Ziua Logo
  Nr. 4654 de joi, 1 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Voronin denuntat ca militian la Bruxelles
-- Premierul Vlad Filat a promis modificarea "limbii moldovenesti" in limba romana
Vlad Filat si Benita Ferrero, Comisarul European pentru Relatii Externe
Premierul de la Chisinau, Vlad Filat (foto), a declarat ca in perioada in care Republica Moldova a fost condusa de "ofiterul de militie sovietica" Vladimir Voronin, aceasta tara a ratat foarte multe posibilitati de apropiere fata de Uniunea Europeana (UE), relateaza Agerpres. Intr-un discurs sustinut in Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European (AFET), Filat a facut referire si la riscul organizarii unor alegeri anticipate in cazul in care nu se reuseste alegerea unui nou presedinte in perioada urmatoare, subliniind faptul ca Moldova se bazeaza foarte mult pe sprijinul UE pentru depasirea actualelor dificultati politice si economice.
Raspunzand la o intrebare a europarlamentarului roman Traian Ungureanu, referitoare problema limbii de stat in Moldova, premierul a dat asigurari ca noul guvern de la Chisinau va efectua in viitor modificari constitutionale care vor reglementa statutul limbii de stat. "Asa cum vorbesc americanii limba engleza, asa si cetatenii Republicii Moldova vorbesc limba romana", a mai adaugat acesta. Dupa ce a fost primit de presedintele Parlamentului European (PE), Jerzy Buzek, care a anuntat ca in curand vor incepe negocierile pentru semnarea unui nou acord de cooperare intre UE si Chisinau, seful executivului s-a intalnit cu presedintele grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), Guy Verhofstadt. La finalul intrevederii, Verhofstadt a declarat ca, avand in vedere actuala situatie din aceasta tara, Comisia Europeana (CE) si Consiliul Europei (CoE) trebuie sa acorde cat mai curand posibil sprijin finaciar Moldovei. Presedintele ALDE a mai precizat ca va sustine aceasta initiativa si in Parlamentul European (PE).
Civili in loc
de militari rusi
Iurie Leanca, ministriul de Externe moldovean care il insoteste pe premierul Vlad Filat in vizita sa la Bruxelles, a declarat ca intentioneaza sa discute cu reprezentatii Uniunii Europene (UE) posibilitatile si perspectivele retragerii trupelor ruse din Transnistria si inlocuirea acestora cu o misiune civila de observatori. Acesta a tinut sa sublinieze insa faptul ca Republica Moldova ramane un stat neutru, inlocuirea fortelor militare cu observatori civili respectand in totalitate principiul neutralitatii. Delegatia moldoveana a efectuat si o vizita la sediul NATO din Bruxelles, unde s-a intalnit cu secretarul general adjunct, Claudio Bisogniero. La finalul discutiilor, Filat a declarat ca Moldova doreste intensificare cooperarii cu NATO, in special in privinta reformarii armatei si a serviciilor secrete.
NATO vrea retragerea trupelor ruse
Referindu-se la Transnistria, ambasadorul Robert Simmons, asistent adjuct al secretarului general al NATO, a precizat ca organizatia isi mentine pozitia sa de principiu privind necesitatea retragerii armatei si munitiilor militare rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova, aceasta avand un efect benefic pentru dezvoltarea relatiilor dintre NATO si Federatia Rusa. In privinta reglementarii acestui conflict, Simmons a afirmat ca NATO sustine negocierile in formatul 5A2, precum si negocierile multilaterale, dar nu incurajeaza negocierile bilaterale Chisinau - Moscova, sugerand ca acestea ar trebui evitate. In cadrul intalnirii cu membrii AFET, Filat a fost intrebat daca apropierea de NATO nu incalca prevederile constitutionale potrivit carora Moldova trebuie sa fie neutra. Raspunsul premierului moldovean a fost acela ca guvernul sau doreste relatii mai stranse cu NATO.
Ioan TUDOR - ioan.tudor@ziua.ro 
 Afisari: 1118  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Dintre provinciile romanesti,   de acvila
Va da oare Basarabia o lectie de etica Romaniei ?   de ionion
"Voronin denuntat ca militian la Bruxelles" - voi sunteti mai tari decat Urzica de pe vremuri   de Ratacitul
A r h i v a
  Lansarea lui Geoana torpilata de Basescu    39 comentarii
  Calendarul grevelor de toamna    2 comentarii
  Bacalaureatul 2010 incepe in ianuarie    
  Presedintele Traian muta si vom avea simultane    11 comentarii
  Bani pentru Sanatate    
 Top afisari / comentarii 
 Presedintele Traian muta si vom avea simultane (2415 afisari)
 Lansarea lui Geoana torpilata de Basescu (2294 afisari)
 Romania in haos (1909 afisari)
 Georgia a declansat razboiul (1749 afisari)
 Partenerul lui Mircea Basescu este anchetat de FBI (1682 afisari)
 Scandalos: Preotul si nepoata, uniti prin sex - FOTO (3917 afisari)
 ROUEX 09 - Armata Romana si-a scos harburile ruginite la cel mai mare exercitiu militar national de anul acesta (1942 afisari)
 Spaima in familia cantaretului Catalin Crisan: Baietelul lor de 5 ani a ajuns la spital, lovit puternic la ochi (1836 afisari)
 Ghiciti unde vor pleca Basescu si Elena Udrea sambata? Daca nu, va spunem noi. La Festivalul sarmalelor! (1827 afisari)
 Ministrii PSD au demisionat din Guvern (1732 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03545 sec.