Ziua Logo
  Nr. 4687 de marti, 10 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
RCA-ul tot mai scump
Companiile din domeniul asigurarilor anunta scumpiri la politele de raspun-dere civila auto (RCA) pentru anul viitor. Astfel, Allianz-Tiriac Asigurari va majora tarifele RCA cu cel putin 20% la politele pentru 2010, iar in cazul unor categorii
de soferi scumpirea va fi de peste 100%. Cei mai afectati vor fi soferii tineri, din marile orase.
Cresterea este calculata pe baza statistica, in functie de ceea ce s-a intamplat pe acel portofoliu, au explicat reprezentantii Allianz-Tiriac. "Majoram tarifele pentru toate politele care incep de la 1 ianuarie, mai ales in functie de varsta, locatie, acestea fiind doua elemente care dau diferente foarte mari in ce priveste nivelul primelor", a afirmat directorul general al companiei, Cristian Constantinescu. Cel mai mult vor avea de platit soferii cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani din marile orase, precum Bucuresti, asiguratorii considerand aceasta clasa de clienti ca fiind mai putin atenta in trafic.
Reprezentantii Allianz-Tiriac sustin ca tarifelele la RCA ar trebui oricum sa creasca, pentru a acoperi o eventuala depreciere a monedei nationale in raport cu euro."Ar fi necesara o majorare cu 30% la nivel de piata, care va tine cont de rata de schimb", a spus Constantinescu, apreciind ca ar putea fi luate in calcul si scenarii mai pesimiste in ceea ce priveste deprecierea leului. Iar Allianz-Tiriac nu este singura companie din domeniul asigurarilor care se gandeste la scumpiri.
"Da, o usoara crestere va exista", ne-a declarat si Radu Mustatea, directorul Astra Asigurari. Cresterea se va aplica de la 1 ianuarie, dar cuantumul ei nu se cunoaste inca, reprezentantul companiei de asigurari declarand ca inca se lucreaza la ea. Radu Mustatea nu crede ca vom avea pentru la anul parte de un curs valutar de 4,5-5 lei pentru un euro, dar sustine ca deprecierea de anul acesta se resimte. "Fata de istoric, cursul a evoluat si trebuie tinut cont si de acesta. Chiar si anul acesta avem o influenta a cursului de anul trecut si pana acum. In 2008 s-au calculat preturile pe cursul de atunci si daunele au venit pe cel din anul acesta", a precizat Mustatea.
Estimari pesimiste
Nu doar cursul valutar reprezinta un motiv de ingrijorare pentru asiguratori. Allianz-Tiriac Asigurari estimeaza ca va pierde jumatate din profit daca TVA creste cu 3%. "Majorarea TVA-ului cu 3% (n.r. - de la 19% in prezent, la 22%) ne va manca aproape jumatate din profit. TVA-ul se regaseste in orice plata de despagubire. O factura a unui service are TVA, pretul oricarei piese de schimb are TVA", a explicat Constantinescu. O serie de economisti au avertizat ca deteriorarea situatiei finantelor publice din Romania ar putea face necesara majorarea TVA, insa Guvernul in exercitiu a precizat de mai multe ori ca a pregatit proiectul de buget pe 2010 pastrand actualul nivel al principalelor taxe, respectiv TVA de 19% si cota unica de 16%. De asemenea, reprezentantii companiei de asigurari estimeaza pentru 2010 un an extrem de dificil. In cel mai bun scenariu imaginat, anul viitor vom avea o stagnare a economiei. "Cel mai rau va fi dupa 1 ianuarie", a declarat Constantinescu.
George BANCIULEA , george.banciulea@ziua.ro 
 Afisari: 892  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Antivirale doar pentru cazuri grave    1 comentariu
  Chirii la minim    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Diversionistul Iliescu (5413 afisari)
 Batalia serviciilor secrete (2810 afisari)
 Anticipatele lui Ciomu (2508 afisari)
 Basescu umbla la "revolutie" (1442 afisari)
 PDL sfideaza cu Oprea (1320 afisari)
 ULTIMA ORA: Actorul Gheorghe Dinica a murit! (5654 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: ''Traian Basescu pregateste arestarea a 12 generali de armata'' (4343 afisari)
 Batut fara mila chiar in fata iubitei sale - ATENTIE, VIDEO SOCANT SI INTERZIS MINORILOR! (2337 afisari)
 Prima fotografie cu mormantul lui Michael Jackson (2298 afisari)
 INSOMAR: Basescu ar pierde in turul doi si in fata lui Geoana, si in fata lui Antonescu (1922 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01030 sec.