Ziua Logo
  Nr. 4642 de joi, 17 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Am tradus din disperare
Dupa zece ani, Medalia-Goethe este decernata din nou unui roman, Victor Scoradet (foto), pentru traduceri de piese de teatru contemporan din limba germana si pentru implicarea sa in montarea acestora in Romania.
La festivitatea din Germania (august, Palatul Weimar), Scoradet preciza: "abia in ultimele luni am inteles de ce este corect ca distinctiile sa fie acordate numai persoanelor care au atins o anumita varsta. In anii tineretii - facand abstractie de faptul ca la varsta respectiva nu realizasem nimic ce ar fi putut fi onorat cu vreo medalie - cu siguranta nu as fi stiut sa pretuiesc o asemenea distinctie la adevarata sa valoare." Ceremonia a avut si un echivalent pe taramuri autohtone, marti seara, la Institutul Cultural Roman. De data aceasta, Scoradet sublinia: "aproape ca am ramas eu impresionat de viata mea dupa cele auzite aici. Credeam ca sunt o persoana lenesa care face ce are chef, cand are chef. Medalia asta ma face sa fiu responsabil." A inceput sa traduca din '90 deoarece exista o nisa in acest domeniu. "Dupa patru ani de la Revolutie am constatat ca teatrele noastre se comporta mai rau ca inainte, la fel ca in captivitate. Asa am inceput sa traduc din disperare, sa propun piesele directorilor de teatru, dar acestia ma refuzau spunand ca publicul nu este format. Atunci a inceput colaborarea cu Teatrul Act, condus de Marcel Iures."
Piesa "Herr Paul" de Tankred Dorst, tradusa de Victor Scoradet, in regia lui Radu Afrim, deschide, pe 27 septembrie (ora 19.00) stagiunea actuala a Teatrului Tineretului Piatra Neamt. (C.S.P.)
 Afisari: 131  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  An prost, toamna bogata    
  Inmormantat la mare    
  Folclor si variatiuni    
  Datini    
 Top afisari / comentarii 
 Cronologia scandalului Frati de Arme (2903 afisari)
 Umanizarea lui Hitler (1588 afisari)
 GPS din Epoca de Piatra (1573 afisari)
 Mai multe Romanii, un singur presedinte! (1458 afisari)
 Japonia satula de papucul SUA (1398 afisari)
 Prezentator TV, in direct: "Continua sa f**i puiul ala!" (VIDEO) (3018 afisari)
 Rockerii de la Rammstein si-au lansat noul clip, "Pussy", pe un site porno (IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (2412 afisari)
 Nu e un monstru, ci o tanara in constum de baie! (FOTO) (2370 afisari)
 A aparut un al treilea fiu al lui Ion Dolanescu (2366 afisari)
 Gollum, creatura care a pus pe jar locuitorii unui oras sud-american (FOTO) (2054 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01657 sec.