Ziua Logo
  Nr. 4642 de joi, 17 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
MAE sa renunte la ambiguitati!
-- Cand eram in liceu, aveam un coleg cam lenes, care se tara cu greu de la un an la altul; parintii lui, oameni influenti, promiteau directorului, de fiecare data, inaintea examenelor de fine de an ca "la anu'" il muta la alta scoala... Si asa din an in an a ajuns sa termine liceul, datorita pilelor.
Ca analist politic, am impresia ca "pilele" actioneaza si la primirea unui stat cu merite insuficiente in marile organizatii ale lumii libere. Extinderea NATO a ajutat unor tari mai slab dezvoltate, ca Romania, sa intre in UE.
Nu mai e vorba de relatiile ministrilor de Externe sau de farmec personal ca pe timpul lui Titulescu, ci de calcule uneori cinice. Un exemplu: Romania a fost "primita" in UE, in ciuda faptului ca se afla "pe muchie" cu meritele... Dar ulciorul nu merge de multe ori la apa.
Nu as indemna diplomatii nostri sa supraaprecieze, in viitor, "pilele", de pilda cand ministrii de Externe din Uniunea Europeana vor lua la "bani marunti" prestatiile romanesti in raport cu statutele Uniunii. Daca Romania nu-si indeplineste angajamentele, risca - impreuna cu Bulgaria - sa fie mai departe monitorizata si chiar sa i se aplice clauza de salvgardare, adica sa fie suspendata din UE. Toate acestea pentru ca cei din fruntea guvernelor de la Bucuresti considera ca, si de aceasta data, Uniunea va inchide ochii.
Consiliul ministrilor
de Externe a cerut Romaniei si Bulgariei sa-si intensifice eforturile in Justitie, in primul rand, inainte de alegerile parlamentare din toamna. Sa fie tardiv? Nu cred. Consiliul ministrilor de Externe reaminteste Romaniei si Bulgariei ca se implinesc trei ani de la instituirea Mecanismului de Cooperare si Verificare; Romania ar vrea sa fie scutita de el, cat mai repede, pentru ca, intr-un anumit sens, ii stirbeste suveranitatea. Pentru aceasta, MAE trebuie sa renunte, insa, la ambiguitati...
Serban ORESCU - serban.orescu@ziua.ro 
 Afisari: 462  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Nascutul cu prea multe moase    1 comentariu
  Umanizarea lui Hitler    28 comentarii
  Opinia cititorului    
 Top afisari / comentarii 
 Cronologia scandalului Frati de Arme (2903 afisari)
 Umanizarea lui Hitler (1588 afisari)
 GPS din Epoca de Piatra (1573 afisari)
 Mai multe Romanii, un singur presedinte! (1458 afisari)
 Japonia satula de papucul SUA (1398 afisari)
 Prezentator TV, in direct: "Continua sa f**i puiul ala!" (VIDEO) (3018 afisari)
 Rockerii de la Rammstein si-au lansat noul clip, "Pussy", pe un site porno (IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (2412 afisari)
 Nu e un monstru, ci o tanara in constum de baie! (FOTO) (2370 afisari)
 A aparut un al treilea fiu al lui Ion Dolanescu (2366 afisari)
 Gollum, creatura care a pus pe jar locuitorii unui oras sud-american (FOTO) (2054 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00832 sec.