Ziua Logo
  Nr. 4704 de joi, 3 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romanul isi va cara singur gunoiul
La Aninoasa in judetul Dambovita a fost construita prima rampa ecologica din tara. In final proiectul a costat 26 milioane euro, bani cu care intreg judetul a fost prins intr-un sistem centralizat de colectare al resturilor menajere. Investitia este unica in Romania. Practic, prin noul concept al managementului deseurilor vor disparea ghenele de gunoi.
Ideea construirii unei rampe ecologice la Targoviste a aparut in anul 1997, cand au fost facute primele studii privind posibilitatea colectarii deseurilor menajere in mod centralizat in tot judetul. Contractul de achizitionare de utilaje este finalizat, in prezent masinile de colectare a deseurilor, containerele, maturatorile si masinile de spalat stradal au fost deja predate la primariile din judet. Fiecare primarie are in primire cate o masina de asemenea factura, cu exceptia municipiului Targoviste, care are repartizate cate doua. Proiectul de ecologizare si de realizare a unei rampe de gunoi unice este primul de acest fel din tara. Proiectul de management integrat de colectare a deseurilor este realizat pentru colectarea globala a gunoiului menajer din tot judetul Dambovita. Pana in anul 2009, problema colectarii deseurilor a fost tratata la nivel municipal, existand doar o groapa unica pentu oras in care se depozita gunoiul menajer, fara ca acesta sa fie sortat. Prin realizarea sistemului integrat de managerizare a depozitarii si procesarii gunoiului menajer, s-a sters definitiv diferenta dintre oras si mediul rural. Se vor distribui pubele gratis atat in orase cat si in comune.
Licitatii internationale
In prezent, este promovata licitatia pentru selectarea celor doi operatori, pentru groapa de gunoi si pentru sistemul de colectare si transport. Vor disparea din toate orasele ghenele de colectare a gunoiului din blocurile de locuinte. Ani de zile, aceste tubulaturi au reprezentat focare de infectie pentru cetateni si prilej de cearta dintre locatari si asociatii. O data cu implementarea noului sistem, gunoiul va fi colectat de catre locatari in saci de plastic, ulterior existand obligatia acestora de a-i depozita in eurocontainere. Gunoiul menajer nu va mai fi niciodata aruncat in ghene. Sacii vor fi distribuiti gratuit doar pentru o perioada de un an, ulterior acestia urmand a fi achizitionati contra-cost. In fiecare punct de colectare din cartiere, se vor monta patru eurocontainere pentru gunoi menajer si doua eurocontainere pentru materiale reciclabile: sticla, hartie si PET-uri. Exista o expectanta legata de comportamentul colectiv al locatarilor in ceea ce priveste dezavuarea celor care nu vor respecta regulile civilizate de colectare si depozitare a gunoiului, cat si in ceea ce priveste colectarea si depozitarea gunoiului pe tipuri de materiale reciclabile. Vor exista afise explicative pe toate utilajele si containerele amplasate in punctele de colectare si se prevede ca sa existe o reclama chiar si pe sacii distribuiti populatiei. Cu toate acestea, coordonatorul proiectului, arhitectul Dan Nitescu, crede ca nivelul de autoeducatie al populatiei, in ceea ce priveste colectarea diferentiata a gunoiului, va ramane pentru o perioada lunga de timp, foarte scazut.
Teodor Seran, teodor.seran@ziua.ro 
 Afisari: 1004  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Eu intradevar imi car singur gunoiul   de georgems
Cara singur gunoiul   de Viorica Ianc
Si daca sunt    de Viorica Ianc
Mi s-a parut   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Tun la malul apei    8 comentarii
  Se inchiriaza tot    4 comentarii
  Poligamia salveaza demografia    8 comentarii
  Taxe mai mici pentru tranzactiile imobiliare    1 comentariu
  Vanzarea intre rude se poate face la orice pret    1 comentariu
  Razboiul presedintelui    4 comentarii
  Expertiza oficiala: Filmul cu copilul lovit nu este autentic    11 comentarii
  Maria depune marturie pentru Traian    9 comentarii
  Geoana: Vantu este "malefic si turbulent"    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Tun la malul apei (3699 afisari)
 Vanzarea intre rude se poate face la orice pret (2362 afisari)
 Inapoi la lectiile lui Lenin, Stalin si Trotki (2211 afisari)
 Teroare chinezeasca in Colentina (1776 afisari)
 Doi boschetari vor mosteni patru miliarde de euro (1700 afisari)
 LIVE: Dezbaterea Basescu - Geoana, minut cu minut (4540 afisari)
 CCSB: Geoana - 54%, Basescu - 46% in turul doi al prezidentialelor (2713 afisari)
 Picioarele unei femei iti spun daca te place sau nu (2416 afisari)
 S-a zbantuit pana s-a dezbracat: Cu sanul pe afara, in direct, in timpul unui dans latino! (VEZI VIDEO) (2388 afisari)
 Abuzat de profesoara de religie, un elev de 15 ani isi povesteste drama (2090 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02096 sec.