Ziua Logo
  Nr. 1948 de miercuri, 8 noiembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Cazul Radu Vieru la IML Cluj
Belis taie si spanzura la morga
-- Vladimir Belis a incalcat legea pentru a-si pastra acolitii in functii * Dr. Stefan Florian, protejatul sau de la Cluj, este un as al expertizelor contrafacute * In palmares, omul lui Belis si-a inscris o eliberare conditionata pe motiv de tratament balnear * Florian a fost dat pe mana Parchetului Militar
Directorul Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici" din Bucuresti, profesorul Vladimir Belis, a dat dovada de-a lungul anilor de o conducere dictatoriala, permitandu-si sa nu tina cont de prevederile legii. Modalitatea in care a schimbat sau repus in functie seful Laboratorului Exterior de Medicina Legala din Cluj este edificatoare in acest sens, tinand cont de faptul ca scandalul pentru preluarea functiei de sef al LEML a durat mai bine de trei ani. In aceasta perioada, detinatorul legal al functiei, Radu Vieru, a fost numit sef si schimbat de mai multe ori. In acest context, inscenarile si certurile intre seful cel mare de la Bucuresti si subalternul sau de la Cluj s-au acutizat, pe masura ce legea ii dadea dreptate celui din urma.
Belis si-a pus protejatii in functii
Actualul sef al Laboratorului din Cluj, dr. Radu Vieru, a trebuit sa se lupte ani de-a randul cu ambitia lui Belis de a-l inlocui cu un protejat de-al sau. In calitate de sef al Catedrei de Medicina Legala din cadrul UMF Cluj, Vieru a fost numit in urma cu sase ani sef al laboratorului. In toamna lui 1996, postul a fost scos la concurs de directorul IML fara nici o explicatie. Vieru a atacat in contencios administrativ aceasta decizie, castigand procesul, iar concursul a fost suspendat. Din acel moment, el a devenit tinta unor atacuri venite din partea sefului sau. Astfel, Belis a trimis la Cluj, in februarie 1997, o echipa de control care a realizat, sustine Vieru, un "simulacru de ancheta administrativa". Vieru a fost schimbat "pentru abateri grave de la normele de disciplina si pentru unele abuzuri in serviciu", desfacandu-i disciplinar contractul de munca. In locul sau a fost numit doctorul Petru Mosoigo. Imediat, Vieru a dat in judecata IML Bucuresti, castigand procesul la CSJ in toamna anului trecut. Pe perioada desfasurarii procesului, Vieru a fost repus in functie de ministrul Sanatatii Ioan Brukner, conform unui ordin care stabilea ca in toate unitatile sanitare cu baza de invatamant, seful unitatii sanitare este persoana care are titlul didactic cel mai inalt. In vara aceluiasi an, urmatorul ministru al Sanatatii, Francisc Baranyi, la propunerea lui Belis, a revocat ordinul semnat de predecesorul sau cu privire la numirea lui Vieru, iar postul a fost scos, din nou, la concurs. Sefia laboratorului a fost preluata de protejatul lui Belis, dr. Stefan Florian. Vieru a atacat in contencios administrativ ordinul lui Baranyi, castigand la inceputul acestui an procesul la CSJ.
Arhiva medico-legala preluata fortat
In ciuda faptului ca Vieru a fost repus in functie, incepand cu 1 februarie 2000, printr-o sentinta judecatoreasca definitiva si executorie, Florian a refuzat sa paraseasca biroul si sa predea arhiva. Aceasta a fost preluata fortat de o comisie formata din noua angajati, condusa de Radu Vieru. Primele verificari au scos la iveala mari nereguli in intocmirea expertizelor si, ca urmare, Vieru a depus la Parchet o sesizare prin care a semnalat aceste fapte. Dosarul se afla in prezent la Parchetul Militar deoarece cel civil si-a declinat competenta. Fostul sef a considerat ca pretentia lui Vieru de a i se preda arhiva este absurda. El a declarat ca nu exista nici o neregula, precizand ca secretara este cea care raspunde de aceste documente.
