Ziua Logo
  Nr. 4717 de sambata, 19 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Romanului nu-i mai place cartea
Desi altii i-au ridicat monumente (a se vedea imaginea), peste jumatate din populatia Romaniei nu a cumparat carti in 2009. Este concluzia unui studiu efectuat de catre Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii (CSCDC), facut public joi seara.
Nonconsumul de carte a crescut cu cinci procente, in comparatie cu anul trecut, insa Monica Stroe, cercetator la CSCDC a precizat ca acelasi lucru s-a constatat si in cazul muzicii si al filmelor (71% dintre respondenti nu au cumparat filme, fata de 53% in 2008, si 63% nu au achizitionat muzica, fata de 30% anul trecut). Dinamicile recente ale consumului de cultura scrisa se bazeaza pe cercetari realizate in perioada 2005-2009.
De asemenea, statistica a mai evidentiat faptul ca 62% dintre cartile vandute sunt cumparate de doar 9% din populatie (segmentul celor care achizitioneaza mai mult de doua volume pe luna). Datele le completeaza pe acelea din 2008, cand 34% dintre respondenti spuneau ca nu citesc (carti, articole, reviste de specialitate) si 22% citesc o data sau de doua ori pe luna.
In plus, si Barometrul de Consum Cultural privind rolul bibliotecilor (din 2005), indica faptul ca, din totalul populatiei, cei care citesc zilnic reprezinta 25%.
Portretul robot al cititorului
CSCDC a conturat si patru profiluri de cititori: * tipul orientat spre cariera - tineri, 21-30 de ani (mai mult femei), salariati cu studii superioare sau studenti, din urban (mai ales din orase din regiunea vest, centru si nord-vest), cu parinti cu studii superioare sau medii. Sunt cunoscatori ai mai multor limbi straine, slabi consumatori de programe TV (se uita insa la programe informative si culturale) si cititori intensivi de literatura de specialitate. Sunt posesori de biblioteci personale medii (100 - 500 volume), majoritatea cartilor fiind cumparate inainte de '89. * cititor ocazional - femei casnice, muncitori, lucratori pe cont propriu, fara studii superioare. Detin maximum 50 de volume in bibliotecile personale, citesc rar sau deloc, dar se uita la televizor destul de mult, la programe de divertisment. Multi sunt absolventi de scoli profesionale sau de liceu, intre 31 si 40 de ani, cu parinti cu profil similar, necunoscatori de limbi straine * tipul achizitiv - 40-50 de ani, migranti de la tara la oras, cu studii medii. Posesori de biblioteci mari (peste 500 de volume). Se uita foarte mult la televizor, la toate genurile de programe. Se declara foarte ocupati (destul de des sunt patroni), citesc mai ales autori romani. Cunosc o limba straina * cititorul de necesitate sau in scopuri educationale - este imobil, rural, din zone fara infrastructura culturala publica. Se uita destul de des la televizor. Consumul pare unul axat mai ales pe nevoile educationale ale copiilor, fiind unul minimal, "de nece�sitate", poate si pentru ca se opune consumului cultural "de lux", care include beletristica de fictiune, eseistica, arta etc.
Studiul CSCDC este parte a campaniei "In cautarea cititorilor celebri", initiata de curand de catre Ministerul Culturii, Cultelor si Patri�moniului National in scopul promovarii lecturii in randul tinerilor.
Luana Duschka, luana@ziua.ro 
 Afisari: 138  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Pe vremuri, primeam cartile direct de sub tipar, calde inca!!!!!   de Olga Khan
Cartile noi sunt scumpe si nici nu e nimic de ele   de M_D_L
Nu a cumparat? Poate a cumparat de la anticariat. La pret redus.   de Atamild
Le place ..maneaua!   de FB
daca ar sti ce-i cartea   de Iovescu
A r h i v a
  Craciun regesc    3 comentarii
  Preferatul lui Ionesco    
  Arta si adevar    
  Miscelanea lui Gramatopol    
  Obsedati de Nobel    
  Jazz si colinde    
  Stiri pe scurt    
  Saiu. Pur si simplu    
  Polonez iubit    
 Top afisari / comentarii 
 Minus 20 de grade luni noapte (3740 afisari)
 Vot de incredere pentru Prostanac, bucurie deplina pentru Player Imparat (3047 afisari)
 Mai avem structura anti-KGB/FSB, domnule Traian Basescu? (2695 afisari)
 Ezotericul lui Basescu (2568 afisari)
 Cel mai iubit fiu al poporului (2259 afisari)
 Lady GaGa, complet goala in bratele lui Kanye West (FOTO) (4595 afisari)
 Pretentie maghiara aplaudata frenetic de secui la Targu Mures: ''Independenta totala a Transilvaniei sau alipirea de Ungaria!'' (4386 afisari)
 Botezatu: Monica Columbeanu a negociat reangajarea soferului Voicu in dormitor! (VIDEO) (3751 afisari)
 Brittany Murphy prezenta simptome specifice gripei, in momentul mortii  (2964 afisari)
 Monica Columbeanu, exploatata sexual de un proxenet bacauan care isi ameninta victimele cu batai crunte (2795 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00973 sec.