Ziua Logo
  Nr. 4715 de joi, 17 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Mondorama
Lectia chineza pentru tarile industrializate
-- Delegatia chineza la Conferinta asupra climei revendica dreptul de a emite tot atata gaz cu efect de sera ca si Occidentul
La Copenhaga, suspansul creste cu fiecare ora. In timp ce discutiile s-au purtat oficial, marti, la nivelul ministerial, intre delegatii tonul a fost incisiv. Chiar daca principalii protagonisti afiseaza aceeasi vointa pentru a ajunge la un rezultat, ei continua totusi sa apere pozitii foarte diferite.
China, care se erijeaza in aparatorul ferm al tarilor in curs de dezvoltare, nu pierde nicio ocazie ca sa denunte lipsa simtului de raspundere al tarilor industrializate, potrivit ziarului Le Temps.
Avocatul saracilor
"Responsabilitate": acesta este cuvantul de ordine. Pentru Beijing, tarilor dezvoltate le revine responsabilitatea istorica a incalzirii climatice, deoarece in principal ele si nu noii producatori care sunt tarile emergente, au acumulat gaze cu efect de sera in atmosfera de un secol si jumatate, gaze care inca se afla acolo dat fiind lunga lor durata de viata. Si ca sa evidentieze mai bine aceasta realitate, delegatia chineza a venit la Copenhaga cu o serie intreaga de recente studii stiintifice despre acest subiect. Din momentul in care emisiile de gaz cu efect de sera trebuie sa fie limitate, afirma "tabara chineza", trebuie sa se stie cum se vor repartiza ele intre state, sau mai degraba intre indivizii din cadrul fiecarui stat, deoarece este legitim sa se recunoasca aceleasi drepturi pentru fiecare.
Tarile industrializate propun incurajarea convergentei conditiilor, pentru a se ajunge progresiv la aceeasi cota aproximativa de emisii pe cap de locuitor al planetei. Ele cred ca pot face acest lucru daca-si obliga resortisantii sa reduca putin cate putin emisiile si-i autorizeaza pe cei din tarile in curs de dezvoltare sa le mareasca simultan pe ale lor.
Dar China afirma ca este nedrept. Ea aminteste ca statele bogate au emis cantitati enorme de gaz cu efect de sera ca sa ajunga la actualul nivel de prosperitate si revendica acelasi privilegiu pentru tarile sarace, mai ales daca acest lucru este necesar pentru dezvoltarea lor.
Un studiu al Universitatii Tsinghua, de la Beijing, ofera cifre care sustin rationamentul chinezilor. Potrivit calculelor, tarile industrializate au emis 840 de miliarde de tone de CO2 in perioada 1850-2005 dintr-un total de 1100 de miliarde. Chiar daca isi reduc cu 80% emisiile pana in 2050, ceea ce va fi foarte greu, ele vor continua sa emita in aceasta perioada 380 miliarde de tone de CO2 dintr-un total de 1.000 de miliarde.
In total, din 1850 pana in 2050, aceste state vor emite deci 1220 miliarde de tone dintr-un total de 2100 miliarde, adica 58% din emisiile mondiale, in timp ce in 2005, ele nu reprezentau decat 20% din populatia globului. Concluzia care se trage este ca nu sunt un model de urmat de nimeni si ca nu trebuie multa vreme sa se impuna vreo exigenta.
China considera ca incalzirea climatica o ameninta si ca trecerea la o economie durabila este in interesul ei. Ea se considera, in consecinta, pregatita sa faca eforturi pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, dar nu imediat.
Negocierea revolutiei verzi
Studiul Universitatii Tsinghua asigura ca tarile industrializate vor avea posibilitatea, avand in vedere nivelul lor de prosperitate, sa-si negocieze mai repede decat altii revolutia verde. El prevede, in consecinta, ca statul chinez va emite peste cativa ani mai multe gaze cu efect de sera pe cap de locuitor decat Occidentul, inainte de a atinge si ea un varf al emisiilor si de a le reduce apoi. Potrivit acestui scenariu, tarile cel mai putin dezvoltate ar trebui sa aiba aceeasi evolutie si sa formeze un al treilea val, putin mai tarziu. In viziunea autoritatilor chineze, "responsabilitatea istorica" a tarilor industrializate le impune acestora sa accepte aceasta stare de fapt si sa ajute, din punct de vedere financiar si tehnologic tarile care sufera cel mai mult. O obligatie care figureaza, de altfel, in Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice. Obligatie putin respectata, asa cum a afirmat vice-directorul delegatiei chineze la Copenhaga, Yu Qingtai. "Unele tari semnatare ale Protocolului de la Kyoto isi permit sa anunte ca nu vor putea sa-si respecte angajamentele, a afirmat acesta. Si fac acest lucru fara sa se scuze in vreun fel, avand aerul ca spun <<asa e viata>>. Sa faca mai intai curat la ele in ograda si apoi sa se uite la a noastra!", il citeaza Le Temps.
Magda SEVERIN - magda@ziua.ro 
 Afisari: 494  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
.... 840 de miliarde de tone de CO2    de paraipan
corect! Bravo lor! Au spus ceea ce trebuie de mult spus despre tupeul tarilor   de TM
chinezii buni lu explicatii   de meditare
Propun ca toti occidentalii sa renunte la automobile si sa mearga cu bicicleta   de M_D_L
A r h i v a
  "A fi tigan in Ungaria - Raport 2008"    1 comentariu
  Munca patriotica in cinstea unor personalitati istorice    
 Top afisari / comentarii 
 Obraznic si duplicitar (8089 afisari)
 Basarabia pamant tiganesc (3152 afisari)
 Dispar 150.000 de bugetari (2220 afisari)
 Romania sub teroare (1771 afisari)
 Pesedistul Marian Sarbu invitat la guvernare (1477 afisari)
 Puci in PDL: Se doreste blocarea prin vot secret a accesului Elenei Udrea in viitorul Guvern  (5030 afisari)
 Ce spun ezoteristii si preotii despre Flacara Violeta a lui Basescu (4764 afisari)
 Visul lui Iliescu implinit de Traian Basescu? (4421 afisari)
 Un fotomodel din Rusia a fost snopit in bataie la o receptie - VIDEO (3287 afisari)
 Ramas fara bani, si-a jucat sotia la poker, fara sa stie ce poate pati! (3011 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01644 sec.