Expertize contrafacute
La solicitarea laboratorului clujean, ministrul Hajdu Gabor a semnat in mai un ordin prin care a fost constituita o comisie speciala care sa verifice expertizele medico-legale din arhiva clujeana. In urma controlului, au iesit la iveala grave abateri in activitatea profesionala a protejatului lui Belis, dr. Stefan Florian, si a medicului legist sef, dr. Alin Capalnean. Potrivit raportului comisiei, Florian se face vinovat de mai multe abateri: recomandari diferite in cazul unor persoane care sufereau de aceeasi boala; propunerea unor termene de amanare sau intrerupere a executarii pedepsei pe perioade de timp nejustificat de mari; propuneri de mentinere in libertate pe motive de boala fara a se preciza pe ce perioada; acordarea unor noi amanari sau intreruperi a executarii pedepsei fara consultarea persoanei in cauza; lipsa semnaturii unui medic de specialitate din reteaua MS etc. Mai grav, cei doi medici legisti au savarsit abateri grave de la metodologia obligatorie pentru intreaga retea medico-legala: subevaluarea timpului de ingrijiri medicale; considerarea, in mod nejustificat, ca anumite leziuni grave "nu pun in primejdie viata victimei" etc.
Tratament balnear pentru "hipospadias"
Potrivit raportului, Florian a propus intreruperea executarii unei pedepse pe o perioada de trei luni, pe motiv ca cel arestat are nevoie de "tratament balnear si de recuperare in spital". Intr-un alt caz, el a propus de trei ori amanarea executarii unei pedepse pe motiv ca cel in cauza sufera de "hipospadias" (malformatie congenitala ce consta in deschiderea uretrei pe partea ventrala a penisului). Un alt caz este cel in care Florian a propus nejustificat amanarea cu o luna a executarii pedepsei in vederea "efectuarii examenelor medicale precizarii diagnosticului". Comisia a stabilit intr-un alt caz ca nu exista nici un suport stiintific intr-un raport de constatare medico-legala intocmit de dr. Florian care facea referire la cauza mortii unei persoane. Cei doi medici au contestat raportul. Dupa reanalizarea referatului acestora, comisia a stabilit ca "in toate cazurile care au facut obiectul studiului se poate vorbi de tratarea, cel putin cu superficialitate, a lor. Potrivit comisiei, concluziile formulate in rapoartele de expertiza de cei doi medici "sunt de cele mai multe ori eronate, ambigue si lipsite de suport obiectiv". In ciuda evidentelor, conducerea IML Bucuresti nu a luat nici o masura disciplinara impotriva celor doi medici. (Romana CHISU)
 Afisari: 100  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Isarescu este singurul candidat care il bate pe Iliescu in turul doi    
  Americanii si-au ales presedintele    
  Rusia promite sa coopereze cu orice administratie americana    
  Hillary Clinton se indreapta spre victorie    
  Bebe Carabina a incaput pe mana procurorilor    
  Eliberarea lui Maimut a fost blocata prin abuz si fals judecatoresc    
  Zaher Iskandarani a comandat asasinarea lui Emil Constantinescu    
  Mircea Dinescu a fost atacat de oamenii lui Vadim Tudor    
  Comisia SIE cere MI sa ia pozitie fata de acuzatiile delirante ale pedeseristului Timofte    
 Top afisari / comentarii 
 Belis taie si spanzura la morga (100 afisari)
 Zaher Iskandarani a comandat asasinarea lui Emil Constantinescu (27 afisari)
 Executivul COR a inaugurat Complexul Izvorani (22 afisari)
 Sondajele: unul mai masluit ca altul (20 afisari)
 Ziaristi adevarati au facut figuratie la Buftea pentru Nae Caranfil (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01657 sec.