penurie de evenimente. Nu vezi si tu ?
Redactorul shef îsi relua murmureala urmarind un alt text de pe coltul din dreapta. Pentru ca sa-l vada mai bine, apuca coltul hârtiei cu trei de gete ca la închinaciune si-l ridica în sus aducându-l mai aproape de ochii lui. Din partea dreapta a mesei, Miruna aplecata asupra unei reviste cu cuvinte încrucisate isi întoarse capul spre Roncea si-l întreba :
- Arbore ispititor din trei, Ronceo.
- Mar !
- Esti destept gagiule.
- Stiam.
Sorin, redactorul shef îsi lua ochii de pe coltul hârtiei si se uita pe de-asupra ochelarilor spre Miruna.
- Adica cum mar ispititor ? Î ?
- Marul ala din Biblie bre din care a mâncat Eva.
- Aaa ! He-he, ete-ai dracu'. E buna ! Arbore ispititor. Tzi-ai dracu de shmecheri.
Redactorul isi continua cititul mormait. Lânga Miruna, Mihai Toader plictisit statea cu privirea atzintita într-un punct cu ochii mari si fara sa clipeasca. Într-un târziu spuse adresându-i-se unui ascultator aflat în punctul ochit de el :
- Am vorbit cu nea Gabi ieri, shefu'.
- Gabi ? Gabi care ?
- Gabi Aditza, bre.
- Aa. Si ?
- Zice ca nu si-a luat banii pe doua editoriale. Parea cam sucarit. Îmi zice mie de parca cine stie ce-as fi io ca cica ca se roaga de iel Tuca sa vina la iel.
- Sa se duca bah. Ce, îl tziu io ?
Uitându-se roata în jurul mesei si cautându-l cu privirea pe Marius de la sport shefu zise :
- Bai Mariusule, nu-i rau nenicule. Nu-i rau. Da’ n-ai mirosit nici un scandal nimic la Steaua ? Ce-a iesit din chestia aia cu negri ?
- E fâsâita shefu. A fost ceva atunci dar s-a oprit.
- Îhâ ! Ba !, io v-am spus si v-o repet de fiesce data. Reporteru’ bun e ala care ajunge la locu’ scandalului înainte ca scandalu’ sa porneasca. Bagati la capetele alea blegile care le-aveti. Io-te la mine. Pai daca eram fraier mai aveam io ziaru’ al mai tare din vestu’ Rusiei ? Ramâneam la chilotii lu’ Nistorescu’ la Zig-zag. Ce stiti voi ba ? Apoi, lasând coltul hârtiei jos, o apuca cu mâinile de marginile laterale, îi mai arunca o uitatura si o arunca înainte facând loc unei alte foi de hârtie asemanatoare cu cea pe care tocmai o eliberase. Îsi asheza coatele pe masa si începu sa treaca în revista articolele urmarind mai mult sa vada cum arata pagina. Apoi începu sa se opreasca pe rând pe fiecare articol în parte murmurând :
- Sportu' ? Îhâ, n-arata rau. Socialu' cu greva; si asta e mishto, îhâ, mmmda.
- Shefu’, Roncea iar îmi face semnu' ala urât cu degetu'. Spuse Miruna rupând tacerea.
Sefu continuându-si murmureala si trecerea în revista a articolelor spuse mai mult în soapta :
- Termina ba, terminati-va. Bai Ronceo, daca tot ai tu chef de cotzaiala, ia mai toarna-mi nisate cafea si da-mi un foc.
- Shefu, las-o dracu’ ca de-abia o stinseshi p’-ailalta. Ce dracu ?
- Hai, hai lasa garagatza si fa ce-ti spui io.
Din încaperea alaturata se auzi o voce poruncitoare de femeie :
- Shefuuu, linia doi.
- Da, da !, zise shefu si ridicând receptorul telefonului raspunse pe un ton rastit de om deranjat. Alou ! Da ... da ... Ce faci Gabitza ? ... Îhâ. ... care mai e treaba ? ... Da ... da da. Nuu ... Ma ... e ... nu .... ce se-aude ma pocniturile alea acolo ? ... Cum ? ... Aaa, batzi la maioneza ? ... Sti ce, ba, stai sa pui telifonu’ pe conferentz. Stai asa. ... Asa, acu' poti sa zici.
De la celalat capat al firului se auzi prin difuzorul telefonului vocea lui Gabriel Andreescu.
- Ce fac baietii ? Toti în formatie ? ... Asa, sa nu uit, dupa discutii vreau sa vorbesc ceva cu tine Ronceo. Da ? Deci, shefu, zici ca sa-ti trimit materialu pentru mâine, da ? Io l-am facut cam trei sferturi. Mai am sa pun ceva si apoi încheierea. O sa-mi ia vro juma de ora. Vrei sa ti-l trimit pe fax sau pa meil ?
- Pa meil, ma, ca e mai simplu. E gata batut la masina si merge direct pe compiuter.
- Da, da. Asa am sa fac.
- Deci, ce-ai bagat ? tot cu catedrala ?
- Tot.
- Ai mers pe cearta sau pe analiza ?
- Pe analiza ca nu e rost acum de scandal. Base a dat verde si e toti cu iel. Si mai ales ca si la noi la ongeuri s-a cam împutit treaba.
- De ceee ?
- Bai, nene Sorine, a venit … , cum mama naiba îl chiama pe ala ca nu-i tzin minte numele, ala de la loja din Scotzia si i-au matrasit p’-aia de ridicara ongeurile si au dat paraiu gros. Acu tipu’ a redus toate cheltuielile. Mai am putin si-mi ia si faxu. Ca, zice, nu s-a facut ca nu s-a dres, ca lumea nu ne ia în seama, ca nu am acaparat intelectualii si alte chestii. Dar i-am zis si io : stai, nenicule, ca treaba nu e chiar asa de simpla. Voi credeti ca chestiile astea se fac asa peste noapte ? Pai ia-n-te si mata si vezi care ie realitatea de azi de-aicea. Nu vezi cum e treaba ? E saracie lucie, nenicule. Cui dracu’ îi mai arde de drepturile omului si dreptate ... aaaaa ... cum dracu i se zice, bre, c-am uitat.
De la masa, Miruna întinse gâtul spre difuzorul telefonului si spuse cu glas rastit :
- Sociala, bree !
- Asa, asa, mersi Miruno. Deci, cum ziceam, si-i zic, e prea mameluci amaritii astia domnule. Ce crezi mata, ca e ca la voi ?, zice unu’ ceva de la loja si a doua zi apare legea pe garduri ?, aici e nevoie de diplomatie, de una de alta, în sfîrsit.
- Si iel ce ti-a zis ?


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (231 afisari)
 Tunul rusesc (71 afisari)
 Aplicatia "Demex 2005" (33 afisari)
 Guvernul a aprobat metodologia de despagubire a fostilor proprietari (31 afisari)
 Razboiul invizibil si "Pavel" Goma (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01362 sec.