Ziua Logo
  Nr. 2724 de luni, 2 iunie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »

Actualitate

2003-06-02
casandra (, IP: 212.113.164...)
2003-06-02 13:02
pt. Cornelia, promisiune de ieri

Doamna Casandra
Eu am am inceput sa scriu pe acest forum acum cateva luni cand abia incepuse razboiul din Iraq, motivul fiind acela ca ma exasperau lipsa de obiectivitate, limba de lemn si minciuna jurnalistilor de pe canalele americane de televiziune precum si a politicienilor americani. Inainte ca Ceausescu sa cada, aveam o greata fizica numai cand ii auzeam glasul sau cand il vedeam la televizor. Ei bine mare mi-a fost surpriza, ca dupa zece ani, intr-o tara din lumea libera, sa am exact aceeasi reactie cand vad un Bush sfidand lumea intreaga, spunandu-i cu aroganta ca cine nu e cu el e impotriva lui, invocand motive mincinoase pentru a incepe un razboi in care singurul interes real era petrolul. Cat de cinic putea fi ! sa consideri ca nici un pret nu e prea mare, nici macar miile de oameni nevinovati care au murit, pentru ca SUA sa-si vada satisfacut interesul de a controla petrolul din zona. Ce dezgustator sa vezi pe CNN in direct jocul de-a razboiul, dezumanizarea "pagubelor colaterale", limba de lemn a unora ca Paula Zahn, Aaron Brown si Woolf Blitzer care incercau sa impuna ascultatorilor macar un mod 'korrect' de a vedea lucrurile , in ciuda faptului ca agumentele le lipseau cu desavarsire.
Mie nu mi-a trebuit ' dovada!' ca WMD nu existau in Iraq, mi-a fost suficient raportul lui Blix, circul facut cu maiestrie de Powell la ONU, cu dovezile false pe care a avut tupeul sa le aduca in fata consiliului de securitate, despre uraniul importat din Africa. Nu-mi trebuiesc dovezi nici despre viitorul "luminos si democratic" al Iraqului. Stiu foarte bine ca acesta va cadea in bezna unui colonialism feroce, si mai stiu ca democratia in Iraq nu se va instala curand , fiindca ar fi in dezavantajul SUA, pentru ca Iraqul democratic s-ar intoarce impotriva lor si-i va musca de fund, asa cum s-a intamplat in cazul Turciei.
In ce priveste democratia, ar fi frumos ca fiecare, si mai ales politicienii, sa se gandeasca la binele general atunci cand fac o alegere. Insa imi dau seama ca societatea e constituita din grupuri cu interese diferite, antagoniste uneori, si ca orice alegere ii va dezavantaja pe unii sau pe altii. Asa ca eu gandesc democratia ca o incercare de a balansa in mod civilizat aceste interese, de a le da posibilitatea tuturora de a-si putea negocia punctul de vedere in mod egal, si de a avea un sistem de legi/institutii functionale (statul) care arbitreaza impartial aceste negocieri .

