Tribunalul Hunedoara a dat ieri sentinta in procesul in care 13 persoane au fost judecate pentru sapaturi neautorizate in situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din Muntii Orastiei. Inculpatii sunt acuzati ca ar fi descoperit si traficat ilegal, pe piata neagra din strainatate, 15 bratari dacice din aur in greutate de 20 de kilograme.
"11 inculpati au fost condamnati la pedepse cuprinse intre 7 si 12 ani de inchisoare, interzicerea unor drepturi civile pe o perioada determinata si plata unor despagubiri in suma de 1,62 milioane de euro catre Ministerul Culturii", a declarat ieri purtatorul de cuvant al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glaman.
Unul dintre inculpati a fost achitat, iar pentru cel de-al treisprezecelea a fost dispusa incetarea urmaririi penale, acesta decedand in timpul proce�sului. Sentinta Tribunalului Hunedoara nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Cea mai grea pedeapsa a primit-o Iulian Ceia, care a fost condamnat la 12 ani de inchisoare si patru ani de interzicere a unor drepturi civile, pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri din patrimoniul cultural national, efectuarea de detectii si sapaturi neautorizate in siturile arheologice de pe raza judetului Hunedoara, lipsire de libertate in mod ilegal.
Iulian Ceia sustine insa ca este nevinovat. "Nu se stie ce obiecte am fi traficat, cate si, mai ales, de unde le-am fi luat si catre cine le-am fi vandut. Tot dosarul nu face decat sa puna intrebari, fara sa raspunda la ele", a declarat Ceia, citat de Agerpres, dupa aflarea sentintei. El a mentionat ca va face apel la instanta in cazul sentintei. Toate persoanele condamnate sunt acum in stare de libertate pana la comunicarea sentintei si expirarea perioadei de apel. Dosarul "Aurul dacilor" a fost deschis in luna iunie 2005. Statul roman a recuperat, intre timp, 12 bratari dacice din aur de la diversi colectionari din strainatate, obiectele aflandu-se acum in custodia Muzeului National de Istorie al Romaniei.