Ziua Logo
  Nr. 4715 de joi, 17 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Documentar
Precedentul maresalului Antonescu in Transnistria
Conform documentelor pastrate la Arhivele Nationale ale Romaniei, deportarea tiganilor din Romania in anii '40 in urma ordinulul maresalului Ion Antonescu s-a facut conform unui plan organizat si monitorizat indeaproape de institutiile statului. Date despre evolutia acestui proces se regasesc in documente intocmite de catre institutii precum Inspectoratul General de Politie, Inspectoratul General de Jandarmi, Prefectura Politiei Capitalei sau alte institutii de acest gen din tara.
Problema deportarii tiganilor a fost pusa pentru prima oara in discutie in februarie 1941. Aceasta nu se referea initial la deportarea acestora in Transnistria, ci scoaterea lor din Bucuresti din cauza numarului ridicat de infractiuni comise. In sedinta Consiliului de Ministri din 7 februarie 1941, maresalul Ion Antonescu a vorbit despre scoaterea tiganilor din Bucuresti si mutarea lor in zone compacte din Baragan. Ulterior ocuparii de catre armata romana a teritoriului transnistrean, a fost pusa in practica ideea deportarii tiganilor in acest spatiu.
Decizia oficiala prin care era reglementata punerea in practica a planului de evacuare a tiganilor a fost luata personal de Antonescu in mai 1942, dupa dobandirea Transnistriei, fapt ce a inlesnit deportarea acestora in afara granitelor tarii. Criteriul care a stat la baza acestui plan l-a constituit un recensamant realizat in graba la 25 mai 1942. Acest document impartea tiganii in doua categorii: "nomazi" si "stabili". In aceste doua clasificari erau inclusi tiganii care nu aveau mijloace financiare de sustinere si care nu aveau meserii precise, dar si recidivistii inchisi pentru diverse infractiuni.
Deportarea
La 28 mai 1942 este emisa rezolutia maresalului Antonescu in ceea ce priveste scoaterea tiganilor din orase si incartiruirea lor in tabere de munca in interiorul tarii. Imediat, la 30 mai 1942 este emis si ordinul de evacuare a tiganilor nomazi in Transnistria in care sunt precizate si detalii referitoare la rutele si modalitatea de executare a acestor manevre. Ordinul nr.1051 din 24 mai 1942, emis de Ministerul Afacerilor Interne, urmat de ordinul nr.70/1942 al Presedintiei Consiliului de Ministri, stabileste evacuarea a unei importante parti a comunitatii rome. Circa 4496 barbati, 4710 femei si 10.011 copii din randul "tiganilor stabili" au luat astfel drumul Transnistriei, potrivit datelor oficiale. In intervalul de circa o luna si jumatare (1 iunie-18 iulie 1942) numarul tiganilor deportati se ridica deja la 25.000 -35.000, atat din randurile celor nomazi, cat si dintre cei stabili. Printre destinatiile de deportare a tiganilor in Transnistria s-au aflat in special cele de pe malul raului Bug, in zona judetelor Golta, Oceacov, Berezovoska sau Balta. Dupa caderea regimului Antonescu la 23 august 1944, Subsecretariatul de Stat pentru Politie a ordonat in luna urmatoare ca tiganii reveniti din Transnistria sa fie lasati si sa fie indrumati spre diferite meserii.
Studiul "Deportarea romilor si tratamentul lor in Transnistria", publicat de pagina electronica a Yadvashem, afirma in concluzii ca: "In anul 1942, in cadrul politicii de purificare etnica promovate de guvernul Antonescu, 25.000 de romi din Romania au fost deportati in Transnistria.
11.000 de victime
In acest numar erau cuprinsi toti romii nomazi, precum si o parte dintre romii sedentari - cu totii fiind considerati o <<problema>> datorita modului de viata, situatiei infractionale sau lipsei mijloacelor de existenta. Deportatii reprezentau aproximativ 12% din totalul populatiei rome din tara. Din cauza conditiilor de existenta foarte dure din locurile de deportare, indeosebi a foametei, frigului si bolilor, circa 11.000 dintre deportati au murit in Transnistria.(...) Nu au existat executii organizate de autoritatile civile si militare romane din Transnistria in randul romilor".
Madalin NECSUTU - madalin.necsutu@ziua.ro 
 Afisari: 1203  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Criminal imputit!   de atn
A r h i v a
  Basarabia pamant tiganesc    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Obraznic si duplicitar (8089 afisari)
 Basarabia pamant tiganesc (3152 afisari)
 Dispar 150.000 de bugetari (2220 afisari)
 Romania sub teroare (1771 afisari)
 Pesedistul Marian Sarbu invitat la guvernare (1477 afisari)
 Puci in PDL: Se doreste blocarea prin vot secret a accesului Elenei Udrea in viitorul Guvern  (5030 afisari)
 Ce spun ezoteristii si preotii despre Flacara Violeta a lui Basescu (4764 afisari)
 Visul lui Iliescu implinit de Traian Basescu? (4421 afisari)
 Un fotomodel din Rusia a fost snopit in bataie la o receptie - VIDEO (3287 afisari)
 Ramas fara bani, si-a jucat sotia la poker, fara sa stie ce poate pati! (3011 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01053 sec.