Ziua Logo
  Nr. 4642 de joi, 17 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Victorie la raft
-- Furnizorii nu vor mai fi obligati sa plateasca tot felul de taxe hipermarketurilor, asteptandu-se o reducere a preturilor la alimente
Legea supermarketurilor are cale libera, singura formalitate de indeplinit fiind promulgarea din partea presedintelui Romaniei. Camera Deputatilor a adoptat Legea comercializarii produselor agricole, care transpune cele mai importante cereri ale producatorilor de alimente. Prin aceasta lege se pune capat razboiului comercial dintre furnizori si marile lanturi de magazine, din cauza taxelor impuse de acestea din urma. Acum, consumatorii asteapta ieftinirea produselor, asa cum au anuntat autoritatile statului din ultimele doua guverne.
Legea comercializarii produselor agroalimentare, care reglementeaza relatiile dintre furnizori si comercianti, pentru a preveni practicile anticoncurentiale ale supermarketurilor, a fost adoptata, ieri, de Camera Deputatilor. Potrivit legii, comerciantilor le este interzis sa impuna furnizorilor plata unor servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare si nu sunt cuprinse in pretul de achizitie.
Legea mai stipuleaza faptul ca furnizorii nu pot fi obligati de catre comercianti sa vanda produsele la un pret egal sau mai mare altor comercianti. De asemenea, delistarea unui produs de catre comerciant poate fi facuta doar cu notificarea prealabila cu doua luni a furnizorului, cu exceptia cazului in care delistarea se face din culpa acestuia din urma. Legea intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Profituri mai mici
Cea mai importanta prevedere se refera la modul in care se evidentiaza, pe factura, taxele percepute de magazine, fata de pretul produselor furnizate, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta, asociatie patronala din industria alimentara. Potrivit legii, pretul de lista la furnizor nu va mai cuprinde si cheltuielile specifice revanzarii si costurile cu serviciile prestate de comerciant furnizorului. Minea a precizat ca, in acest fel, furnizorii vor putea scadea pretul produselor, urmand ca si pretul la comercianti sa inregistreze reduceri, in perioada urmatoare. "Comerciantii vor avea libertatea sa-si puna cate taxe vor, daca-si permit. Daca vor proceda asa, pretul la raft in alte magazine va ajunge mai mic. De aceea, si marile lanturi de magazine vor trebui sa-si optimizeze cheltuielile. Este adevarat, nu vor mai putea face profiturile de pana acum", a spus Sorin Minea. "Acum este momentul pentru concurenta", a concluzionat presedintele Romalimenta.
Minea si-a aratat, totusi, nemultumirea fata de termenele foarte scurte in care comerciantii trebuie sa plateasca produsele contractate. Chiar daca la prima vedere este un lucru bun pentru furnizori, masura poate duce la reducerea comenzilor sau imposibilitatea financiara a comerciantilor de a plati, ce poate duce la faliment. "Nici fara ei nu putem trai", a spus Sorin Minea.
Pacea din magazin
Razboiul intre producatori si comercianti s-a declansat in primavara anului trecut, cand marile lanturi de magazine au vrut sa majoreze valoarea taxelor impuse furnizorilor. Atunci au iesit la iveala tot felul de "biruri" percepute de supermarketuri, de la taxe de raft, la taxe de deschidere de magazin si altele asemenea. Revolta furnizorilor a determinat autoritatile statului sa intervina ca mediator intre cele doua parti. S-a mers mai departe si s-a elaborat un proiect de act normativ care sa reglementeze relatiile comerciale intre cele doua parti. Documentul a fost aprobat de Guvernul Boc, dar nu a fost publicat niciodata. Ajuns in Senat, a suferit modificari fundamentale, dar Camera Deputatilor, forul decizional, a adoptat forma stabilita anterior intre parti si care acum asteapta promulgarea de catre presedinte.
Luminita MOROIANU - luminita.moroianu@ziua.ro 
 Afisari: 437  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Directori la restructurate    
  ING de 15 ani in Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Cronologia scandalului Frati de Arme (2903 afisari)
 Umanizarea lui Hitler (1588 afisari)
 GPS din Epoca de Piatra (1573 afisari)
 Mai multe Romanii, un singur presedinte! (1458 afisari)
 Japonia satula de papucul SUA (1398 afisari)
 Prezentator TV, in direct: "Continua sa f**i puiul ala!" (VIDEO) (3018 afisari)
 Rockerii de la Rammstein si-au lansat noul clip, "Pussy", pe un site porno (IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (2412 afisari)
 Nu e un monstru, ci o tanara in constum de baie! (FOTO) (2370 afisari)
 A aparut un al treilea fiu al lui Ion Dolanescu (2366 afisari)
 Gollum, creatura care a pus pe jar locuitorii unui oras sud-american (FOTO) (2054 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01010 sec.