Fostul sef al statului da ca sigura o rascoala la nivel national in caz ca ar putea fi invinuit pentru mortii din 1989. Deocam�data, trasi la raspundere sunt Victor Stanculescu, care ramane cu pedeapsa de 15 ani (dosarul revolutiei din Timisoara) si Mihai Chitac, care s-a reintors la Rahova pentru a ispasi aceeasi pedeapsa, in acelasi dosar.
"Cine ar putea sa ma judece pe mine in legatura cu Revolutia romana? Sa fim seriosi! Tot poporul a simtit ca am facut sacrificii de-a lungul intregii mele vieti si ca in zilele Revolutiei m-am implicat in tot acest proces de transformare a tarii. A exprima dubii cu privire la rolul meu in Revolutie este o chestiune pe care nimeni in Romania nu ar putea sa o ia in serios! Eu sa fiu in inchisoare?!. Cine este... cine se gandeste la asta? Cei care ridica o astfel de problema nu sunt oameni normali. Daca cineva ar incerca asa ceva, ar provoca un protest general in intreaga tara, a afirmat presedintele de onoare al PSD intr-un interviu acordat BBC si preluat de Romania Libera.
El s-a aratat uimit ca ar putea fi privit ca fiind responsabil pentru cei care au murit in Revolutie. "Eu am fost o tinta a celor care trageau in zilele Revolutiei, si nu organizatorul... acelei diversiuni teroriste. A fost o diversiune indreptata impotriva noastra, a celor care am organizat prima structura provizorie a noii puteri" - a spus Ion Iliescu. El a reafirmat, pe de alta parte, ca procesul Ceausestilor a fost un proces exceptional, in conditii exceptionale. "Am fi preferat sa fi avut conditii pentru un proces deschis, dar in acest timp mureau oameni. Am luat acele decizii in acele conditii. Intrebarea era cum sa oprim acea diversiune terorista si, de fapt, decizia s-a dovedit corecta", a sustinut Ion Iliescu.
Pe de alta parte, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins ca inadmisibila cererea de revizuire formulata de fostul general Victor Atanasie Stanculescu la decizia de condamnare la 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei de la Timisoara. Decizia ICCJ este definitiva si irevocabila, revizuirea fiind o cale extraordinara de atac.
CEDO, ultima mutare
Ieri, cu ocazia lansarii, la Jilava, a cartii de interviuri "In sfarsit, adevarul", Stanculescu le-a spus jurnalistilor: "Nu am chef sa vorbesc azi prea mult(...) Pe zvonuri, stiu ca s-a respins recursul. Ma asteptam la asta, pentru ca nimeni nu are curaj, in special in decembrie, sa ia o astfel de hotarare pentru a nu fi considerat antirevolutionar". Fostul general a mai spus ca a refuzat in 1991 sa intre in politica, pentru ca ar fi trebuit sa returneze o suma de 3 milioane de dolari care reprezenta cheltuieli de campanie, el precizand ca a fost contactat de catre "servicii specializate", care au mediat relatia intre el si putere, neoferind alte detalii, potrivit NewsIn. Stanculescu spune ca urmatorul pas pe care il va face va fi sa se adreseze la CEDO, adaugand ca in urmatorii 20 de ani se va stinge "toata treaba asta legata de Revolutie, pentru ca noi vom fi sub pamant". Intrebat daca ii pare rau de ceva ce a facut in viata, fostul general a raspuns ca nu regreta nimic in afara de moartea sotiei "din cauza mizeriilor prin care a trecut in acesti zece ani de procese".
Chitac s-a intors la Rahova
Si fostul general Mihai Chitac s-a prezentat, ieri, la Penitenciarul Bucuresti-Rahova. Chitac a fost consultat de un medic al unitatii, care a recomandat internarea lui la Penitenciarul Spital Bucuresti-Jilava, avand in vedere varsta si afectiunile acestuia. Mihai Chitac a parasit pe 18 septembrie Penitenciarul Jilava, dupa ce Curtea Militara de Apel Bucuresti a decis, in aceeasi zi, ca el sa fie eliberat trei luni din inchisoare pentru a-si rezolva problemele medicale. Chitac are de executat pedeapsa de 15 ani de inchisoare primita in dosarul Revolutiei de la Timisoara.