Ziua Logo
  Nr. 4683 de miercuri, 4 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Ofensiva ucraineana degeaba
-- Faptul ca Romania si-a castigat dreptatea la Curtea de Justitie de la Haga nu da pace Ucrainei. La Kiev se pare ca cineva s-a gandit ca este neaparat necesara obtinerea unei "reparatii". Iar cum agenda bilaterala este destul de incarcata de probleme nerezolvate nu i-a fost greu Kievului sa aleaga o chestiune in disputa pe care sa o transforme in varf de lance impotriva Romaniei. Si asa a reintrat pe scena publica chestiunea canalului Bistroe...
Canalul Bistroe a devenit dintr-un brat secundar al Deltei Dunarii subiect al atentiei internationale dupa ce Ucraina a inceput in 2004 sa il transforme in canal de navigatie pentru nave maritime. Proiectul gandit la Kiev are in vedere adancirea canalului Bistroe (care se afla pe teritoriul Ucrainei) si a bratului Chilia (care constituie granita dintre Romania si Ucraina). Bratul Bistroe se afla pe teritoriul Ucrainei, insa orice transformari aici au efecte asupra intregii Delte - astfel ca in conformitate cu Conventia de la Espoo este nevoie de acordul Romaniei. Iar pentru sapaturile de pe bratul Chilia la fel este nevoie de acordul Romaniei. Ucraina si-a inceput lucrarile fara sa anunte oficial - iar Romania a reclamat la Secretariatul Conventiei Espoo. Dupa mai multi ani si mai multe comisii a rezultat ca Ucraina isi incalca angajamentele internationale. La intalnirea din septembrie a comitetului pentru implementare a Conventiei Espoo s-a stabilit oficial inca o data ca Ucraina nu isi respecta angajamentele internationale in ceea ce priveste canalul Bistroe.
Chiar daca din punct de vedere al dreptului international lucrurile sunt cat se poate de clare, la Kiev exista o dusmanie fata de Romania. Kievul a depus o plangere la secretariatul Conventiei Espoo in care acuza Romania de o suma de pacate: ca efectueaza lucrari de adancire a canalului Sulina, ca incearca sa fure apa din bratul Chilia pentru a lasa proiectul Bistroe fara lichid, ca efectueaza lucrari de adancire pe bratul Sfantu Gheorghe, ca arunca nisip in bratul Chilia. In ceea ce priveste bratul Sulina, Ucraina nu tine seama de faptul ca Romania este obligata sa intretina navigatia prin Conventia de la Belgrad privind libera circulatie pe Dunare. Iar taxele pe care Romania le ridica pentru traversarea bratului Sulina nu se duc in bugetul de la Bucuresti asa cum acuza periodic presa ucraineana - ci sunt folosite tocmai pentru intretinerea navigatiei conform obligatiilor internationale. Restul acuzatiilor venite de la Kiev sunt pur si simplu false - Romania nu efectueaza lucrari in Delta Dunarii, ci dimpotriva, a abandonat programul de sistematizare demarat inainte de 1989.
Presa ucraineana a declansat saptamana aceasta o ampla ofensiva antiromaneasca pe tema canalului Bistroe, afirmand ca Romania a fost declarata vinovata de Secretariatul Conventiei Espoo. Raportul amintit mai sus arata ca lucrurile stau pe dos. Insa la Kiev s-a declansat campania electorala si este nevoie de un inamic extern - iar presa ucraineana incearca sa plaseze Romania in aceasta pozitie. Infrangerea suferita la Haga probabil ca ustura la Kiev - insa Romania a marcat un debut in estul Europei: stabilirea unei frontiere exclusiv prin mijloace diplomatice, prin folosirea tratatelor si conventiilor internationale. Retorica agresiva a presei ucrainene nu are nici o valoare in fata organizatiilor internationale, asa cum s-a vazut in cazul delimitarii din Marea Neagra.
George Damian - george.damian@ziua.ro 
 Afisari: 616  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
delta dunarii   de naem
Hoholii in ofensiva folosind atuul natiei lor: MINCIUNA...   de rasputin
A r h i v a
  Macar porceasca nu doare    1 comentariu
  De ziua presedintelui    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu pregateste un sah-mat prin intermediul Gallup (4629 afisari)
 PSD tradat pentru Basescu (3336 afisari)
 Ospatarul lui Ceausescu, achitat dupa moarte (2624 afisari)
 Basescu si Videanu au "uitat" 155 mp sub Cathedral Plaza (2620 afisari)
 Prostituata in Irak (1695 afisari)
 Penibil si rusinos: Surprinsa de mama ei in timpul unei partide de sex oral! (IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (7695 afisari)
 Ministerul de Interne i-a fcut conturi pe Facebook, Twitter, Youtube i Yahoo Messenger (3777 afisari)
 Jurnalul unei pitipoance parasite face furori pe Internet: "Hai ma, Daniel, suna-ma! Daca vezi chestia asta, te rog eu, suna-ma!" (VIDEO) (3039 afisari)
 Legea reorganizarii agentiilor e constitutionala: 10 zile libere neplatite pentru bugetari? (2727 afisari)
 Romania, transformata de politicienii si presa de la Kiev in principalul vinovat de situatia interna din Ucraina (2666 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01768 sec.