Cu stima,
Cornelia

Doamna Cornelia,
In postarea mea anterioara am incercat sa ating problema omului de natura protestatara. Cred ca de aici as porni si rspunsul catre dumneavoastra. M-a impresionat mult confesiunea, pentru ca m-am recunoscut atit de puternic in ea. Eu in Romania eram de o obraznicie si inconstienta fatisa (spre stupoarea colegelor de facultate ce incercau mereu sa ma potoleasca) in seminarele de socialism stiintific unde nu suportam explicatii subrede bazate pe minciuna si manipulare. Dar aceasta tendinta a mea de a fii sensibila la minciuna comunista m-a facut sa reactionez si la cea capitalista. Fierul se dilata la caldura, in general nu la un fel de caldura da si la altul nu. Oare psihicul nostru, urmeaza legi precie, cred eu, cum le urmeaza lumea materiala. E foarte greu insa sa-i facem si pe altii sa inteleaga. Eu am incercat din nou, desi pare o conversatie infinita, sa explic provenienta spiritului critic in unii din noi. E pacat sa o catalogam in dosare ideologice. Mie personal, sotul meu imi zice ca sint o autentica individualista. El e bun cunoscator al filozofiei individualiste a lui Ralph W. Emerson (vezi Self Reliance) si imi recunoaste nevoia de a-mi forma personalitatea in functie de cerintele mele interne, nu in functie de cum bate vintul. Pentru ca in intelegerea acestui gigant ginditor, individualism nu are nimic de a face cu egoism, lacomie, interes personal in competitie cu interesul altuia. Individualism este acel fond unic de caracteristici, talente, aptitudini, capacitati cu care e inzestrata fiecare fiinta umana (nu aceleasi, diferite de la om la om)si care trebuie lasat sa se desfaspoare. Pentru ca fiecare din noi sa ne realizam unicitatea si impreuna sa formam o uniune armonioasa de creaturi unice. A-mi dezvolta personalitatea mea nu ar trebui sa aiba cu nimic de a face cu a priva pe altcineva de a face likewise.
M-a impresionat mult postarea dumneavoastra.


Cornelia (, IP: 204.101.196...)
2003-06-02 17:44
Re: pt. Cornelia, promisiune de ieri

Multumesc pentru raspuns, doamna Casandra. As mai vrea sa adaug ca fapt divers ca in Canada, de exemplu, criticarea guvernului e privita cam ca un test de IQ, 70 la suta din canadieni o fac cu placere la fel ca-n Romania insa pe un ton mai civilizat, pe cand in SUA aceeasi proportie considera asta lipsa de patriotism. Ambele societati sant extrem de heterogene din punct de vedere cultural, etnic, rasial samd. N-am inteles inca de ce aceasta diferenta.

popescu (, IP: 65.94.138...)
2003-06-02 19:00
Re: pt. Cornelia, promisiune de ieri

Canada e multiculturala si guvernul sprijina acest lucru. USA este o societate ce inglobeaza orice influenta straina de ea. Acolo esti asimilat in societate cu forta.
Exemplu: romanii din america se considera mai americani ca cei nascuti acolo.
Cei din canada sint romani si apoi canadieni.
Mare diferenta.
Poate face parte din politica brain-washed.
Multi din USA au fost mindrii ca au putut fi informati corect de mersul razboiului din Irak de posturile TV canadiene ce se receptionau pe teritoriul USA...

din Chicago (, IP: 12.84.5...)
2003-06-02 19:18
Re: pt. Mr. Popescu...............wrong Mister.........

La 2003-06-02 19:00:36, popescu a scris:

> Canada e multiculturala si guvernul sprijina acest lucru. USA este o
> societate ce inglobeaza orice influenta straina de ea. Acolo esti
> asimilat in societate cu forta.
> Exemplu: romanii din america se considera mai americani ca cei nascuti
> acolo.
> Cei din canada sint romani si apoi canadieni.
> Mare diferenta.
> Poate face parte din politica brain-washed.
> Multi din USA au fost mindrii ca au putut fi informati corect de
> mersul razboiului din Irak de posturile TV canadiene ce se
> receptionau pe teritoriul USA...
>----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

............Romanii din America sint al dracului de Romini..........ca cei de la bastina. Si asta e problema! Schizofrenia e comuna. Prin asta inteleg dubla personalitate (cel putin). In timp ce se porcaie si birfesc pe aici si alte Site-uri, pe unde agonisesc sint exact cum trebuie. Ma intreb cum or fi alte natii. Any comment? 


     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariilePentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 "Mama Lumii" la Bucuresti (50 afisari)
 |N MEMORIA LUI ION DRAGANOIU (41 afisari)
 Richard Chamberlain e homosexual (39 afisari)
 Domnica DRUMEA (23 afisari)
 Ziua Literara va recomanda (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01164 sec.